«Νεκρή» η ρύθμιση «τρόικας» – Στουρνάρα

Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος έσπευσε να δώσει μια πρώτη ανάσα σε οφειλέτες και επιχειρήσεις προκειμένου να διακανονίσουν παλαιότερα χρέη (πριν από το 2013) με μια κατεπείγουσα εγκύκλιο, η οποία ωστόσο μοιάζει με «γιατροσόφι» μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που έχει λάβει χαρακτήρα «στάσης πληρωμών». Και αυτό γιατί η ρύθμιση της «νέας αρχής», που θεσμοθετήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο για το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία με την επιμονή της «τρόικας» και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και η οποία περιόριζε σε 12 τις δόσεις των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θεωρείται ήδη «νεκρή».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, σε σύνολο 300.000 οφειλετών, εντάχθηκαν μόλις 11.500!

Τώρα στην κυβέρνηση φαίνεται να κατανοούν και τις παρενέργειες της πολιτικής τους που κατέδειξε την περασμένη Κυριακή η καταβαράθρωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στους εργοδότες – ελευθεροεπαγγελματίες (έχασε 11% σε σχέση με το 2012) και η ταυτόχρονη κρίσιμη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια κατηγορία, που υπερκάλυψε τη μικρή υποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μισθωτούς και ανέργους, γεγονός που σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και πηγές στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν τη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης για τις οφειλές.

Όπως ήδη σημειώσαμε, μια πρόγευση της νέας κατάστασης αποτελεί η κατεπείγουσα εγκύκλιος της διοίκησης του ΙΚΑ με την έκδοση νέας εγκυκλίου που δίνει την ευκαιρία να επανακάμψουν στη ρύθμιση όσοι έμειναν εκτός λόγω παλαιότερων οφειλών.

Η εγκύκλιος προβλέπει για τους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε διακανονισμό πριν από το 2013 και τον εξυπηρετούσαν κανονικά (αλλά στη συνέχεια υπήχθησαν υποχρεωτικά στη ρύθμιση «νέα αρχή» με τις 48 δόσεις), να επανενταχθούν στο ισχύον καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής. Η ρύθμιση αυτή έδιδε τη δυνατότητα έως και 38 δόσεων και ελαχιστοποιούσε το κατώτατο ποσό δόσης στα 150 ευρώ. Επίσης στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι ισχύει η αναστολή της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, έως 30 Ιουνίου 2017, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού πριν από τη θεσμοθέτηση της ρύθμισης της «νέας αρχής».

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι οφειλέτες μπορούν να εγκαταλείψουν τις ρυθμίσεις με τις λίγες δόσεις και να επιστρέψουν στο καθεστώς προσωρινού διακανονισμού που προέβλεπε την καταβολή των τρεχουσών εισφορών συν το 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής (με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 150 ευρώ). Προϋπόθεση είναι να καταβάλουν το σύνολο των απαιτητών δόσεων και των απαιτητών τρεχουσών εισφορών μαζί με τα πρόσθετα τέλη ενώ θα ληφθούν υπόψη τα καταβληθέντα ποσά και οι περιπτώσεις των οφειλετών που προέβησαν σε έναντι καταβολές. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι ισχύει η αναστολή της λήψης αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης σε βάρος περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, έως 30.6.2017, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού πριν από τη θεσμοθέτηση της ρύθμισης της «νέας αρχής».

Οι δόσεις πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 100…
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάση Καποτά: «Οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ούτε στη συμμετοχή οφειλετών ούτε στα κυμαινόμενα και προϋπολογιζόμενα κάθε φορά έσοδα. Και αυτό ήταν πασιφανές κάθε φορά που ανακοινωνόταν μια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών είτε 12, είτε 24, είτε 48 δόσεων, γιατί δεν λαμβανόταν υπόψη η βαθιά κρίση που μαστίζει τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ούτε οι οφειλέτες να μπορούν να ανταποκριθούν ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία να μπορούν να πάρουν μια οικονομική ανάσα από τη συνεχόμενη ροή οφειλομένων εισφορών».

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ προτείνει: «Βιώνοντας το δράμα των οφειλετών, που μέρα με τη μέρα έβλεπαν τις οφειλές τους να μεγαλώνουν και να τους πνίγουν τα χρέη, οι δόσεις να είναι τουλάχιστον 100», προσθέτοντας πως «ο χρόνος που χάθηκε ήταν πολύτιμος και ο κυβερνητικός χειρισμός που ακολουθεί τις επιταγές της «τρόικας» λαθεμένος, με εμφανή δυσμενέστατα αποτελέσματα για την οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία».


Σχολιάστε εδώ