Αφοπλίζουν τον μοναδικό μοχλό πίεσης που μας έχει απομείνει κατά της Αλβανίας

Σαφώς και η Ελλάδα θα πρέπει να υποστηρίζει και να διευκολύνει τις γειτονικές βαλκανικές χώρες να ενσωματωθούν στην ΕΕ, αλλά η στήριξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, υπό τους όρους που γίνεται, είναι απολύτως λανθασμένη και κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Να θυμίσουμε, για την ιστορία, ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, που ποτέ δεν ξέφυγαν από την καχυποψία, άφησαν στην ελληνική πλευρά τη μεταχείριση της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο και στην άλλη πλευρά τα παράπονα για την «κακομεταχείριση» των αλβανών μεταναστών που συνέρρευσαν στη χώρα μας μετά το 1991, με τα γνωστά επακόλουθα…

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα, ενταφιάζοντας οριστικά το Βορειοηπειρωτικό, έλπιζε ότι -σε ανταπόκριση- οι Αλβανοί θα άλλαζαν στάση έναντι της χώρας μας. Όμως το θέμα των Τσάμηδων κατέστη επίσημη εθνική πολιτική και οι διεκδικήσεις για περιοχές μέχρι και τη Θεσπρωτία αναζωογονήθηκαν (σ.σ. με κορυφαία στιγμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100χρονα της Αλβανίας υπό τον Σ. Μπερίσα). Επιπλέον, η απαίτηση να θεωρούνται «αλβανική μειονότητα» οι μετανάστες στην Ελλάδα και οι παρεμβάσεις στη Νότιο Αλβανία με στόχο την ελληνική μειονότητα δημιούργησαν ένα νοσηρό περιβάλλον στις διμερείς σχέσεις.

Κορυφαία στιγμή όμως της στάσης αυτής των Αλβανών είναι ο τρόπος με τον οποίο ακύρωσαν (με τη φωτεινή καθοδήγηση της Άγκυρας) τη Συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε το ανέκδοτο της υποτιθεμένης καλής πρόθεσης των αλβανικών κυβερνήσεων να βρεθεί λύση, μέχρι τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, την περασμένη εβδομάδα, όχι μόνο δεν τήρησε τη δέσμευσή του απέναντι στον Β. Βενιζέλο για άρση του αδιεξόδου, αλλά παρέπεμψε στην αλβανική δικαιοσύνη όσους συμμετείχαν στη διαμόρφωση της Συμφωνίας…

Και ύστερα από όλα αυτά έρχεται η Ελλάδα να αφοπλίσει τον μοναδικό μοχλό πίεσης που έχει απομείνει έναντι της Αλβανίας… Αυτό που γνωρίζουμε εμείς είναι ότι ακόμα και μια μικρή χώρα, όπως η Σλοβενία, κράτησε το βέτο της μέχρι να πεισθεί η Κροατία να δεχθεί συμβιβαστική λύση στις εδαφικές διαφορές που είχαν, πριν δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.

Αυτό που επίσης διαφαίνεται είναι ότι οι Ευρωπαίοι μάλλον δεν πήραν το μήνυμα των εκλογών. Γιατί μια αψυχολόγητη απόφαση όπως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και η προοπτική ελεύθερης διακίνησης των Αλβανών στην Ευρώπη, είναι σαν να πετάς βενζίνη σε φωτιά στο δάσος, μια και ήδη η συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε αρκετές χώρες, με πρώτη τη Βρετανία, είναι η επιβολή περιορισμών σε μια από τις βασικές ελευθερίες, εκείνης της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης προσώπων στα σύνορα της ενιαίας Ευρώπης, λόγω, κυρίως, της μετακίνησης Βούλγαρων και Ρουμάνων…

****

— Τα καλά πρέπει να λέγονται: Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για το υπουργείο Εξωτερικών, με ασφυκτικό περιορισμό των οικονομικών πόρων, εξάντληση του ανθρώπινου δυναμικού και προφανή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας για την εξωτερική πολιτική, ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας πέτυχε να διοργανώσει μια απολύτως αξιοπρεπή προεδρία στην ΕΕ, με πολύ μικρότερα κονδύλια από οποιαδήποτε άλλη προεδρία στην ιστορία της ΕΕ ενώ συγχρόνως κάλυψε και τις ανάγκες εκπροσώπησης της χώρας σε διεθνή φόρα αλλά και στα Συμβούλια Υπουργών στις Βρυξέλλες.

— Θα αποφύγουμε τις συγκρίσεις με τον άλλο υφυπουργό, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κακοί με τον απλώς συμπαθή κ. Γεροντόπουλο…

— Αγωνία για τη δημοσιοποίηση της λίστας των πρεσβειών, που θα ανοίξουν προς εκδήλωση ενδιαφέροντος, από τους υπό μετάθεση πρέσβεις. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι για κάποιες εξ αυτών η διαδικασία έχει πλέον μόνο τυπική σημασία, καθώς, π.χ., για την Άγκυρα έχει επιλεγεί ήδη ο διάδοχος του κ. Λουκάκη.

— Η προσοχή μας εστιάσθηκε, όπως ήταν φυσικό, στα αποτελέσματα του τουρκικού κόμματος DEB στις ευρωεκλογές στη Θράκη, με αποτέλεσμα να παραβλέψουμε την «επιτυχία» του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Εκτός των τριών Δήμων Μύκης, Αρριανών και Ιάσμου, που πήραν μειονοτικοί υποψήφιοι και μάλιστα από τους σκληρούς και με διασυνδέσεις με το τουρκικό προξενείο, το εντυπωσιακό είναι ότι εξελέγησαν σε όλα τα δημοτικά συμβούλια μειονοτικοί σύμβουλοι αλλά και εννέα περιφερειακοί σύμβουλοι με τον νέο περιφερειάρχη κ. Πετρίδη (ΝΔ), ο οποίος κατόρθωσε, εξασφαλίζοντας την εύνοια του προξενείου, να κερδίσει τον αντίπαλό του Αρ. Γιαννακίδη. Δείγμα του πόσο καλά παίζει το παιγνίδι το προξενείο είναι ότι στον Δήμο Κομοτηνής έριξε το βάρος του στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ κ. Πετρίδη, στο πλευρό του οποίου εξελέγη ως αντιδήμαρχος και η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε ηγηθεί μειονοτικού συνδυασμού.

— Το σχέδιο έχει ξεδιπλωθεί καλά και τώρα πλέον εναπόκειται στα ελληνικά πολιτικά κόμματα να επιδείξουν σοβαρότητα και εθνική υπευθυνότητα εν όψει των βουλευτικών εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές, κυρίως όσον αφορά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους στους δύο νομούς. Κάθε υποψήφιος που θα πλασαριστεί από το προξενείο πρέπει να αποκλεισθεί από τα ψηφοδέλτια.

Αν δεν διδάχθηκαν τίποτε από το μάθημα και το πάθημα της υπόθεσης Σαμπιχά και των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Διότι απλώς θα έχουν θεωρητικά στη δύναμή τους βουλευτή ή βουλευτές που απλώς θα εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και θα ακούνε άλλα κέντρα.

— Ένα πολύ διασκεδαστικό περιστατικό, σχετικό με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, μάς μετέφεραν από το χωριό Νικητές των Αρριανών, όπου πρώτο κόμμα -σχεδόν μονοκούκι- βγήκε το Κίνημα Εθνικής Αντίστασης του Ιπποκράτη Σαββούρα, παίρνοντας 72 από τις 81 ψήφους συνολικά. Οι μειονοτικοί ψηφοφόροι, αρκετοί εκ των οποίων δεν γνωρίζουν ελληνικά, μπερδεύτηκαν από τα αρχικά του κόμματος, που έμοιαζαν με εκείνα του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ, με αποτέλεσμα να δει ο κ. Σαββούρας να εκτινάσσονται τα ποσοστά του και να παίρνει… αυτοδυναμία στους Νικητές…

— Είδαμε έκπληκτοι να δημοσιεύεται η απόφαση για «Εγκριτική Απόφαση Δαπάνης Παροχής Υπηρεσιών επί καθημερινής βάσεως κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικών συναντήσεων γραφείου κ. υπουργού, για την περίοδο 1/6/2014-31/5/2015», ενώ διατέθηκαν στην ανάδοχο εταιρεία «Βουγελέκας Κωνσταντίνος – Υπηρεσίες Εστίασης» 19.400 ευρώ…

— Τι ακριβώς σερβίρει καθημερινά η συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς, από ό,τι γνωρίζουμε, ο πρώτος όροφος διαθέτει και μικρό μπαρ-καφέ και πρόχειρη κουζίνα για τις ανάγκες των καλεσμένων του υπουργού… Εκτός εάν κάποιοι βρήκαν τρόπο να φορτώσουν στον κρατικό προϋπολογισμό τα δεκατιανά και τα μεσημεριανά τους… Στα οποία μετέχουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μια και εκεί συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο.


Σχολιάστε εδώ