Τι θέλει να κρύψει ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν μιλάει για τις Κάννες;

Αλήθεια που προέρχεται από τη μία πλευρά, και μάλιστα από κάποιους που δεν ήταν παρόντες σε εκείνη την επεισοδιακή συνάντηση, όπου ο τότε γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απευθύνθηκε με σκαιό και απειλητικό τρόπο στον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου – μέχρι που πήγε να χειροδικήσει, όπως έχει γραφτεί.

Ο τότε ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο δεν ήταν παρών, όπως και ο τότε υπουργός των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ούτε βέβαια ήταν στην εκρηκτική συνάντηση ο δημοσιογράφος των «Financial Times» ο οποίος δύο εβδομάδες πριν από τις τριπλές εκλογές είχε ένα εντυπωσιακό ρεπορτάζ για το θέμα, που περιλάμβανε πληροφορίες και συζητήσεις με κάποιους από τους συμμετέχοντες. Επομένως, ο καθένας μπορεί να αμφισβητήσει την ακρίβεια των στοιχείων που αναφέρονται στο βιβλίο του Θαπατέρο και του Γκάιτνερ, όπως και στο δημοσίευμα των «FT», σχετικά με όσα εκτυλίχθηκαν σε εκείνη τη δραματική συζήτηση.

Μόνο όσα είπε στη συνέντευξη που έδωσε δύο μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην ανταποκρίτρια στην Αθήνα του «Guardian» Έλενα Σμιθ ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών (Οικονομικών τότε στις Κάννες) Ευάγγελος Βενιζέλος προέρχονται από κάποιον που ήταν στη σύσκεψη και γνωρίζει όσα συνέβησαν. Και μόνο από τους συμμετέχοντες μπορούν να αμφισβητηθούν ως προς την ακρίβειά τους όσα μεταφέρθηκαν στη δημοσιογράφο της αγγλικής εφημερίδας.

Δεν έχουν μιλήσει μέχρι τώρα οι κύριοι πρωταγωνιστές Σαρκοζί, Μέρκελ και Παπανδρέου, για να συμπληρωθεί με όλα τα κομμάτια το παζλ εκείνης της ημέρας στις Κάννες, που σημάδεψε με καίριο τρόπο τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με άμεση επίπτωση την παράδοση της εξουσίας σε εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, ώστε να αποδίδει την απόλυτη αλήθεια και να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, και ιδιαίτερα από τους πρωταγωνιστές. Και το τονίζουμε αυτό γιατί ήδη από το πολύ στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αμφισβητούνται πολλά από αυτά που έχει πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παπανδρέου:
Ήταν σύμφωνος με το δημοψήφισμα ο Βενιζέλος

Και βασικά ως προς το δημοψήφισμα. Ήταν υπέρ μέχρι και όταν μπήκαν στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο για να επιστρέψουν από τις Κάννες στην Αθήνα, λέει σε συνεργάτες του ο κ. Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης καμία στιγμή δεν διαφοροποιήθηκε. Και, όπως υποστηρίζουν έγκυροι συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, μέσα στο αεροπλάνο ο Παπανδρέου είπε στον Βενιζέλο να συντάξουν την ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Λέγεται ότι ο κ. Βενιζέλος είπε να έδιναν την ανακοίνωση όταν θα έφταναν στην Αθήνα. Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε και έγειρε να κοιμηθεί.

Άλλαξε μέσα στο αεροπλάνο…

Τι συνέβη και μέχρι να προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» άλλαξε η θέση του Βενιζέλου για «ναι» στο δημοψήφισμα μόνο ο ίδιος το ξέρει. Κάποιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης δέχθηκε τηλεφωνήματα από Μέρκελ, Σόιμπλε, Ρεν και άλλους που ανησυχούσαν για το αν πράγματι ο Παπανδρέου ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει στο δημοψήφισμα, όπως είχε πει στις Κάννες. Και, προφανώς, του ζήτησαν να διαφοροποιηθεί, να ταχθεί κατά της προσφυγής σε δημοψήφισμα.

Και τα τηλεφωνήματα αυτά απέδωσαν. Στο αεροδρόμιο περίμενε συνεργείο του Mega, στο οποίο ο αντιπρόεδρος και τότε υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα, ερχόμενος σε αντίθεση με την απόφαση του πρωθυπουργού, για την οποία ήταν ενήμερος.

Από κει και πέρα, στο ΠΑΣΟΚ βουλευτές του κλίματος Βενιζέλου παρουσιάστηκαν κατά του δημοψηφίσματος και απείλησαν με ανατροπή του Παπανδρέου. Και στο σημείο αυτό τίθεται το ερώτημα γιατί ο Παπανδρέου δεν έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, όπου οι διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα έπαιρναν την ευθύνη της ανατροπής της κυβέρνησης. Η απάντηση που δίνουν έγκυροι κύκλοι του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε κλίμα πολιτικής αστάθειας, που θα το εκμεταλλεύονταν οι Αγορές, θα εκτινάσσονταν τα spreads και η οικονομία θα δεχόταν βαρύ πλήγμα.

Να σημειωθεί ότι στις Κάννες η Μέρκελ, ύστερα από πολλές συζητήσεις, είχε δεχθεί να γίνει το δημοψήφισμα με το ερώτημα: «Ναι ή όχι στη συνθήκη (Μνημόνιο);» και όχι «Ναι ή όχι στο ευρώ;».

Λάθος μου που δεν έκανα το δημοψήφισμα…

Ο κ. Παπανδρέου σε ομιλία του σε φοιτητές του Χάρβαρντ, απαντώντας στην ερώτηση για το ποιο ήταν το μεγάλο του λάθος είπε ότι το μεγάλο μου λάθος είναι που δεν προχώρησα στη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Ώρα να μιλήσει…

Όπως επισημάναμε παραπάνω, μέχρι στιγμής έχουν μιλήσει για τις Κάννες πολιτικοί αξιωματούχοι που δεν πήραν μέρος σε εκείνη την ιστορική συνάντηση, όπου πολλά οικονομικά και πολιτικά ζητήματα κρίθηκαν για τη χώρα μας, με αποφάσεις άλλων και όχι του ελληνικού λαού.

Επειδή τα γεγονότα κάθε άλλο παρά οδηγούν στο ξέφωτο, θα πρέπει οι Έλληνες να γνωρίζουν τουλάχιστον ποιοι έχουν τις μεγάλες ευθύνες για το ότι μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης δεν πήραν άμεσα τις κρίσιμες αποφάσεις που θα οδηγούσαν τη χώρα -χωρίς την καταστροφή που βιώνουν οι πολίτες- στην έξοδο από την κρίση, η οποία ύστερα από πέντε χρόνια ούτε με… τηλεσκόπιο δεν φαίνεται.

Και ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να βγει και να αποκαλύψει όλα όσα έγιναν στις Κάννες, με ονόματα. Διαφορετικά, ό,τι έγινε από την ανάληψη της εξουσίας από τον ίδιο μέχρι την παράδοση της κυβέρνησης στον Παπαδήμο το χρεώνεται ο ίδιος.


Σχολιάστε εδώ