Ραντεβού με τις κάλπες τον Σεπτέμβρη δίνει ο Σαμαράς

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη σημαντική υποχώρηση των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργούν νέα δεδομένα και προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερη υπόσταση στο σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Πόσω μάλλον που σε λιγότερο από εννέα μήνες είναι οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ευρεία συμφωνία. Ως εκ τούτου, η χώρα θα μπει σταδιακά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προώθηση των αναγκαίων αποφάσεων που συνδέονται με το μέλλον της χώρας αλλά και την ένταση του πολιτικού διαλόγου. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις είναι πολύ πιθανό οι διαδικασίες να επισπευσθούν και οι πρόωρες εκλογές να έρθουν πολύ νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2015.

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πληροφορίες, το βασικό σχέδιο που επεξεργάζονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο προβλέπει εκλογές τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Πριν δηλαδή οι πολίτες βρεθούν αντιμέτωποι με τα προβλήματα της νέας σεζόν, ξεκινήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις κι ανέβει το κοινωνικό θερμόμετρο. Οι λόγοι μιας τέτοιας επιλογής πολλοί και διαφορετικοί. Θέλουν να προλάβουν τη μεγαλύτερη φθορά της κυβέρνησης τους αμέσως επόμενους μήνες, αν κι εφόσον δεν αποδώσουν οι προσπάθειες που θα καταβληθούν για αλλαγή του κλίματος με την εξαγγελία φιλολαϊκών μέτρων και ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι ακόμη κι αν δεν αλλάξουν άρδην την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τουλάχιστον θα περιορίσουν με τον τρόπο αυτό το «χάντικαπ» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι αν χάσουν, να είναι με μια αξιοπρεπή διαφορά, γεγονός που θα αποτρέψει δραματικού χαρακτήρα εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει τις πιέσεις του ζητώντας επίμονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, γεγονός που θα προκαλέσει ένα μόνιμο κλίμα αναστάτωσης και προσμονής στην πλειονότητα των πολιτών. Ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί η κυβέρνηση μέσα σ’ αυτό το κλίμα και να «σέρνεται» είναι κάτι περισσότερο από ορατός και ίσως τελικά οδηγηθεί στις κάλπες «ως πρόβατο επί σφαγήν». Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση για τη Νέα Δημοκρατία.

Ισορροπίες

Σημαντικό ρόλο για τις οριστικές αποφάσεις του κ. Σαμαρά θα διαδραματίσουν και οι ισορροπίες που θα έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν διαπιστώσει ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να αναδείξει τον νέο Πρόεδρο, αυτό θα είναι ένας ισχυρός λόγος προκειμένου να αποφασίσει να προσφύγει στη λαϊκή βούληση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Με το σκεπτικό ότι αν καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα και κερδίσει τις εκλογές, έστω και με μία ψήφο διαφορά, να τις αποφύγει στη συνέχεια με αφορμή την ανάδειξη νέου Προέδρου. Το κρίσιμο συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλέον καταλήξει ότι όσο καθυστερεί ο χρόνος των εθνικών εκλογών τόσο θα περιορίζονται οι πιθανότητες μιας νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, ο προσεχής Σεπτέμβριος φαντάζει ιδανική περίοδος είτε για τη μεγάλη ανατροπή και τη νίκη είτε για τη… μικρή ήττα! Ενδεικτικό της ηττοπάθειας που επικρατεί στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια αποτελεί το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί εταίροι συζητούν ανοιχτά, άσχετα από το αν θα το επιχειρήσουν τελικά, το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου με κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Με μοναδικό στόχο να περιορίσουν την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών.

Στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια, να φτάσει και, ει δυνατόν, να υπερβεί το ορόσημο που συνιστά η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι συγκεκριμένοι εκτιμούν, άποψη την οποία συμμερίζονται και κυβερνητικά στελέχη (Ν. Δένδιας), ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο χωρίς να χρειαστεί να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Επισημαίνουν ότι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιοδήποτε πρόσωπο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτει δεν μπορεί να μπλοκάρει τις διαδικασίες. Επιπλέον, εκτιμούν ότι τα μικρότερα κόμματα, που βγήκαν «τραυματισμένα» από τη μάχη των ευρωεκλογών (Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ κ.ά.), το τελευταίο που θα ήθελαν είναι να πάνε σε εθνικές εκλογές τον Μάρτιο. Θα προτιμούσαν να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να προσπαθήσουν να ανακάμψουν πολιτικά και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τέλος υπάρχουν και οι λεγόμενοι ανεξάρτητοι βουλευτές που, μετά την προσθήκη του Β. Καπερνάρου, αριθμούν πλέον τους είκοσι ένα (21).


Σχολιάστε εδώ