Ηγετική εμφάνιση Λυκούδη κόντρα σε Κουβέλη

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα καταθέσει την παραίτησή του και την απόφαση για την αποδοχή ή μη αυτής θα λάβουν τα μέλη του οργάνου. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Φώτης Κουβέλης διαθέτει -ή τουλάχιστον διέθετε μέχρι πρόσφατα- τη συντριπτική πλειοψηφία στα κομματικά όργανα, επομένως είναι πολύ πιθανό, εάν επιδιώξει να παραμείνει, τα όργανα, κατά πάσα πιθανότητα, να του κάνουν το χατίρι. Στην περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, τότε οι φωνές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην Αγίου Κωνσταντίνου -θεωρητικά μιλώντας- δεν θα βρίσκουν χώρο να αναπνεύσουν και όσες παραμείνουν εντός θα είναι ηττημένες και ασήμαντες. Ακόμα όμως και αν ο κ. Κουβέλης καταφέρει να ενισχύσει την ηγετική του θέση στο κόμμα, παραμένει άγνωστο κατά πόσο ο ίδιος θα έχει την προοπτική να λύσει τον γρίφο της συνένωσης της Κεντροαριστεράς. Και ούτε βέβαια θα λυθεί ξαφνικά στη Δημοκρατική Αριστερά το γενικότερο ιδεολογικοπολιτικό αδιέξοδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, πράγμα που σημαίνει ότι το στοίχημα για την ηγεσία του κόμματος είναι ξεκάθαρα να βάλει φρένο στην αλληλουχία των εσφαλμένων επιλογών.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κ. Σπύρος Λυκούδης πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση, την περασμένη Τετάρτη, στην εκδήλωση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης στο Γκάζι, κάνοντας ευρύ άνοιγμα σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Με φόντο τις έντονες ζυμώσεις αλλά και τις αποκλίνουσες στρατηγικές που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, εκείνος διατύπωσε πρόταση διαλόγου με την Ελιά και το Ποτάμι και αρκετοί σχολίασαν πως εμφανίστηκε ως εν δυνάμει… πρόεδρος. «Να συγκροτήσουμε τη μεγάλη Σοσιαλιστική Δημοκρατική Παράταξη, τη μεγάλη Κεντροαριστερά… Να πάρουμε ως ΔΗΜΑΡ γρήγορα πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουμε στις πρωτοβουλίες των άλλων χώρων. Αναφέρομαι στην Ελιά και στο Ποτάμι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης και απευθύνθηκε και στους δύο σχηματισμούς: «Ζητάω, συναγωνιστές της Ελιάς, σύνεση και ρεαλισμό. Και ζητάω από τους καλούς φίλους στο Ποτάμι να ανταποκριθούν, να μπολιάσουν με τη φρεσκάδα που έφεραν στην πολιτική ζωή, τη μεγάλη συνάντηση, αυτή που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα». Αναφερόμενος στην ταπεινωτική ήττα που υπέστη η ΔΗΜΑΡ και φωτογραφίζοντας επί της ουσίας την ηγεσία, δίχως να κρύψει τα λόγια του, επεσήμανε πως: «Υπάρχουν υπεύθυνοι για τη συντριβή και είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν, όπως αυτοί νομίζουν, αυτή την ευθύνη», τονίζοντας ωστόσο πως είναι αντίθετος στη λογική της ανθρωποφαγίας.

Η ανθρωπογεωγραφία της Κεντρικής Επιτροπής

Κατά τα λοιπά, η πλειοψηφία του κόμματος, δηλαδή οι «προεδρικοί» (Θ. Μαργαρίτης, Σ. Παπαθανασίου, Γ. Αμοιρίδης, Δ. Χατζησωκράτης, Χρ. Μαυροκεφαλίδης) υποστηρίζουν ότι το θολό μήνυμα που εξέπεμψε η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά -δηλώνοντας ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με την ΕΛΙΑ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ-, οδήγησε στην αιμορραγία ψηφοφόρων προς το Ποτάμι, την ΕΛΙΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπερασπίζονται ότι ο πόλος της Κεντροαριστεράς πρέπει να έχει προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, δείχνοντας την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τη ΝΔ, χωρίς να αρνούνται τον διάλογο με την ΕΛΙΑ και το Ποτάμι και μ’ αυτή τη θέση προσέρχονται στη σημερινή συνεδρίαση.

Το Αριστερό Δίκτυο (Θ. Φωτεινός, Β. Ζορκάδης, Χρ. Σταυρόπουλος, Δ. Λουκάς) υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής προέδρου του κόμματος, αλλά επιρρίπτει ευθύνες στην ηγετική ομάδα ζητώντας την παραίτηση των στελεχών της ΕΕ που οδήγησαν το κόμμα στην εκλογική ήττα.

Οι πέντε βουλευτές που έχουν συγκροτήσει ξεχωριστή ομάδα (Γιώργος Κυρίτσης, Νίκη Φούντα, Γιάννης Πανούσης, Θωμάς Ψύρρας, Δημήτρης Αναγνωστάκης) στηρίζουν τον κ. Κουβέλη και ξετυλίγουν στρατηγική σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ζητούν να μη γίνει αποδεκτή η παραίτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, αποδέχονται συνομιλίες μόνο με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που απορρίπτουν τη σύμπραξη με τη ΝΔ (άρα όχι διάλογο επισήμως με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου…) και ζητούν να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ αυτόνομος πόλος, με το βλέμμα στραμμένο… στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, η μεταρρυθμιστική πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ, της οποίας ηγείται ο κ. Λυκούδης και μετέχουν οι Γρ. Ψαριανός, Α. Παπαδόπουλος και τα μέλη της ΕΕ Ντ. Τσικαρδάνη, Μ. Λιοναράκη και ο Γρ. Καραγρηγορίου, υποστηρίζει ότι η ηγεσία του κόμματος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για το εκλογικό αποτέλεσμα αναγνωρίζοντας ότι ακολούθησε λάθος πολιτική εν όψει ευρωεκλογών. Δεν θα αποδεχθεί την παραίτηση του προέδρου και ζητά να μη γίνει συνέδριο αφού δεν φαίνεται να τίθεται θέμα αλλαγής προέδρου στην Κεντρική Επιτροπή. Κοντά στις απόψεις της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του κόμματος βρίσκεται και ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος ωστόσο ακολουθεί αυτόνομη πορεία και βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με την ηγεσία.


Σχολιάστε εδώ