Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Κάπως περίεργα πράγματα εξέθεσε η πρόεδρος της FED Τζάνετ Γέλεν κατά την πρόσφατη ακρόασή της στο αμερικανικό Κογκρέσο στις συνεδριάσεις της 7ης και 8ης Μαΐου ε.ε. που ήσαν αφιερωμένες στους παράγοντες που θα επηρεάσουν το ύψος των επιτοκίων του δολαρίου. Και στην ακρόασή της αυτή δεν δίστασε να διαφωνήσει με την απόφαση του Προέδρου Ομπάμα για αύξηση του κατωτάτου ωρομισθίου από 7,50 δολάρια στα 10,10 λέγοντας ότι η αύξηση αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας, χωρίς όμως να τις προσδιορίσει. Η κ. Γέλεν τόνισε ότι στους παράγοντες που θα επηρεάσουν προσεχώς το ύψος των επιτοκίων προς τα άνω θα είναι, εκτός από την ανεργία και τον πληθωρισμό και το γεωπολιτικό ρίσκο (π.χ. οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ), οι εξελίξεις και στη στεγαστική αγορά. Εξάλλου, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, συμπληρώνοντας τη δήλωση της κ. προέδρου για την αύξηση του ωρομισθίου έβγαλε ανακοίνωση ότι σύμφωνα με δική του μελέτη η αύξηση αυτή θα προκαλέσει απώλεια 500.000 θέσεων εργασίας, ταυτόχρονα όμως θα βγάλει από τη φτώχεια περίπου 900.000 Αμερικανούς και θα αυξήσει το εισόδημα σε 16,5 εκατ. πολίτες. Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα, πριν αποφασίσει την αύξηση, ζύγισε τα υπέρ και τα κατά της απόφασής του, όπως θα έκανε κάθε σοβαρός και υπεύθυνος κυβερνήτης. Τώρα το κατώτερο ημερομίσθιο στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 88 δολάρια για 8ωρη απασχόληση, δηλαδή 2.500 μηνιαίως. Εδώ, στην «πλούσια» Ελλάδα, πού θα φτάσει τελικά ο κατώτατος μηνιαίος μισθός, κύριε Σαμαρά; Μήπως θα πρέπει να σας προβληματίσει το θέμα αυτό, πριν σας αιφνιδιάσουν οι εξελίξεις;
2
Οι κάθε λογής διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, γνωστά φερέφωνα του κρατούντος νεοφιλελεύθερου συστήματος, έχουν οργιάσει στη σύνταξη και δημοσιοποίηση εκθέσεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και των εθνικών οικονομιών διαφόρων κρατών. Και προτείνουν μέτρα εξαθλίωσης των λαών και στήριξης του ανάλγητου, διεφθαρμένου και στην ουσία φασιστικού, τρομοκρατικού συστήματος. Αφορμή για τις διαπιστώσεις αυτές μας έδωσε η δημοσίευση της πρόσφατης έκθεσης του γνωστού Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην οποία διαπιστώνεται επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014. Το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς δηλαδή έχουμε ρυθμό αύξησης 0,4% του ΑΕΠ στα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, έναντι αύξησης 0,5% του τελευταίου τριμήνου του προηγουμένου έτους (2013). Η έκθεση εκτιμά ότι αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα για να ξεπεραστεί η αναπτυξιακή επιβράδυνση, τότε οι αναπτυγμένες οικονομίες υποχρεωτικά θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά. Αυτό βέβαια δεν συμφέρει τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Και ασφαλώς οι πλούσιες αυτές χώρες θα αντιδράσουν στο να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά, καθώς αυτό απαιτεί βαρύ τίμημα. Κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ η επιστροφή σε υγιή και βιώσιμα οικονομικά μεγέθη (και σε ανάπτυξη φυσικά) απαιτεί την πραγματοποίηση τολμηρών και μεγάλου βεληνεκούς μεταρρυθμίσεις. Ηχηρό καμπανάκι για τις οικονομίες που παρουσιάζουν επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης.
3
Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, ο ΟΟΣΑ ετοιμάζεται για «βομβαρδισμό» μεταρρυθμίσεων. Ποιες θα είναι οι χώρες που θα υποστούν αυτόν τον βομβαρδισμό νέων μέτρων; Σχεδόν για όλες τις χώρες-μέλη του η έκθεση του ΟΟΣΑ όλο και κάτι «μεταρρυθμιστικά» μέτρα θεωρεί αναγκαία, αλλά και για τις χώρες που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στον Οργανισμό αυτόν υπάρχει ο «πικρός λόγος». Όλο και κάποια αδυναμία επισημαίνει η έκθεση. Ας περιοριστούμε όμως στα όσα γράφονται για τις χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Μείζον μέλημα για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι η παρατεταμένη και επίμονα υψηλή ανεργία, πρόβλημα που παρουσιάζεται οξύτερο στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη. Ειδικά στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που έχουν υποστεί τα σοβαρότερα πλήγματα από την οικονομική κρίση, η εφαρμογή δυναμικότερων πολιτικών στην αγορά παραγωγής αγαθών θα ενισχύσει τις επιπτώσεις από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοσθεί στην αγορά εργασίας. Ας ελπίσουμε ότι οι μελλοντικές προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας της χώρας μας θα είναι άκρως αποτελεσματικές. Επιφυλάξεις έχουμε για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά παραγωγής αγαθών. Για τις χώρες της Ευρωζώνης, που υφίστανται τις πιέσεις των αγορών (και στην κατηγορία αυτή ανήκει φυσικά και η χώρα μας) οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο εντατικές, όμως εξακολουθούν οι χώρες αυτές να παρουσιάζουν αδυναμίες διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η βραδύτητα στη βελτίωση της παραγωγικότητας. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για τα μέτρα που ετοιμάζει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Τα μέτρα «μαγειρεύονται».