Μεγάλες προσδοκίες για τον Πειραιά

Και τώρα ετοιμάζεται να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του, κάτι που περιμένουν ως… μάννα εξ ουρανού στον Πειραιά εκατοντάδες άνεργοι που ευελπιστούν πλέον ότι μέχρι τον χειμώνα θα έχουν αποκατασταθεί. Άλλωστε αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του Γιάννη Μώραλη. Η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει την πόλη.

Στον συνδυασμό του υπάρχει διάχυτη η αισιοδοξία ότι με το «καλημέρα» θα έχει κάποια καλά νέα να πει προς αυτήν την κατεύθυνση, μέχρι να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ και να υλοποιηθεί το πλήρες σχέδιο του συνδυασμού για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, όπως έδειξαν τα πράγματα, μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να χάσει. Έχοντας δηλαδή απέναντί του πανίσχυρους οικονομικούς παράγοντες, τη… μισή κυβέρνηση, τον Ολυμπιακό και την Εκκλησία. Ήταν μόνος απέναντι όλων. Ομολογουμένως έδωσε έναν τεράστιο αγώνα, αλλά στο τέλος τον «πούλησαν» και οι πιο κοντινοί του άνθρωποι.

Ο Μιχαλολιάκος όμως δεν κατέθεσε τα όπλα, έδειξε τρομακτικές αντιστάσεις, ανέβασε στα ύψη τα ποσοστά του, δείχνοντας ότι έχει αποδοχή από τον λαό του Πειραιά και βρέθηκε πολύ πάνω και από τα ποσοστά της ΝΔ στην πόλη που σημαίνει ότι έχει διείσδυση και αποδοχή και σʼ άλλους πολιτικούς χώρους).

Το τι θα έπρεπε να συμβεί για να κερδίσει ένας από τους δύο «μονομάχους» το είχαμε γράψει στο φύλλο της περασμένης Κυριακής. Και είχαμε αναφέρει πως ρυθμιστές θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή. Είχαμε πει δε, ότι αν δεν υπάρξει ισορροπία στην κατεύθυνση των ψήφων που προέρχονται από τους χώρους αυτούς προς τους δύο υποψήφιους, θα έχουμε καθαρή νίκη του ενός. Αυτό ακριβώς και έγινε. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΑ κατευθύνθηκαν συντεταγμένα προς τον Μώραλη, ο συνδυασμός του οποίου από τις 27.449 ψήφους (33,28%) έφτασε στις 42.145 (55,23%), δηλαδή πήρε 14.696 ψήφους περισσότερες από τον πρώτο γύρο. ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ είχαν πάρει μαζί την πρώτη Κυριακή 18.763 ψήφους. Με μία μικρή εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ που στήριξε Μιχαλολιάκο (γύρω στις 4.000 ψήφους) και ήταν ενσωματωμένη στον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε ξεκάθαρα από πού προέρχονται οι ψήφοι που εξέλεξαν δήμαρχο τον Γ. Μώραλη.

Ο Β. Μιχαλολιάκος αύξησε κατά 8.334 ψήφους τη δύναμή του στον β΄ γύρο σε σχέση με τον πρώτο, αφού είχε πάρει 25.844 ψήφους (31,33%) την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη έφτασε στις 34.170 ψήφους (44,77%). Από αυτές οι 4.000 είναι της ΔΗΜΑΡ, οι 1.642 από τον Αντώνη Καλογερόγιαννη και μάλλον πήρε και 2.500 ψήφους από το ΚΚΕ. Όμως αυτές οι ψήφοι δεν ήταν αρκετές για να τον διατηρήσουν στη θέση του…

Ο Γ. Μώραλης επικράτησε κατά κράτος όπως φαίνεται και από τα ποσοστά που πήρε στα Διαμερίσματα. Εκεί που είχε στοχεύσει από την αρχή, σάρωσε. Στο Γ΄ Διαμέρισμα (Ν. Φάληρο) από 34% που είχε πάρει την πρώτη Κυριακή έφτασε στο 59%, στο Β΄ (κέντρο) από 32% πήγε στο 54% και στο Δ΄ (Καμίνια) από 34% έφτασε στο 58%. Αντίθετα ο Μιχαλολιάκος στο Ε΄ Διαμέρισμα (Μανιάτικα), που ήταν το οχυρό του, υπέστη δεινή ήττα αφού ενώ την πρώτη Κυριακή πήρε 6.119 ψήφους και ήταν πρώτος, τη δεύτερη πήρε μόλις 8.118 ψήφους, δηλαδή 2.000 περισσότερες τη στιγμή που ο Μώραλης πήρε 3.800 ψήφους παραπάνω και από 31% που είχε έφτασε στο 55% τη β΄ Κυριακή! Επειδή στο Διαμέρισμα αυτό έχει μεγάλη δύναμη η ΧΑ, προκύπτει ότι οι οπαδοί της κατευθύνθηκαν «μονοκούκι» προς Μώραλη.

Δεν θα κιοτέψω…

Εκείνο που τώρα προέχει είναι τι θα γίνει στον Πειραιά. Ο Β. Μιχαλολιάκος, στη δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα, την Κυριακή το βράδυ, ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους, την οικογένειά του και τους συνεργάτες του και όσους στάθηκαν όρθιοι δίπλα του σε μία μάχη που, όπως είπε, είχε μία ιδιαιτερότητα. Υποσχέθηκε ότι δεν θα «κιοτέψει» και δήλωσε «παρών» για τη συνέχεια. «Δεν θα αποχωρήσω από την πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την επομένη, όμως, μιλώντας σε στελέχη του συνδυασμού του, είπε ότι δεν θα μείνει στο δημοτικό συμβούλιο αλλά θα κάνει παρεμβάσεις για την πόλη μέσα από μία Κίνηση Πολιτών που θα ιδρύσει. Συγκεκριμένα πράγματα και πιο κατασταλαγμένες αποφάσεις θα υπάρξουν σίγουρα μετά τη σύνοδο του συνδυασμού που θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Ο νικητής των εκλογών Γιάννης Μώραλης στη δήλωσή του τόνισε πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, γιατί πάνω απʼ όλους υπάρχει ο Πειραιάς που μας χρειάζεται όλους. Υπογράμμισε ακόμα ότι έχει ένα δύσκολο έργο να φέρει εις πέρας αλλά είναι σίγουρος ότι θα πετύχει γιατί ο συνδυασμός του έχει σχέδιο και αστείρευτες δυνάμεις.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη που αφιέρωσε συγκινημένος τη νίκη στον πατέρα του, τον αείμνηστο Μιλτιάδη Μαρινάκη και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για έναν καλύτερο Πειραιά, για να είναι χαρούμενα τα παιδιά του Πειραιά. Τόνισε δε, με σημασία, ότι ο συνδυασμός «Πειραιάς-Νικητής» αγκαλιάζει όλους τους Πειραιώτες χωρίς καμία εξαίρεση.

Η επόμενη μέρα

Το ζητούμενο από δω και πέρα είναι τι θα γίνει στον Πειραιά. Τα ερωτηματικά είναι πολλά αλλά πολλές είναι και οι προσδοκίες. Είναι γεγονός ότι ο Μιχαλολιάκος έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη. Ο Μώραλης πρέπει να τον ξεπεράσει και να τον τοποθετήσει ακόμα ψηλότερα. Αφού διασφαλίσει τα αυτονόητα, γιατί απʼ αυτά πρέπει να ξεκινάμε, να δώσει σε όλους να καταλάβουν πως δεν είναι μια δημοτική αρχή διαχείρισης αλλά δημιουργίας και προοπτικής. Ο προεκλογικός του αγώνας και η νίκη του συνδυασμού του έδειξαν πως έχει τις δυνατότητες, τη μεθοδολογία, την επιμονή και τη διάθεση να κάνει πράγματα στην πόλη. Για τον Μώραλη και κυρίως για τον Μαρινάκη η επιτυχία στον Δήμο Πειραιά είναι μονόδρομος. Γιατί επιχειρούν στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της χώρας ένα «πείραμα» που αν πετύχει θα περάσουν στην ιστορία ως οι πρώτοι διδάξαντες. Είναι η πρώτη φορά που ένας συνδυασμός επιχειρηματιών επιχειρεί να κάνει το κάτι διαφορετικό σε μια μεγάλη και ιστορική πόλη όπως ο Πειραιάς. Αν καταφέρει η νέα δημοτική αρχή να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της θα έχει γίνει ένα πραγματικό άλμα στην πόλη. Αφού πρώτα, επαναλαμβάνουμε, διασφαλίσει τα αυτονόητα (καθαριότητα, πράσινο, κοινωνική πρόνοια κ.λπ.).

Σίγουρα ο Γ. Μώραλης θα πρέπει πρώτα-πρώτα να ξεκινήσει κάποια θέματα που μπορεί να τα υλοποιήσει μόνος του ο Μαρινάκης ακριβώς για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Όπως το κλειστό κολυμβητήριο που ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έχει δεσμευθεί ότι θα ιδρύσει και θα το λειτουργεί με δικά του έξοδα, στη μνήμη του πατέρα του. Ένας τομέας, όμως, όπου οπωσδήποτε θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η βοήθεια στους αναξιοπαθούντες δημότες. Οι κοινωνικές δράσεις, που ήδη είναι πολλές, θα πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο με τη βοήθεια της Εκκλησίας που ούτως ή άλλως μπορεί να ανταποκριθεί και να εξελίξει αυτόν τον ρόλο.

Ο νέος δήμαρχος τώρα σχεδιάζει τις πρώτες κινήσεις του. Θέλει απʼ την αρχή να δείξει ότι υπάρχει στον Πειραιά μια δημοτική αρχή μακράς διαρκείας που γνωρίζει πώς να κερδίσει τις εντυπώσεις και τον κόσμο από την πρώτη στιγμή. Γιʼ αυτό και είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει με σταθερότητα και συνέπεια το πρόγραμμά του χωρίς εκπτώσεις και αποκλίσεις. Το ζητούμενο, αλλά και το επόμενο «στοίχημα» για τον Γ. Μώραλη, είναι αν θα τα καταφέρει. Γιατί για να πετύχει θα πρέπει να τοποθετήσει τους κατάλληλους ανθρώπους στα κατάλληλα πόστα. Θα πρέπει ως καλός προπονητής –μια και ασχολείται με το ποδόσφαιρο– να φτιάξει ομάδα που θα συνεργάζονται όλοι μαζί. Καλή επιτυχία.


Σχολιάστε εδώ