Χωρίς πυξίδα και οι ΑΝΕΛ!
Ο βουλευτής Β. Καπερνάρος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του, ενώ οργιάζουν οι φήμες για νέες αποχωρήσεις, εξ ου και ο κ. Καμμένος έσπευσε να μιλήσει για «αποστασίες». Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ βουλευτών και στελεχών είναι εξαιρετικά βαρύ καθώς το κόμμα έχασε το 50% της δύναμής του και όλοι αντιλαμβάνονται ότι το 3,4% στις ευρωεκλογές δεν παρέχει κανένα εχέγγυο για τις εθνικές εκλογές. Σκληρή κριτική ασκείται στην ηγεσία για την προεκλογική στρατηγική που ακολούθησε και τις επιλογές σε πρόσωπα που έκανε. Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Ιουνίου, αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας.
Το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στα ενδότερα των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποτυπώθηκε σε μικρότερη κλίμακα στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η βασική κριτική ήταν ότι εδώ και αρκετούς μήνες το κόμμα δεν έχει σαφές στίγμα, ότι εγκλωβίστηκε στο δίλημμα «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο» που έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί. Βουλευτές (Π. Χαϊκάλης) μίλησαν για «παλαιοκομματικές λογικές που επικρατούν στο κόμμα» και άλλοι (Στ. Ξουλίδου) για την ανάγκη το κόμμα ν’ αποκτήσει ιδεολογική πλατφόρμα και να μπουν στα όργανα νέα πρόσωπα. Το κλίμα φορτίσθηκε ακόμη περισσότερο από τις διαμαρτυρίες βουλευτών που ήταν υποψήφιοι σε περιφέρειες και δήμους που κατήγγειλαν ότι όχι μόνο δεν στηρίχθηκαν από στελέχη του κόμματος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπονομεύθηκαν κιόλας. Πιο έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες του Β. Καπερνάρου, υποψήφιου για το Δήμο Αθηναίων, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του ευθέως κατά του Π. Καμμένου. Τον κατηγόρησε ότι απέφυγε οποιαδήποτε κοινή εμφάνιση στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως έπραξαν όλοι ανεξαιρέτως οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Καπερνάρος και προεκλογικά είχε εκφράσει παράπονα ότι δεν είχε την απαραίτητη στήριξη από το κόμμα του.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Π. Χαϊκάλης που κατήγγειλε ότι, στην Περιφέρεια Αττικής όπου ήταν υποψήφιος, βουλευτής του κόμματος έδινε γραμμή υπέρ άλλου υποψηφίου και συγκεκριμένα του Γ. Κουμουτσάκου. Φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Π. Μελά, ο οποίος όμως αντέδρασε λέγοντας ότι δεν υπήρξε εκ μέρους του καμιά τέτοια κίνηση και επικαλέσθηκε το υψηλό ποσοστό (9%) που πήρε ο κ. Χαϊκάλης στον Πειραιά. Και ο Τ. Κουίκ ανέφερε ότι, στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης που ήταν υποψήφιος, αρκετοί ψηφοφόροι του κόμματος ψήφισαν άλλον υποψήφιο. Η κόντρα Π. Καμμένου – Β. Καπερνάρου συνεχίσθηκε την επομένη της ανεξαρτητοποίησης του δεύτερου, καθώς ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με ανάρτησή του στο facebook, έκανε λόγο για «αποστασίες» και για «τάξιμο καρεκλών εξουσίας» αφήνοντας σαφείς αιχμές. Απαντώντας ο κ. Καπερνάρος κάλεσε τον κ. Καμμένο, αν μιλάει για αποστασίες, να κοιτάξει τον καθρέφτη του, αναφερόμενος προφανώς στην αποχώρηση του τελευταίου από τη Νέα Δημοκρατία.
Προ των εκλογών ο Π. Καμμένος είχε δηλώσει, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ρητά, ότι αν το ποσοστό του κόμματος υποχωρήσει κάτω από αυτό των εθνικών εκλογών του 2012 (11%) θα θέσει ο ίδιος θέμα ηγεσίας.
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ωστόσο κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Πρώτα «προκάλεσε» τους βουλευτές λέγοντας ότι «όποιος με αμφισβητεί να το πει τώρα» κι αφού δεν υπήρξε η σχετική κίνηση, δεσμεύτηκε ενώπιον όλων ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές και θα διορθώσει τα λάθη που έγιναν όλους τους προηγούμενους μήνες. Οι βουλευτές συγκατένευσαν, αν και οι περισσότεροι εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις προοπτικές του κόμματος.
Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους μάλιστα λένε ότι αν δεν αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα μπορέσουν ν’ αλλάξουν το κλίμα στις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα πιάσουν το όριο του 3% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο.