Δεν πιάνουν τους 180!
Οι διεργασίες που ξεκίνησαν πρόωρα, σχεδόν οκτώ μήνες πριν, και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο, δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αλλά και οικονομικών παραγόντων, ο μεγαλύτερος αριθμός που μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση είναι 165 με 170 βουλευτές, γεγονός που θα καταστήσει αναπόφευκτη την προσφυγή στις κάλπες τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Δεδομένοι θεωρούνται οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αν κι εφόσον το κύμα αμφισβήτησης του Β. Βενιζέλου δεν οδηγήσει στη διάσπαση του κόμματος.
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή λόγω και των ισχυρών αναταράξεων που υπάρχουν σε αρκετά κόμματα μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Η επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ, διά στόματος του ίδιου του Φ. Κουβέλη, είναι ότι η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε οποιοδήποτε πρόσωπο. Ωστόσο, απομένει πολύς χρόνος μέχρι τις κρίσιμες ημερομηνίες, ενώ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα καταλήξει η εσωτερική διαμάχη. Αν δηλαδή η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει ενωμένη ή θα υπάρξουν αποχωρήσεις βουλευτών προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπου ο Π. Καμμένος τόνισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και να φύγει η σημερινή κυβέρνηση. Όμως, ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του εγκαταλείπουν το κόμμα και είναι άγνωστο πόσους θα διαθέτει την ώρα της προεδρικής εκλογής. Από την άλλη, όσοι φεύγουν και ανεξαρτητοποιούνται δεν είναι σίγουρο ότι θα στοιχηθούν πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία για να εκλέξουν νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Υπάρχει φυσικά ένας μεγάλος αριθμός ανεξάρτητων, που όμως προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, κάτι που σημαίνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να τους προσεγγίσει θα είναι επίπονη και με αμφίβολα αποτελέσματα.