Ο τηλεφωνητής

Αυτήν την άποψη, μάλιστα, φαίνεται πως δεν την έχω μόνο εγώ. Την έχουν και πολλοί άλλοι, όπως ο φίλος μου ο Περικλής.

– Όσες φορές επιχείρησα να μιλήσω μαζί τους, μου είπε ο φίλος, η απάντηση ήταν ψυχρή και ηχογραφημένη.

– Τι σου λένε, δηλαδή;

– Τα ίδια και τα ίδια: Μετά τον χαρακτηριστικό ήχο αφήστε το μήνυμά σας!

– Ε, και λοιπόν! Είναι και ο τηλεφωνητής μια κάποια λύση. Εσύ άφησε, όπως λένε, το μήνυμά σου και θα σε πάρουν αυτοί… όταν το πάρουν! Έκανα σαν να αγνοούσα παντελώς την κατάσταση.

– Χρόνια τώρα αφήνω τα μηνύματά μου, αλλά δεν με παίρνει πίσω κανένας. Όλα πάνε στον βρόντο. Περιμένω, περιμένω «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

– Θα είναι η γραμμή χαλασμένη, προσποιήθηκα για μια ακόμα φορά τον ανήξερο, αλλά ο Περικλής είχε την απάντηση υπό μορφή ερωτήσεως:

– Γιατί, εσένα σου απαντάνε όταν αφήνεις στον τηλεφωνητή τους τα δικά σου μηνύματα;

– Όχι βέβαια, αναγκάστηκα να αποκαλυφθώ, αλλά κάνω υπομονή.

– Πόση υπομονή; Πρέπει να το ψάξουμε. Να δούμε τι επιτέλους συμβαίνει! Μπορεί να μη φταίνε οι άνθρωποι. Μπορεί, όπως είπες, να φταίει ο τηλεφωνητής των κομμάτων. Εμείς να στέλνουμε το μήνυμα κι οι πολιτικοί, λόγω βλάβης, να αδυνατούν να το λάβουν.

Στις πρόσφατες εκλογές αυτή ακριβώς ήταν η αγωνία μας: Δουλεύει ο πολιτικός τηλεφωνητής ή μάς δουλεύουν; Δόξα τω Θεώ, όμως! Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, διέλυσαν κάθε αμφιβολία. Όλοι είπαν με κάθε τρόπο και σε κάθε μέσο πως «πήραν το μήνυμα»…

Το πήραν; Ο Περικλής έχει ακόμα τους φόβους του:

– Πάει, τελείωσε! Τα κόμματα χρειάζονται καινούργια συσκευή. Ο παλιός τους τηλεφωνητής είναι για κλάματα. Κάνει παράσιτα!

– Πώς το συμπεραίνεις αυτό, θέλησα να ρωτήσω.

– Μα, είναι απλό, μου είπε. Εμείς στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα κι αυτοί άκουσαν άλλα αντ’ άλλων. Άλλα άκουσε ο ένας, άλλα ο άλλος. Όλοι, περιέργως, έλαβαν μήνυμα νικητή! Κανένας δεν πήρε χαμπάρι πως είναι χαμένος;

Υπερβολές! Το σωστό μήνυμα είναι θέμα ερμηνείας και θέλει χρόνο να αποκωδικοποιηθεί. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να φταίμε κι εμείς. Μήπως στείλαμε κομμάτι δύσκολο μήνυμα και δεν το έχουν κατανοήσει ακόμα; Θα δείξει.

«Αναμένουμε… στο ακουστικό μας».


Σχολιάστε εδώ