Τάση επανασυσπείρωσης διαπιστώνει το ΚΚΕ
Στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο σε ποσοστά (6,1%) και ψήφους (347.817), σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό (4,5%) και τις ψήφους (277.227) των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012, που ήταν και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του ΚΚΕ, αφού τότε το εγκατέλειψαν οι μισοί περίπου ψηφοφόροι του κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ρίξει το σύνθημα για κυβέρνηση της Αριστεράς. Στην Ευρωβουλή πηγαίνουν οι Κ. Παπαδάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ.
Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μ. Αγγουράκης, που πέθανε αιφνίδια λίγο πριν από τις εκλογές, πήρε 6.000 σταυρούς ως φόρο τιμής από τους ψηφοφόρους, που τίμησαν με αυτό τον τρόπο τη μνήμη του.
Το ΚΚΕ, ενώ στις προηγούμενες δημοτικές είχε μόνο έναν δήμο (Πετρούπολη), τώρα, στον δεύτερο γύρο της προηγούμενης Κυριακής, κέρδισε τέσσερις. Ξεχωρίζει ο Δήμος της Πάτρας με τον γιατρό του ΙΚΑ Κ. Πελετίδη και ακολουθούν το Χαϊδάρι με τον Μ. Σελέκο, η Πετρούπολη εκ νέου με τον Β. Σίμο (δεν έβαλε υποψηφιότητα ο νυν δήμαρχος Θ. Κοτσαμπάς) και η Ικαρία με τον Σ. Σταμούλο.
Με βάση την ανάλυση των αποτελεσμάτων που έκαναν στον Περισσό, το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο και στις 13 περιφέρειες της χώρας, φτάνοντας στο 8,8% και τις 498.000 ψήφους, άνοδο σημείωσε και σε 214 δήμους, ενώ σε 50 δήμους το ποσοστό του ξεπέρασε το 10%. Κρίνοντας συνολικά τα εκλογικά αποτελέσματα, στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι καταγράφηκε η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, «που σήκωσαν το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ευρωμονόδρομου».
Ωστόσο παρατηρούν ότι το συνολικό αποτέλεσμα δεν δείχνει ανατροπή «του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού και δεν συνιστά νέο πολιτικό σκηνικό προς όφελος του λαού». Φυσικά στον Περισσό δεν πέταξαν και από τη χαρά τους για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσαν σε αυτήν την επιλογή: «Έναν αριστερό προσανατολισμό, ωστόσο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής πολιτικής». Τα έμπειρα στελέχη του κόμματος θυμούνται με τρόμο τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, όταν το ΚΚΕ κατρακύλησε στο 4,5% χάνοντας τους μισούς ψηφοφόρους του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ξέρουν ότι η ίδια πίεση θα ασκηθεί στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές όπου και τα διλήμματα θα είναι τρομακτικά, με διακύβευμα πλέον την κυβέρνηση που θα διεκδικούν με ένταση ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.
Έτσι, φροντίζουν από τώρα την άμυνά τους προκειμένου να αντέξουν στην πίεση, αφού το 6% που πήρε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα πιεστεί αφόρητα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως πρώτη δύναμη πλέον θα ζητάει την ψήφο των αριστερών για να γίνει κυβέρνηση. Στην πορεία προς τις εκλογές ο Περισσός θα επιχειρήσει να αποδομήσει το «αριστερό προφίλ» του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα και είναι χαρακτηριστικό ότι άσκησε σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία του στο συνέδριο του ΣΕΒ, κάνοντας λόγο για διαπιστευτήρια προς το μεγάλο κεφάλαιο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση, βρίσκεται στην απέναντι όχθη από τον λαό», είναι η γραμμή με την οποία θα πορευθεί το ΚΚΕ και χαρακτηριστικό της σκληρής γραμμής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ενώ ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε σε στήριξη (που δόθηκε στην κάλπη) του υποψηφίου του ΚΚΕ στον Δήμο της Πάτρας, στον Βόλο, που στον δεύτερο γύρο αναμετρήθηκαν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αχ. Μπέος, το ΚΚΕ αρνήθηκε να στηρίξει τον πρώτο και ακολούθησε τη γραμμή λευκό ή άκυρο, με αποτέλεσμα να χάσει τη δημαρχία ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.