Μπήκαμε σε δρόμο χωρίς επιστροφή…

Απογοήτευση για τη σημαντική υποχώρηση της εκλογικής επιρροής, προβληματισμός για το ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και που πολύ δύσκολα θα αναστραφεί και τέλος ανησυχία για τις προοπτικές γενικότερα της παράταξης. Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον ασκείται έντονη κριτική, που φθάνει μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου, για τους χειρισμούς που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο και τις επιλογές προσώπων στις εκλογές για περιφέρειες και δήμους. Μεγάλος αριθμός βουλευτών ζητάει τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος προκειμένου να γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, να αναλυθούν οι λόγοι και οι αιτίες για την ήττα και να αναληφθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι ευθύνες από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Προς το παρόν, ο Αντ. Σαμαράς δεν δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, με το σκεπτικό ότι μια συζήτηση στα όργανα (Κοινοβουλευτική Ομάδα) δεν θα βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης. Αντίθετα, θα τροφοδοτήσει την εσωστρέφεια και θα διογκώσει τα προβλήματα, κάτι που ενδεχομένως θα έχει αντανάκλαση και στο έργο της κυβέρνησης. «Δεν είναι δυνατόν όλα τα κόμματα να συνεδριάζουν και να συζητάνε το αποτέλεσμα των εκλογών κι εμείς να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής της Βʼ Αθηνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα αναμένεται να τεθεί δημόσια τις αμέσως επόμενες ημέρες από βουλευτές, αν κι είναι αρκετοί εκείνοι που αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά -προς το παρόν τουλάχιστον-, δεδομένου ότι εκκρεμεί ο ανασχηματισμός και δεν θέλουν να προκαλέσουν την οργή του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Διχασμένα εμφανίζονται τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης όσο και για τις προοπτικές γενικώς της παράταξης. Οι πιο αισιόδοξοι, που δεν είναι η πλειονότητα, θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αναστραφεί το κλίμα, ότι θα αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από πλευράς κυβέρνησης. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι όσα γίνουν πρέπει να έχουν στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, να προσφέρουν μικρή έστω ανακούφιση στους οικονομικά ασθενέστερους. Δεν αρκούν για να αλλάξει το κλίμα οι θετικές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας, σημειώνουν, διότι -όπως τονίζουν- «στις εκλογές δεν ψηφίζουν οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι»! Άλλωστε, μέχρι κι ο θιασώτης της σκληρής λιτότητας επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε -σε δηλώσεις του αμέσως μετά τις ευρωεκλογές- ότι για τον Έλληνα, που αγωνίζεται να επιβιώσει, δεν λέει απολύτως τίποτα το πρωτογενές πλεόνασμα. Κάτι που αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όπου, παρά την έξοδο της χώρας στις αγορές, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας υποχώρησε κατά επτά μονάδες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012. Αν κι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αν δεν είχαν προηγηθεί τα παραπάνω, το ποσοστό θα είχε πέσει πολύ περισσότερο.

Παράγοντες της Λ. Συγγρού αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούν να φωτίσουν μιαν άλλη πλευρά του αποτελέσματος των ευρωεκλογών: Υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χτύπησε ταβάνι» και δεν πρόκειται στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να πάει πολύ ψηλότερα από το 26,80%. Κατά συνέπεια εναπόκειται στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις κινήσεις εκείνες που θα βελτιώσουν το κλίμα μαζί και την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας. Με το σκεπτικό αυτό, λένε, ο πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει την παράταση, όσο γίνεται μακρύτερα, της θητείας της κυβέρνησης και να αξιοποιήσει τα χρονικά περιθώρια.

Οι απαισιόδοξοι, που τείνουν να γίνουν κυρίαρχη τάση εντός της παράταξης, εκτιμούν ότι η κατάσταση πολύ δύσκολα θα αναστραφεί και πως ο κύκλος της σημερινής κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Αφενός διότι η κατάσταση των πολιτών θα επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες ως συνέπεια της παρατεινόμενης πολιτικής αυστηρής λιτότητας και αφετέρου γιατί οι όποιες πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα της κυβέρνησης δεν θα μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών. Πόσω μάλλον όταν οι όποιες αποφάσεις και οι ρυθμίσεις δεν είναι εκτός του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, για να μη σταλεί προς τα έξω το μήνυμα ότι η Ελλάδα υπαναχωρεί από τα συμφωνημένα κι εγκαταλείπει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, το κλίμα στην κοινωνία, με τη… βοήθεια και του ΣΥΡΙΖΑ, θα αρχίσει να φορτίζεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί να κινείται μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. «Από δω και πέρα ο Τσίπρας δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα, θα περιμένει απλώς να πέσουμε», λένε με μια ισχυρή δόση υπερβολής, οι φράσεις τους ωστόσο αντανακλούν την απαισιοδοξία τους.


Σχολιάστε εδώ