Σε κινούμενη άμμο…

Προσπάθεια που θα γίνει ακόμη πιο δυσχερής, δεδομένου ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει τις πιέσεις της για πρόωρες εθνικές εκλογές, επικαλούμενη δυσαρμονία λαϊκής βούλησης και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Την ίδια στιγμή, αναβρασμός επικρατεί στα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) που απέτυχαν στις ευρωεκλογές και είδαν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται δραματικά. Αναταράξεις που είναι πιθανό να προκαλέσουν μέχρι και αλλαγές στις ηγεσίες τους -ο Φ. Κουβέλης έθεσε ήδη την παραίτησή του στη διάθεση των οργάνων του κόμματος. Ενώ βαριά σκιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ρίχνει η Χρυσή Αυγή με το σχεδόν 10% που πέτυχε στις ευρωεκλογές. Κι όλα αυτά με το βλέμμα στραμμένο στον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και πρόκειται να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κίνδυνος να μπει η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο είναι κάτι περισσότερο από ορατός…

Σενάρια

Με «όπλο» του την ευρεία νίκη του στις ευρωεκλογές, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να «μπλοκάρει» τις μεγάλες αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει νέα αντιλαϊκά μέτρα, να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και να μην τοποθετήσει νέο διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος και νέο επίτροπο στην Κομισιόν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση θα εκτελέσει στο ακέραιο την εντολή που έχει λάβει από τον ελληνικό λαό, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμιά δυσαρμονία. Χαρακτήρισε κλειδί για την πορεία της χώρας τη σταθερότητα και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει την ακυβερνησία. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «παράγοντα οικονομικής αποδιάρθρωσης και κοινωνικής δυστυχίας». Κόντρα προέκυψε και για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου η Κουμουνδούρου, παίρνοντας θέση στα σενάρια που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, υπογράμμισε ότι ο νέος Πρόεδρος δεν θα εκλεγεί από την παρούσα Βουλή. Ακόμη και στην περίπτωση που το πρόσωπο που θα προταθεί είναι από τον χώρο της Αριστεράς.

Το «κλειδί»

Στον απόηχο της ήττας στις ευρωεκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις που θα «απαντούν» στο «μήνυμα» που έστειλαν οι πολίτες την 25η Μαΐου και θα συμβάλλουν στην αναστροφή του κλίματος. Ωστόσο, στην επικαιρότητα κυριαρχεί το ζήτημα του ανασχηματισμού, αν και δεν είναι το πλέον σημαντικό στην τρέχουσα χρονική περίοδο, είναι όμως θέμα χρόνου να ανακοινωθεί. Η ονοματολογία δίνει και παίρνει, παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ρίξει τους τόνους, καθότι η φιλολογία που αναπτύσσεται έχει ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών να έχει περιέλθει σε αδράνεια. Κλειδί στην υπόθεση είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών καθώς έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες ότι ο Γ. Στουρνάρας θα αποχωρήσει, αν κι ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στο πόστο του. Παράλληλα η κυβέρνηση μελετάει και πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα και ρυθμίσεις προς ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων, στο πλαίσιο πάντα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Σκοτεινά κίνητρα»

Με πρωτοβουλία του Β. Βενιζέλου, στον πολιτικό διάλογο μπήκε και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με κεντρικό σημείο την κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα από τις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται αρνητική με το επιχείρημα ότι μια τέτοια ρύθμιση θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης καθότι θα χρειάζονται περισσότερα από τρία κόμματα για την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική κι επανέλαβε την πάγια θέση του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, αν και σ’ αυτό δεν συμφωνούν όλα τα στελέχη του. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η πρόταση του κ. Βενιζέλου για κατάργηση του «μπόνους» αποσκοπεί στο να μειώσει την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με τα σημερινά δεδομένα θα είναι αυτός ο νικητής και των εθνικών εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως απηύθυνε πρόσκληση προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων κι επανέλαβε την πρότασή του για συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές.

Εγκαταλείπουν…

Φαινόμενα διάλυσης εκδηλώνονται σε Ανεξάρτητους Έλληνες και ΔΗΜΑΡ. Το χαμηλό ποσοστό 3,4% που συγκέντρωσαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές είχε ως συνέπεια να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με βουλευτές και στελέχη να ασκούν σκληρή κριτική στη στρατηγική και τις επιλογές του Π. Καμμένου. Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιουνίου, ενώ ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι τίθεται στη διάθεση του Συνεδρίου στην περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας. Το κλίμα δεν πρόκειται να εκτονωθεί άμεσα, ο βουλευτής Β. Καπερνάρος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του ενώ πληροφορίες λένε ότι το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στη ΔΗΜΑΡ, όπου κάτω από την πίεση βουλευτών και στελεχών, ο Φ. Κουβέλης ανήγγειλε ότι θέτει την παραίτησή του στη διάθεση των οργάνων του κόμματος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα εμφανίζεται βαθιά διχασμένη, ορισμένοι εκ των βουλευτών «κοιτούν» προς τον ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς.


Σχολιάστε εδώ