Προσωπικό κόμμα, ελεγχόμενο και όχι μικρό, θέλει ο Βενιζέλος

Τις ίδιες ώρες που καταγράφεται εσωτερικά στα όργανα του ΠΑΣΟΚ ο προβληματισμός, ο Γ. Παπανδρέου φροντίζει να καθιστά απολύτως αισθητή την παρουσία του και να δίνει το δικό του στίγμα και μάλιστα να δηλώνει έτοιμος να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, αφήνοντας περιθώριο ακόμα και για συνεργασία με την Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ), κινούμενος σε διαφορετική τροχιά από τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που καθημερινά σχεδόν αντιπαρατίθεται σε υψηλούς τόνους με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που, χρησιμοποιώντας χαμηλούς τόνους, δηλώνουν ότι, παρά την προσπάθεια να υπερτονιστεί μια θετική αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών, σε καμία περίπτωση αυτά «δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμό ή για θριαμβολογίες». Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, «χάθηκαν κάτι παραπάνω από 300.000 ψήφοι σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αλλά παράλληλα μειώθηκε αισθητά και η επιρροή του ΠΑΣΟΚ στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση».

Η «θριαμβολογία» και οι προσωπικοί πανηγυρικοί τόνοι του κ. Βενιζέλου μετριάστηκαν λίγο στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, όπου τα μέλη εκτίμησαν ως «θετικό» το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο όμως οφείλεται στη θέληση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει σταθερότητα.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις και τις κριτικές επισημάνσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται αποφασισμένος να κινηθεί με βάση μια προσωπική στρατηγική, αγνοώντας τους όποιους προβληματισμούς και ενστάσεις υπάρχουν. Όπως μάλιστα έλεγαν χαρακτηριστικά έμπειρα στελέχη, «ο κ. Βενιζέλος θέλει ένα απόλυτα προσωπικό κόμμα, ένα δικό του κόμμα, ελεγχόμενο και όχι μικρό». Προσέθεταν ότι «ο κ. Βενιζέλος δεν ικανοποιείται με ένα κόμμα του 7%-8%, διότι οι φιλοδοξίες του παραμένουν μεγάλες. Θέλει ένα κόμμα του 15-20%, αρκεί να το ελέγχει απόλυτα και να είναι προσωποπαγές ώστε να είναι παράγοντας που καθορίζει τις εξελίξεις».

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η «κόντρα» του, σε ελεγχόμενους τόνους, με τη Φώφη Γεννηματά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Όταν η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να κληθούν οι ψηφοφόροι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση για το τι μέλει γενέσθαι με το κόμμα και το περιβόητο ιδρυτικό συνέδριο (που εξήγγειλε ο κ. Βενιζέλος, χωρίς να εξηγήσει σε κανέναν τι εννοεί), τότε ο πρόεδρος της είπε κοφτά ότι διαφωνεί και ότι έχει κάτι άλλο στο μυαλό του.

Ωστόσο οι επιλογές του κ. Βενιζέλου για «μετάλλαξη» του Κινήματος και ένα ιδρυτικό συνέδριο μέσα από το οποίο θα «εξανεμισθεί» το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, συναντά τις έντονες αντιδράσεις των περισσοτέρων πρωτοκλασάτων στελεχών, πολλά εκ των οποίων μάλιστα ζητούν πλέον ανοικτά αλλαγή πολιτικής.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ζήτησε συνέδριο αλλαγής πολιτικής και παρατήρησε ότι το εκλογικό ποσοστό δεν ανήκει στην Ελιά, αλλά στο ΠΑΣΟΚ και πως η αλλαγή στρατηγικής που έβαλε προμετωπίδα το Κίνημα ενεργοποίησε τα συναισθηματικά – δημοκρατικά αντανακλαστικά των ανθρώπων του κόμματος.

Ο ίδιος, μάλιστα, εκτίμησε πως αν ήταν μόνο του το ΠΑΣΟΚ, με συμπαράταξη, θα έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό. «Εξαγγέλθηκε ένα συνέδριο», είπε. «Τι συνέδριο είναι αυτό; Της Ελιάς ή του ΠΑΣΟΚ», προσθέτοντας πως χρειάζεται συνέδριο αλλαγής πολιτικής και οδικού αριστερού χάρτη, με ρεαλιστικές αντί συστημικές πρωτοβουλίες που θα δίνουν άμεσα ελπίδα και αξιοπρέπεια. «Δεν μπορεί να είναι συνέδριο διοικητικών συγκολλήσεων».

Αλλαγή πολιτικής ζήτησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός Θάνος Μωραΐτης, που εκτίμησε το αποτέλεσμα της τριπλής κάλπης ως την «τελευταία ευκαιρία που μας δίνουν οι πολίτες». Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο κόσμος «δεν θα μας θέλει απλά το προοδευτικό δεκανίκι της κυβέρνησης», ζητώντας ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, προκειμένου να ξανασυναντήσουν τον κόσμο της παράταξης. Αναφερόμενος και εκείνος στο προαναγγελθέν συνέδριο, ζήτησε να είναι συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης «με φάρο το ΠΑΣΟΚ» και πάντως όχι συνέδριο της Ελιάς.

Αποφασισμένη να μη συμβιβαστεί με την ιδέα να είναι το ΠΑΣΟΚ τέταρτο κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό, εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως το 8% της Κυριακής είναι το DNA της παράταξης. Εξ ου και ζήτησε να γίνει πιο εντατικός ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένες πολιτικές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός πόλος στο κυβερνητικό σχήμα.

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι η Κεντροαριστερά δεν είναι δυνατόν να ανασυγκροτηθεί πάνω στις στάχτες του ΠΑΣΟΚ.

Τη σύσταση, τέλος, μιας επιτροπής που θα αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε μεγαλύτερο βάθος πρότεινε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Η πρότασή του έγινε δεκτή και στη νέα επιτροπή θα μετέχουν, εκτός του ιδίου, ο Λευτέρης Κατσικαρέλης, ο Φώτης Χατζημιχάλης και ο Πάνος Κολιαστάσης. Στο μεταξύ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας πάντα πως το ΠΑΣΟΚ άντεξε και είχε θετικό αποτέλεσμα και ότι πλέον θα έχει ειδικό βάρος στην κυβέρνηση, φαίνεται πως θα επιμείνει προς δύο κατευθύνσεις:

– Ενίσχυσης του προοδευτικού προσήμου σε αυτήν, αφενός μέσα από την διεύρυνση της κυβέρνησης με νέα κοινοβουλευτικά πρόσωπα, αφετέρου αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με προοδευτικό περιεχόμενο και φροντίζοντας να κάνει διακριτή την παρουσία του, ώστε να μην τις καρπώνεται στο τέλος η ΝΔ.

– Προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, με το ΠΑΣΟΚ να είναι ο «αιμοδότης» αυτής της προσπάθειας που αναμένεται να κορυφωθεί με το ιδρυτικό συνέδριο που προσδιορίστηκε χρονικά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον προσεχή Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει αναλάβει προσωπικές πρωτοβουλίες μέσω επαφών του με ηγέτες και προσωπικότητες του χώρου, στην προσπάθεια για συμπόρευση, ενώ θα έχει διαμορφωθεί και ένα πρώτο προγραμματικό πλαίσιο.


Σχολιάστε εδώ