Μάχη για τις καρέκλες στο ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα μέχρι τώρα, για όσους αμφισβητούν τις πολιτικές του κ. Βενιζέλου, αλλά και την ηγεσία του, είναι πως δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συνεννοηθούν μεταξύ τους για την «επόμενη μέρα», δηλαδή για το πώς θα πορευθεί το ΠΑΣΟΚ, με ποιες συμμαχίες, με ποιον επικεφαλής, με ποια πολιτική. Όπως επεσήμαινε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος του Κινήματος, «αυτό που για την ώρα διασώζει τον κ. Βενιζέλο είναι ότι έχει επιβάλλει το διαίρει και βασίλευε». Δηλαδή, ναι μεν δέχεται ένα κύμα κριτικής και αμφισβήτησης, αλλά τα στελέχη που παίρνουν το βάρος της κριτικής, ουσιαστικά κινούνται με μια λογική «παράγοντα» και όχι «πολιτικού ηγέτη». Παράλληλα, αυτή η αδυναμία να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση και διαβούλευση όλων των στελεχών που αμφισβητούν τις επιλογές του κ. Βενιζέλου, έχει δώσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μέσω του περασμένου συνεδρίου, τη δυνατότητα να ελέγχει πλήρως τον υποτυπώδη κομματικό μηχανισμό και τα όργανα του κόμματος.

Πάντως, ναι μεν ο κ. Βενιζέλος είναι πλέον στο στόχαστρο της αμφισβήτησης και της κριτικής, ωστόσο και τα λεγόμενα μεγαλοστελέχη που βγαίνουν και κάνουν κριτική δεν μένουν στο «απυρόβλητο». Η κριτική που δέχονται δεν προέρχεται μονάχα από όσους πρόσκεινται και στηρίζουν τον Βενιζέλο, αλλά και από μια σειρά στελέχη και βουλευτές που μόνο φιλικά διακείμενοι δεν μπορούν να θεωρηθούν. Τους καταλογίζουν:

– Ότι δεν μίλησαν και δεν αντέδρασαν όταν έπεφταν βροχή τα μέτρα στο κεφάλι του ελληνικού λαού.

– Ότι επιχειρούν ασύνταχτα και χωρίς πολιτικό πλαίσιο την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

– Ότι θα πρέπει να αφήσουν μια νέα γενιά στελεχών να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και η νέα ηγεσία να προκύψει μέσα από αυτήν τη νεότερη γενιά.

– Ότι κάποιοι βγαίνουν τώρα στο κλαρί καθώς θεωρούν ότι είναι επισφαλής η θέση τους στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ο κ. Βενιζέλος, που φαίνεται να ανέμενε τουλάχιστον το πρώτο κύμα των αντιδράσεων, όπως εκδηλώθηκε την προηγούμενη βδομάδα με την κριτική επώνυμων στελεχών (διαφορετική ανάγνωση εκλογικών αποτελεσμάτων, αντιδράσεις για την αοριστία και ασάφεια του ιδρυτικού συνεδρίου από την Φ. Γεννηματά και τους Μ. Καρχιμάκη, Φ. Σαχινίδη κ.ά. στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας), φαίνεται πως έχει να αντιπαρατάξει μια πρώτη γραμμή άμυνας προωθώντας την ιδέα ενός «διπλού συνεδρίου», δηλαδή ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ όπου θα συζητηθούν τα δικά του θέματα και αμέσως μετά ενός ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης / ΕΛΙΑΣ που θα «ενθυλακώνει» και το ΠΑΣΟΚ.

Τα τελευταία 24ωρα,πάντως, η κριτική φουντώνει και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Βενιζέλου ανεβάζουν τους τόνους της κριτικής αμφισβητώντας τον ευθέως και ανοίγοντας θέμα αλλαγής ηγεσίας. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα (ακόμα και μέσα από τον Τύπο του Σαββατοκύριακου) κορυφαία στελέχη θα επανέλθουν ακόμα δριμύτερα στην κριτική τους και θα «απλώνουν» και το θέμα αλλαγής ηγεσίας. Αναμένονται, όπως λένε, άρθρα φωτιά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Δημήτρη Ρέππα και άλλων στελεχών.

Το διαρκώς ενισχυόμενο κύμα αμφισβήτησης τα τελευταία 24ωρα προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου που «σηκώνει το γάντι» και ευθέως δημόσια μίλησε για Πέμπτη Φάλαγγα και για εκβιασμούς που δέχεται προκειμένου να μπουν στην κυβέρνηση ή οι συμμετέχοντες να παραμείνουν.

Τουλάχιστον, μέχρι τώρα, έχουν θέσει ανοιχτά ή και εμμέσως πλην σαφώς θέμα ανάληψης των ευθυνών για την εκλογική καθίζηση και αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την αρχηγία, σε συνδυασμό με χαλάρωση του σφιχτού εναγκαλισμού με τη ΝΔ και σταδιακή αλλαγή πλεύσης της πολιτικής τακτικής, οι Θάνος Μωραΐτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου (σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βγαίνει από την κυβέρνηση στον επικείμενο ανασχηματισμό και τη θέση του διεκδικούν δύο από τους «επίλεκτους» του κ. Βενιζέλου), ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής, καθώς και η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.

«Αν στο συνέδριο δεν τεθεί θέμα ηγεσίας, θα πρόκειται για συνέδριο ”σούπα”», εκτίμησε ο κ. Κεδίκογλου, χαρακτηρίζοντας αποτυχία το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς. «Σε ποιο ποσοστό πρέπει να φθάσει το ΠΑΣΟΚ για να αποχωρήσει ο κ. Βενιζέλος; Δεν έχει ευθύνες;», αναρωτήθηκε ο κ. Κασσής, ενώ η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ και δεν απέκλεισε ανατροπές σε κορυφαίο επίπεδο στο συνέδριο.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς του κ. Βενιζέλου για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, το περιβόητο ιδρυτικό συνέδριο, αλλά και τη νέα καθίζηση στις εκλογές έχουν τοποθετηθεί με δηλώσεις τους τις προηγούμενες ημέρες η Φώφη Γεννηματά, η οποία εκτίμησε ότι η Ελιά δεν ανέπτυξε δυναμική, ο Δημήτρης Ρέππας, που επιμένει στη στόχευση του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κρίνει απαραίτητη τη διατήρηση της αυτονομίας της παράταξης ασκώντας κριτική στην ταύτιση της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά. Βολές εναντίον της νυν ηγεσίας επέρριψε και ο Παύλος Γερουλάνος, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, σε συγκυρία σχεδόν ταυτόχρονη με την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού για «γέφυρες» με την αξιωματική αντιπολίτευση.


Σχολιάστε εδώ