Τώρα γκαζώνουμε, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί μια κατάσταση που είναι μη αναστρέψιμη και πλέον θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου η πτώση της συγκυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, επικρατεί στα επιτελεία του κόμματος η φράση «τώρα γκαζώνουμε», ενώ δείγμα γραφής δόθηκε ήδη από τη μεθεπόμενη των εκλογών. Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και αφού, όπως ήταν φυσικό, ζήτησε εκλογές λόγω «δυσαρμονίας» της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα, έσπευσε να καταστήσει σαφές, κυρίως προς τον Αντ. Σαμαρά, ότι από εδώ και πέρα για τις όποιες κινήσεις της κυβέρνησης που θα δεσμεύουν τη μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεννοείται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, χαρακτηριστικά, επέλεξε στη δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο να είναι αυστηρός, αφού ζήτησε από τον Αντ. Σαμαρά να μην επιχειρήσει να προκαταλάβει την επόμενη κυβέρνηση διορίζοντας νέο διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος και νέο επίτροπο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «χωρίς συναίνεση», να «μη διανοηθεί» να εφαρμόσει τις κρυφές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της «τρόικας», να μην εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, να «ξεχάσει» την ιδιωτικοποίηση του νερού και να «μη διανοηθεί» εκποίηση δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα παραλιών.

Κάποιοι ξαφνιάστηκαν από το αυστηρό ύφος των δηλώσεων Τσίπρα, ωστόσο αυτή η τακτική θα ακολουθηθεί όλο το επόμενο διάστημα όπως έδειξαν τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, όπου ξεκαθάρισε στο διεθνές ακροατήριο ότι μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται για όσα υπογράφει με τους δανειστές ο σημερινός πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση.

Παράλληλα, όμως, από την άλλη θα γίνονται κινήσεις που θα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα θεσμικό κόμμα που βρίσκεται στον προθάλαμο της κυβέρνησης και ως εκ τούτου θα συζητάει με όλους τους φορείς της κοινωνίας και αυτό το νόημα είχε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη συνέλευση του ΣΕΒ όπου ζήτησε να υπάρξει μια «νέα κοινωνική συμφωνία».

Όπως ήταν φυσικό, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σε συνεδρίασή της την Πέμπτη, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ιστορικά θετικό, ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας στην εισήγησή του έσπευσε να πει ότι «δεν μας φτάνει και δεν επαναπαυόμαστε», στέλνοντας έτσι στα στελέχη το μήνυμα ότι για την τελική νίκη χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά, η οποία όμως διευκολύνεται από τον αέρα υπεροχής που δημιούργησε στους οπαδούς η καθαρή πρωτιά στις ευρωεκλογές.

Στο μετεκλογικό τοπίο, το πεδίο της προσοχής στην Κουμουνδούρου είναι οι εξελίξεις αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, που εκ των πραγμάτων ακουμπούν το θέμα των συμμαχιών μιας μελλοντικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη του κόμματος δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην πρόταση Βενιζέλου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ούτε φυσικά στην παραφιλολογία ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ!

Όπως είναι φυσικό, στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, ειδικά στη ΔΗΜΑΡ από την οποία δεν αποκλείεται κάποιοι βουλευτές να προσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι χαρακτηριστικό ότι στην «ΑΥΓΗ» της Παρασκευής δημοσιεύθηκε άρθρο της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη με τον εύγλωττο τίτλο: «Ο φυσικός χώρος της ΔΗΜΑΡ είναι η Αριστερά». Έτσι κι αλλιώς, εδώ και καιρό, στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι είναι ευπρόσδεκτη μια μετατόπιση «προς τα αριστερά» της ΔΗΜΑΡ με την οποία θα μπορούσε να βρεθεί μελλοντικά κοινός τόπος ακόμα και στο επίπεδο της κυβέρνησης.

Ωστόσο, επειδή οι πιο έμπειροι στον χώρο της Αριστεράς με κάθε ευκαιρία προειδοποιούν ότι το σύστημα δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα του στην Κουμουνδούρου, έχουν βάλει «στο μικροσκόπιο» τις δραματικές εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ και είναι χαρακτηριστικό ότι η «ΑΥΓΗ» την Παρασκευή είχε πρώτο θέμα με τίτλο: «Σχέδια αποστασίας», σημειώνοντας ότι «διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με βουλευτές προερχόμενους από άλλα κόμματα αναζητούν Σαμαράς – Βενιζέλος για να συγκαλύψουν την κοινωνική-εκλογική κατάρρευσή τους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα -που προφανώς απηχεί τις απόψεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-, οι Σαμαράς και Βενιζέλος αναζητούν «εναγωνίως» δεκανίκια «προθύμων» βουλευτών, πέραν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θα στηρίξουν τα νέα επώδυνα μέτρα για τα οποία έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις έναντι των δανειστών και ενδεχομένως να συμπράξουν στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα σύνθεση της Βουλής.

Μάλιστα γίνεται λόγος για ανταλλάγματα που προσφέρονται σε βουλευτές, που αφορούν κυβερνητικά οφίτσια και θα αναδιανεμηθούν με τον ήδη προαναγγελθέντα ανασχηματισμό.

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην εκλογή οποιουδήποτε προσώπου στην Προεδρία της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και θα συζητήσουν την όποια υποψηφιότητα μόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα αποτυπώσουν τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων.

Το στοίχημα Δούρου

Στην Κουμουνδούρου σιγά σιγά συνειδητοποιούν το τι σημαίνει στην πράξη η νίκη της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και τονίζουν ότι στην πράξη θα αποτελέσει την πρώτη δοκιμασία του κόμματος στη λεγόμενη ικανότητα «κυβερνησιμότητας», για την οποία έχει δεχθεί αρκετή κριτική.

Στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ θα διοικεί πλέον «το μεγαλύτερο υπουργείο της χώρας», όπως χαρακτηρίζεται η Περιφέρεια Αττικής, αφού θα διαχειρίζεται απευθείας τεράστια κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία τα διαθέτει απευθείας στις περιφέρειες.

Δεδομένου ότι η θέση του περιφερειάρχη είναι να μοιράζει τα κονδύλια και δεν έχει καμία σχέση με τη θέση του δημάρχου ο οποίος «επαιτεί» χρήματα και έργα από την περιφέρεια, το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο. Πολύ περισσότερο που στην Αττική δραστηριοποιούνται «επιχειρηματικά θηρία» που ενδιαφέρονται για φιλέτα όπως το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, τα σκουπίδια και το λεγόμενο «παραλιακό μέτωπο» και εκ των πραγμάτων στην περιοχή «θα παιχθεί μεγάλο παιχνίδι» και θα υπάρξει ο αναμενόμενος πόλεμος των συμφερόντων που θα θιχθούν.

Στο επιτελείο της Ρ. Δούρου έχουν επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν και ήδη από τώρα έχουν οργανωθεί επιτελεία που ξεσκονίζουν μία προς μία τις υποθέσεις που εκκρεμούν στην περιφέρεια και διαμηνύουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από όσα προεκλογικά διακήρυξαν για σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα όταν θίγεται το δημόσιο συμφέρον.

Τα αποτελέσματα

Για την ιστορία, με την πρώτη θέση και το 26,58% -τέσσερις σχεδόν μονάδες μπροστά από τη ΝΔ- ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει έξι ευρωβουλευτές, με πρώτο φυσικά τον Μ. Γλέζο που έσπασε κάθε ρεκόρ ψήφων αφού πήρε περίπου 350.000 σταυρούς. Ακολουθούν η Σ. Σακοράφα, ο Δ. Παπαδημούλης, η Κ. Κούνεβα, ο Γ. Κατρούγκαλος και ο Κ. Χρυσόγονος, ενώ εκτός έμεινε ο Ν. Χουντής, ο μοναδικός μέχρι σήμερα ευρωβουλευτής του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει δύο περιφέρειες, την Αττική με τη Ρ. Δούρου και τα Ιόνια Νησιά με τον Θ. Γαλιατσάτο καθώς και 21 δήμους, ενώ ικανοποίηση υπάρχει στην Κουμουνδρούρου για το 48,5% που πήρε ο νεαρός και πρωτοεμφανιζόμενος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στον Δήμο Αθήνας.

Στην Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε δημάρχους στην Καισαριανή, στου Ζωγράφου, στον Βύρωνα, στο Χαλάνδρι, στην Αγία Παρασκευή, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Αιγάλεω, σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα, στο Πέραμα και τη Νέα Ιωνία, ενώ δεν επανεξελέγη ο Χ. Κορτζίδης στο Ελληνικό.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημάρχους στη Λάρισα, στην Κοζάνη, στην Κέρκυρα, στη Λευκάδα, στη Λειβαδιά, στον Τύρναβο, στη Ναύπακτο, στο Δίστομο, στον Δήμο Διφρίων-Μεσσαπίων, στα Ανώγεια και στη Σκύρο.


Σχολιάστε εδώ