Δισεκατομμύρια ευρώ έχει χάσει το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού και στα ποτά

Τη σοβαρότατη αυτή καταγγελία κάνει ο βουλευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής Γεώργιος Βλάχος, ο οποίος ευθέως μιλάει για εσκεμμένη καθυστέρηση και ο νοών νοείτω.

Συγκεκριμένα, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών επισημαίνει ότι με τον ν. 3943/11 «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών», στο άρθρο 25 παρ. 3 προβλέπεται ότι «Αντί των ενσήμων ταινιών φορολογίας αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών είναι δυνατόν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να χρησιμοποιούνται για την επισήμανση των προϊόντων αυτών σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας ή ψηφιακής επαλήθευσης».

Αν και το θέμα το είχε θέσει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 και πέρασε ενάμισης χρόνος, ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία εξέλιξη ως προς την υλοποίηση συστήματος ιχνηλασιμότητας. Από αυτήν την ολιγωρία το Δημόσιο έχασε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο βουλευτής της ΝΔ ρωτάει αν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να διερευνηθούν τα αίτια καθυστέρησης ως προς την υιοθέτηση μέτρων και ειδικότερα του συστήματος ιχνηλασιμότητας, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών και αλκοολούχων, που έχει οδηγήσει σε απώλεια σημαντικών εσόδων για το Δημόσιο.


Σχολιάστε εδώ