Άνοιξε την Κερκόπορτα των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη η ελληνική προεδρία!

Μόνο οι «αμφιέσεις των μεθοδεύσεων» αλλάζουν… Αυτή η διείσδυση και παγκόσμια εξάπλωση των ΓΤ που είχε αρχίσει με την περίφημη ΓΤ Σόγια Roundup Ready της Μονσάντο, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90, την τελευταία 20ετία καταφέρνει να επινοεί διαφορετικές πρακτικές αλλά με κοινή φιλοσοφία το «τετελεσμένο»!

Τι έγινε στη Βραζιλία

Όπως μέχρι πρόσφατα συμβαίνει με τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Βραζιλιάνοι έως το 2003 καλλιεργούσαν τον μύθο της «καθαρής χώρας» από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, αλλά το έκαναν και για εμπορικούς λόγους κυρίως λόγω των μαζικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στον υπόλοιπο κόσμο και την ΕΕ-28. Τον Σεπτέμβριο 2003 η Βραζιλία απογοήτευσε τους περιβαλλοντολόγους, την επιστημονική κοινότητα και μεγάλη μερίδα «σκεπτόμενων» καταναλωτών όταν αποφάσισε να υποχωρήσει στις πιέσεις των ΗΠΑ και να αποδεχθεί την καλλιέργεια των ΓΤ. Η δικαιολογία από το βραζιλιάνικο ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση ήταν ότι «έπρεπε να προσαρμοστεί η χώρα στις εξελίξεις της τεχνολογίας»!

Οι αντίπαλοι των ΓΤ επέκριναν τότε για στροφή 180 μοιρών υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων τον Πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, το Εργατικό Κόμμα του οποίου (ΡΤ) αντιπάλεψε σθεναρά τα ΓΤ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Στην αρχή παρουσιάστηκε ως έκτακτο μέτρο που θα ίσχυε μόνο μία χρονιά, γιατί οι αγρότες της επαρχίας Ρίο Γκράντε Ντο Σουλ έφερναν λαθραία στη χώρα γενετικά τροποποιημένους σπόρους από τη γειτονική Αργεντινή, στην οποία η εμπορία των ΓΤ σπόρων είναι νόμιμη. Από το λαθρεμπόριο ΓΤ σπόρων στη Βραζιλία, η Μονσάντο κέρδιζε 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ενώ στο μεταξύ είχε επενδύσει 600 εκατομμύρια για την προώθηση ΓΤ σπόρων στη Βραζιλία και στην αγορά βραζιλιάνικων εταιρειών σπόρων. Τελικά, στα μυαλά των κυβερνώντων της Βραζιλίας υπερίσχυσε το «αφού επιμολυνθήκαμε, ας τα επιτρέψουμε»! Οι οικολογικές οργανώσεις, με πρώτη την οργάνωση «Βραζιλία Ελεύθερη από Τροποποιημένα» (GM Free Brazil) κατηγόρησαν την κυβέρνηση Λούλα «για παραλείψεις και, αντί να εφαρμόσει τους νόμους, άφησε τα μεγάλα συμφέροντα στη γεωργία να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους».

Τι συνέβη όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τι επιδιώκεται

Ανάλογη προσπάθεια διείσδυσης και επιμόλυνσης του ευρωπαϊκού χώρου γίνεται και στον ευρωπαϊκό αγροτικό χώρο εδώ και 20 χρόνια περίπου με αρνητικό αποτέλεσμα για τους «εισβολείς», όπως τουλάχιστον διαφάνηκε από τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα μετά τη μαχητική και μακρόχρονη τοποθέτηση της «μειοψηφίας αριθμού κρατών-μελών που αντιστέκονται και παρεμποδίζουν σθεναρά τη διείσδυση των ΓΤ στην ΕΕ» (γνωστό ως blocking minority) με την Ελλάδα ενεργό μέλος της, μπροστάρα και ελεύθερη, να παίρνει θέσεις μακριά από πιέσεις από όπου και αν αυτές προέρχονταν έως και την τελευταία κυβέρνηση Κ. Καραμανλή το 2009 (σταθερά αντίθετη σε πιέσεις διπλωματικές, εταιρικές, επιστημονικών ομάδων φιλικά προσκείμενων στα ΓΤ, διαφόρων ευρωπαϊκών και ξένων λόμπι, κ.λπ.). Στην περίοδο 2010-2014 που συμπίπτει με το βάθεμα της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ αλλά και της πλήρους «εξάρτησης» της χώρας μας από τους «Μεγάλους Δανειστές», παρατηρείται δραματική στροφή τάσεων, συμπεριφορών και «εθνικής πολιτικής» στον τομέα της βιοτεχνολογίας, με σκοπό οι ΓΤ καλλιέργειες να επιτραπούν και να διεισδύσουν στην Ευρώπη των 28. Έχει εγκριθεί ήδη στο διάστημα αυτό η ΓΤ πατάτα amflora, απορρίφθηκε η σήμανση στο μέλι που περιέχει ΓΤ συστατικά, επετράπη η καλλιέργεια του ΓΤ καλαμποκιού TC 1507, απόφαση την οποία με υπογραφές 22 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ζητείται η απόσυρσή της από τον Επίτροπο Υγείας (με απουσία όμως της υπογραφής του ΥΠΕΞ κ. Ε. Βενιζέλου από την ομάδα των 22) και πρόσφατα η άρνηση της ΕΕ να υπάρχει σήμανση σε κτηνοτροφικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα που τρέφονται με ΓΤ ζωοτροφές! Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ (EFSA) έχει δώσει θετική γνωμάτευση για το TC 1507 και για άλλες ΓΤ καλλιέργειες. Οι οργανώσεις όμως που αντιστέκονται στα ΓΤ σε ολόκληρη την Ευρώπη και μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, κατηγορούν την EFSA ότι «δεν κάνει καλά τη δουλειά της» και ότι την κάνει «πλημμελώς» και ζητούν από τα όργανα της ΕΕ να αναδιοργανώσει την EFSA ώστε να λειτουργεί με διαφάνεια. Υπάρχουν υπόνοιες ότι οι πολυεθνικές βρίσκουν τον τρόπο να επηρεάσουν ακόμη και την EFSA και επίσης αναφέρονται περιπτώσεις όπου η EFSA γνωμοδότησε μεν θετικά, αλλά στις αναλύσεις της υπήρχαν πολλές «αβεβαιότητες» και «θολότητες» πράγμα που δημιουργεί αμφιβολίες για το αδιάβλητο και την καθαρότητα των γνωμοδοτήσεων αυτών.

Οι εξελίξεις των ημερών και η ελληνική προεδρία

Μόλις προ ημερών, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα στη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων με την πρόταση της ελληνικής προεδρίας που θα συζητηθεί στα ευρωπαϊκά όργανα, να επιτραπεί η καλλιέργεια των ΓΤ ποικιλιών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Δυστυχώς, η πρόταση αυτή συντάχθηκε και προωθείται από μια αναιμική ελληνική προεδρία με πρωτοφανή επιπολαιότητα, κρυψίνοια και βιασύνη χωρίς την ελάχιστη ενημέρωση και διαβούλευση από το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και τα συναρμόδια ΥΠΑΑΤ, Υγείας, ΥΠΑΝ και με το ΥΠΕΞ να παίζει σημαντικό ρόλο στη «μεταβολή» των ελληνικών θέσεων ως προς τα τροποποιημένα. Όλα αυτά προωθούνται δυστυχώς από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ παραδοσιακά αντίθετο στα ΓΤ, στηρίζοντας το δικαίωμα για περισσότερη ασφάλεια στα τρόφιμα και προστασία της πλούσιας ελληνικής βιοποικιλότητας. Το «μεταλλαγμένο» κείμενο της πρότασης φαίνεται να συντάθηκε κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν πρόκειται για πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας.

Προβλέπεται πως κάθε χώρα που διαφωνεί θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια των ΓΤ στη δική της επικράτεια. Την απαγόρευση δεν θα μπορούν να τη βασίζουν σε περιβαλλοντικούς λόγους και στις επιπτώσεις στην υγεία (όπου τον μοναδικό λόγο θα έχει η EFSA, αλλά σε υποκειμενικούς λόγους ηθικής, χωροταξίας, χρήσεων γης, κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις κ.λπ., αίτια τα οποία δε θα μπορούν να σταθούν με αξιώσεις σε κανένα δικαστήριο). Η EFSA θα είναι το μόνο όργανο που θα υποστηρίζει ότι δεν βλάπτεται η υγεία και το περιβάλλον…


Σχολιάστε εδώ