Στον αέρα ο Στουρνάρας

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι οι αλλαγές θα γίνουν με αμιγώς πολιτικούς όρους και όχι επικοινωνιακούς και θα ενταχθούν στο πλέγμα των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν από πλευράς κυβέρνησης το προσεχές χρονικό διάστημα με στόχο την αναστροφή του πολιτικού κλίματος. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις. Οι παρεμβάσεις θα είναι συγκεκριμένες και στοχευμένες.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η κυβέρνηση -διά στόματος του… συγκυβερνήτη και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου- προανήγγειλε τον ανασχηματισμό, όχι προφανώς για λόγους πολιτικής καινοτομίας. Αλλά σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της σχετικής φιλολογίας, που έχει αρχίσει να επιδρά, με αρνητικό τρόπο εννοείται, στη λειτουργία και την απόδοση της κυβέρνησης. Στα περισσότερα υπουργεία έχουν «κατεβάσει τα μολύβια», ιδίως σ’ εκείνα που φέρονται υπό αναδόμηση και αναμένουν την ώρα του ανασχηματισμού.

Σημείο-κλειδί των αλλαγών αποτελεί φυσικά το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, όπου για πρώτη φορά στο διάστημα της διετίας είναι τόσο ισχυρή η προοπτική αντικατάστασης του Γ. Στουρνάρα. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιθυμούν να στείλουν στους πολίτες μήνυμα για μια άλλη, σαφώς πιο φιλολαϊκή πολιτική, γνωρίζουν ωστόσο πολύ καλά ότι τη συγκεκριμένη πολιτική δεν μπορεί να την υπηρετήσει ο σημερινός υπουργός Οικονομικών. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι σε ποια ακριβώς θέση θα μετακινηθεί και θα αξιοποιηθεί, καθότι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τη σημαντική προσφορά του κ. Στουρνάρα και σε καμιά περίπτωση δεν θα τον αντιμετωπίσει με αγνωμοσύνη και αχαριστία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να τον τοποθετήσει στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος στη θέση του Γ. Προβόπουλου, η θητεία του οποίου λήγει στις 10 Ιουνίου.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος προβάλλει ισχυρές αντιρρήσεις και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα κλείσει η συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Κι είναι η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πέραν της κριτικής που του ασκούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που προκαλεί τον εκνευρισμό του κ. Στουρνάρα, ο οποίος δεν απέφυγε τις σπασμωδικές κινήσεις τις προηγούμενες ημέρες.

Αρχικά και μέσω συνεργατών του εξέφρασε δυσφορία για την κριτική που δέχεται, στη βάση του ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί το έργο του». Στη συνέχεια… απείλησε με αποχώρηση από την κυβέρνηση -»υπό αυτές τις συνθήκες δεν θέλω να παραμείνω», ήταν η χαρακτηριστική διαρροή.

Ώσπου να καταλήξει -αφού προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά- λέγοντας δημόσια πλέον ότι… ποτέ δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντικατασταθεί, το ακριβώς αντίθετο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση είναι ειλημμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο, που συζητείται ευρέως, είναι το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών να το αναλάβει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, επικουρούμενος από δύο αναπληρωτές υπουργούς. Τον υφιστάμενο Χρ. Σταϊκούρα και τον… επερχόμενο Στ. Παπασταύρου, για τον οποίο είχε ακουστεί παλαιότερα ότι μπορεί να είναι εκείνος που θα διαδεχθεί τον κ. Στουρνάρα, αν και υπάρχει, λένε, πρόβλημα λόγω εμπλοκής που έχει με τη Δικαιοσύνη.

Σταυρόλεξο

Ο κατάλογος των υπό αναδόμηση υπουργών είναι μακρύς, καθότι οι πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές. Η όλη υπόθεση θα είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο για τον κ. Σαμαρά και θα είναι αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων με το ΠΑΣΟΚ. Μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος διεκδίκησε και πήρε κυβερνητικές θέσεις δυσανάλογες ως προς το ποσοστό (12%) που είχε επιτύχει στις εκλογές του 2012, όπως έλεγαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Στις ευρωεκλογές η Ελιά, όπου στεγάστηκε το ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωσε μόλις 8%, πλην όμως ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει ακόμη περισσότερα υπουργεία. Ο… άνεμος της αλλαγής φαίνεται ότι «παρασύρει» τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη -ορισμένοι λένε διότι απέτυχε στο έργο του κι άλλοι ότι ο κ. Σαμαράς τον προορίζει για επίτροπο της χώρας μας στην Κομισιόν-, Εργασίας Γ. Βρούτση, Δημ. Τάξης Ν. Δένδια (εδώ και μήνες έχει ζητήσει να μετακινηθεί σε άλλο πόστο), ενώ με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης βρίσκεται ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος χρεώνεται το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στον χώρο της υγείας την τελευταία διετία. Γεγονός που κόστισε στη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές.

Εκτός υπουργικού συμβουλίου θα βρεθεί πιθανότατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, λόγω του ότι ο κ. Βενιζέλος προσανατολίζεται να τοποθετήσει στη θέση αυτή πολιτικό στέλεχος. Υπό μετακίνηση θεωρείται ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ικανοποιημένοι με το ως τώρα έργο που έχει επιτελέσει. Αλλά κι ο Κυρ. Μητσοτάκης, που δηλώνει ωστόσο ότι επιθυμεί να παραμείνει στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του. Στον ανασχηματισμό αναμένεται να αντικατασταθούν αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι από τους υφυπουργούς. Θολό είναι το τοπίο σχετικά με την τύχη του Κ. Αρβανιτόπουλου, ορισμένοι λένε ότι θα αντικατασταθεί λόγω της στάσης που τήρησε στις εκλογές για τον Δήμο Πειραιά, άλλοι ότι μετά την επικράτηση του συνδυασμού του κ. Μαρινάκη είναι… ακλόνητος στη θέση του, ενώ σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή ενδέχεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Προσδοκίες

Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κατάλογος με τους… υποψήφιους υπουργούς και υφυπουργούς: Από τη Νέα Δημοκρατία ακούγονται τα ονόματα των Χρ. Λαζαρίδη (συζητείται για το υπουργείο Οικονομικών), Μ. Βορίδη, Χρ. Στεφανάδη (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για το υπουργείο Υγείας), Σοφ. Βούλτεψη (στον προηγούμενο ανασχηματισμό είχε αρνηθεί θέση υφυπουργού), Β. Κικίλια, Κ. Μαρκόπουλου, Αν. Ασημακοπούλου (θα αποχωρήσει από τη θέση της εκπροσώπου της ΝΔ), Ανδρέα Ψυχάρη, ενώ λέγεται ότι ίσως επιλεγούν ένας δύο βουλευτές που προέρχονται από αγροτικές περιοχές (Ι. Τζαμτζής, Γ. Καρασμάνης κ.ά.). Μια θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πιθανό να καταλάβουν οι αποτυχόντες των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το προβάδισμα φαίνεται να έχουν οι Γ. Κουμουτσάκος και Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο Στ. Καλαφάτης, που είχε παραιτηθεί για να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να επανέλθει.

Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά να ικανοποιήσει τις προσδοκίες υπουργών και βουλευτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι ανέφικτη.

Καθώς, όπως προαναφέραμε, ο κ. Βενιζέλος θα διεκδικήσει περισσότερες κυβερνητικές θέσεις, μία από τις οποίες θα καταλάβει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει ενημερώσει ότι θα έχει υφυπουργό τον Χρ. Αηδόνη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται, σε μια προσπάθεια να κλείσει το μέτωπο με τον Γ. Παπανδρέου, να τοποθετήσει σε κυβερνητικές θέσεις στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό. Επικρατέστεροι οι Φ. Σαχινίδης και Θ. Μωραΐτης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ δέκα υπουργεία και υφυπουργεία, εκ των οποίων αυτό της Ανάπτυξης, ρόλο υφυπουργού από το ΠΑΣΟΚ στο Οικονομικών (ίσως και αναπληρωτή υπουργού), το Εργασίας, διατήρηση του κ. Αθανασίου Τσαυτάρη στο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Εξωτερικών, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται να υπάρξει τοποθέτηση προσώπου-έκπληξη από τη ΔΗΜΑΡ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ΠΑΣΟΚ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, οι ίδιες έγκυρες πηγές αναφέρουν βέτο που θέτει η Χαριλάου Τρικούπη ως προς τη συμμετοχή του Άδωνη Γεωργιάδη στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς εκφράζονται ενστάσεις για τον τρόπο διαχείρισης σε επικοινωνιακή βάση των μεταρρυθμίσεων (σ.σ.: ο κ. Γεωργιάδης θεωρείται από το ΠΑΣΟΚ ερειστικός και προκλητικός), ενώ μπλόκο υπάρχει επίσης και για τη συμμετοχή του Μάκη Βορίδη στο νέο σχήμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου το ΠΑΣΟΚ επίσης διαμηνύει πως «θα πρέπει να ξεχάσουν τις λύσεις τύπου Παπασταύρου ή Λαζαρίδη για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς κανένας εκ των δύο δεν έχει ευρύ έρεισμα στην κοινωνία», ενώ τονίζεται πως θα πρέπει να επιδιωχθεί μια άλλη λύση, από την ομάδα που πέτυχε τον στόχο της ΟΝΕ και δεν έχει, όμως, φθαρεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση που μαστίζει την κυβέρνηση.

Ήδη το θέμα «Στουρνάρα» είναι υψηλά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ, καθώς γνωστό είναι πως ο κ. Βενιζέλος δεν έχει και την καλύτερη άποψη για τον υπουργό Οικονομικών. «Μα πώς θα υπάρξει η αίσθηση στην κοινωνία ότι πήραμε το μήνυμα όταν ο υπουργός που εισηγήθηκε τη φορολογική πολιτική παραμένει στη θέση του;», αναφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη.


Σχολιάστε εδώ