Από… λάθος η Κομοτηνή αναφέρεται σε τουρκόγλωσσο φυλλάδιο ως «Gümülcine»… δικαιολογείται το υπουργείο Εσωτερικών!

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ομολογεί την αλήθεια τόσο για το τουρκόγλωσσο φυλλάδιο (στο οποίο αναφέρεται η Κομοτηνή με τουρκικό όνομα) που κυκλοφόρησε το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών όσο και για τα τουρκικά διαβατήρια…

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουίκ: «Η κυβέρνηση ομολόγησε την αλήθεια σε δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις που κατέθεσα στη Βουλή, για δύο συναφή ζητήματα που αφορούν τη Θράκη», στα οποία αναφέρεται διεξοδικά.

Συγκεκριμένα:

1. Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε το λάθος(;) με το τουρκόγλωσσο φυλλάδιο της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπου η Κομοτηνή αναφερόταν με την τουρκική ονομασία Gümülcine. Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, όλα αυτά τα φυλλάδια καταστράφηκαν.

2.Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης παραδέχθηκε ότι: Τόσο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα όσο και το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, στα διαβατήρια που εκδίδουν προς Κομοτηνή προσπαθούν να επιβάλλουν την αναγραφή της πόλης με την τουρκική ονομασία της, Gümülcine.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νικόλαος Δένδιας, σε αυτές τις περιπτώσεις:

«Επιδίδονται στους κατόχους αυτών των διαβατηρίων ενιαία έντυπα άρνησης εισόδου, εξηγώντας και τον λόγο της άρνησης».

Επίσης, στο ίδιο απαντητικό έγγραφό του κ. Δένδια αναφέρεται ότι:

«Στο πλαίσιο της ισχύουσας εσωτερικής, ευρωπαϊκής-κοινοτικής και διεθνούς έννομης τάξης, υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για την επίλυση του σχετικού ζητήματος».

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργείου, ο Κουίκ επεσήμανε ότι: «Οφείλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου, διότι σε αυτά τα ζητήματα δεν τοποθετούνται με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τους –όπως και με δημόσιες καταγγελίες τους– οι εκλεγμένοι τοπικοί βουλευτές, το σύνολο των εκλεγμένων δημοτικών αρχόντων Ροδόπης και Ξάνθης αλλά και εκείνοι των ΑΜ-Θ περιφερειακών συνδυασμών» και κάλεσε να σταματήσει η Θράκη να ανέχεται αυτή τη σιωπή.

Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια «για την αφύπνιση του αθηνοκεντρικού κράτους, για την αφύπνιση εκείνων που σιωπούν για τις προσωπικές τους καρέκλες και για να περιοριστεί –επιτέλους– το προξενείο της Κομοτηνής στον αυστηρά διπλωματικό του ρόλο».

Άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Την ανάγκη άμεσης σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής επισημαίνει ο τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ.

Ο Κουίκ, που συμμετέχει και στο περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βάζει στο τραπέζι την αντεθνική δράση του τουρκικού προξενείου –θέμα ταμπού για βουλευτές και τοπικούς άρχοντες– και επανέρχεται στο μείζον ζήτημα των απίστευτων «πακέτων» χρηματοδότησης από την Άγκυρα.

Παράλληλα, καλεί το ΥΠΕΞ να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ, σχετικά με την απάντηση που έλαβε για την αντεθνική δράση του προξενείου στη Θράκη (επιτίθεται και κατά του Βενιζέλου), τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη και κενού περιεχομένου».

Εξάλλου στην απάντησή του το ΥΠΕΞ, στην ερώτηση για τις «αντεθνικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας στη Θράκη», τονίζει ότι: «Το υπουργείο Εξωτερικών πάντοτε προβαίνει στις ενδεδειγμένες ενέργειες, είτε αυτές ανακοινώνονται είτε όχι, κάθε φορά που παρατηρείται συμπεριφορά που δεν συνάδει με τα διεθνώς προβλεπόμενα εκ μέρους των εδώ διαπιστευμένων διπλωματικών ή προξενικών αρχών».


Σχολιάστε εδώ