Διαψεύδεται το «success story»…

Αν το χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, προεξοφλώντας τις τάσεις της, μάλλον κάτι δεν πάει καλά! Για του λόγου το αληθές, κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης 125 περίπου εισηγμένες υποχρεώθηκαν σε ζημίες, με 60 να παρουσιάζουν αρνητικό EBITDA και 30 να έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ υπήρχαν τουλάχιστον 2 που δεν δημοσιοποίησαν οικονομικές καταστάσεις ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή.

>Κατά τα άλλα, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχει βάλει τις δημοσιογραφικές της παλλακίδες να λένε και να γράφουν ότι έλαβε το μήνυμα και θα προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις! Και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αγνοεί ακόμη και τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις μηδαμινές οφειλές από τα τέλη κυκλοφορίας παρελθόντων ετών…

>Να μας συγχωρεί η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά μόνο ως απόρροια καλού μάνατζμεντ δεν μπορεί να εκληφθεί η καταγραφή θετικών εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων, τα οποία προέρχονται από τη μείωση του προσωπικού κατά περίπου 50%, την εκτόξευση της τιμής των εισιτηρίων και τη μεταφορά μέρους του χρέους στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

>Γιατί τέτοια πρεμούρα να θεσμοθετηθεί ο κώδικας καλών πρακτικών της Τράπεζας της Ελλάδος με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου; Ας τεθεί πρώτα σε πιλοτική εφαρμογή, ώστε να δούμε αν θα ωφεληθούν περισσότερο οι πιστωτές ή οι δανειολήπτες, και στη συνέχεια αποφασίζουμε αν θα πρέπει να έχει ή όχι αυξημένο ειδικό βάρος.

>Λες και έχουν συμβιβαστεί με τη σταδιακή απαξίωσή της! Με το θέμα της αποκρατικοποίησης να «τρέχει», απορούμε που οι διαχειριστές της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης δεν κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μακιγιάρουν τα οικονομικά της αποτελέσματα.

>Το καλάθι μοιάζει μεγάλο, μένει να δούμε αν και τα κεράσια που έχει μέσα είναι πολλά! Αν η συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και του Συλλόγου Προσωπικού της είναι τόσο καλή όσο τουλάχιστον ισχυρίζεται ο δεύτερος, γιατί η ΟΤΟΕ δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση που να εμπεριέχει διθυραμβικά σχόλια για αυτήν;

>Κάποιοι νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου! Αληθεύει ότι η Διοίκηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής εξακολουθεί να μην καταβάλλει στους δικαιούχους το υπόλοιπο ποσό, ύψους περίπου 800.000 ευρώ, που είχε σχηματιστεί από ομαδικό ασφαλιστήριο και είχε παρακρατηθεί για την αντιμετώπιση τυχόν προσφυγών κατά της διανομής του;

>Είναι πολλά τα χρήματα, πατριώτες! Σαν πολύ μεγάλες δεν είναι οι προβλέψεις για τις επισφαλείς απαιτήσεις, τις εκκρεμοδικίες και τα βραδέως κινούμενα υλικά της ΔΕΗ; Μιλάμε για 147,9 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση κατά 50,5% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2013.

>Ποια η θέση των πιστωτών σχετικά με την απόφαση της διοίκησης της ΑΝΕΚ να προχωράει σε συμφωνίες ναυλώσεων πλοίων με εταιρείες του εξωτερικού; Ελέγχονται ως προς τους επιμέρους όρους τους; Ακολουθούνται οι διεθνείς πρακτικές; Υπάρχουν εκθέσεις για το εύλογο των τιμημάτων;

>Λέμε εμείς τώρα… Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Βαρβαρέσος, και ειδικά του προσυμφώνου που υπέγραψε με εταιρεία ακινήτων για αγοραπωλησία με τίμημα 9.350.000 ευρώ, όταν το συμβόλαιο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αναρωτιόμαστε αν θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος απεικόνισης αυτών των περιπτώσεων στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων, ώστε να μη δημιουργούνται πρόσκαιρες θετικές ή αρνητικές εντυπώσεις.

>Τα σχόλια είναι περιττά! Αν οι good banks που απορρόφησε-συγχώνευσε η Πειραιώς έχουν συνολικά κόκκινες-προβληματικές χορηγήσεις αξίας 22 δισ. ευρώ, φανταστείτε τι μέλλει γενέσθαι με τα αντίστοιχα bad τμήματά τους, τα οποία εκκαθαρίζονται σταδιακά και την επικείμενη ζημία τους θα κληθούμε να την πληρώσουμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι.

>Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για αυτήν την πράξη-παράλειψη της Διοίκησης; Γιατί το ΕΤΕΑΝ δεν ρευστοποίησε τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 89,8 εκατ. ευρώ, που αφορούν την πληρωμή των καταπτώσεων των εγγυημένων δανείων;

>Και εσάς τι σας έχουμε, κύριε Ταπραντζή; Αν δεν μπορείτε να λύσετε τόσο απλά προβλήματα, αφήστε την καρέκλα για κάποιον άλλον! Την ελληνική γραφειοκρατία και τις νομοθετικές ρυθμίσεις επικαλέστηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να χαμηλώσει τον πήχη για τις παραχωρήσεις κρατικών ακινήτων.


Σχολιάστε εδώ