Λυτρωτική λύση το δημοψήφισμα
Υπάρχουν ντοκουμέντα τα οποία αποκαλύπτουν τις θέσεις του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, που σήμερα φαίνεται να τα ξεχνάει, γιατί είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που διαλαλεί τώρα. Είναι αυτά που είχε πει δύο μέρες πριν από τις Κάννες, και συγκεκριμένα στις 31 Οκτωβρίου 2011, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου ήταν θερμότατος υποστηρικτής της διενέργειας του δημοψηφίσματος, ακόμη και της προσφυγής σε εκλογές. Λύτρωση θεωρούσε την επιλογή των δύο αυτών συνταγματικών διαδικασιών. Και για του λόγου το αληθές: Ευάγγελος Βενιζέλος: «Φίλες και φίλοι, η χώρα ζει ένα δράμα, και από το δράμα αυτό πρέπει να λυτρωθεί. Πιστεύω πως η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η προσφυγή στην άμεση βούληση του ελληνικού λαού, είναι η λύτρωση από το δράμα που βιώνει η χώρα, και εμείς μαζί με τη χώρα».
Καταλήγοντας, μάλιστα, ήταν απόλυτα κατηγορηματικός. Δεν άφηνε την παραμικρή αμφιβολία για τη θέση του ως προς τη διενέργεια δημοψηφίσματος:
«Πιστεύω, λοιπόν, φίλες και φίλοι, ότι η πρωτοβουλία που πήρε ο πρωθυπουργός, αυτό που ανακοίνωσε και για τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και για την οργάνωση της διαπραγμάτευσης, για την ολοκλήρωση του σχήματος, του νέου προγράμματος και του νέου τρόπου συμμετοχής των ιδιωτών, και για το δημοψήφισμα που θα έρθει να τα επικυρώσει ή να τα ανατρέψει όλα αυτά -αλλά ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του-, είναι μια διαδικασία δημοκρατικά και εθνικά εκτονωτική και λυτρωτική»!
Την ίδια θέση ο κ. Βενιζέλος την είχε υποστηρίξει τότε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Με δεδομένα όλα αυτά, τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ο κ. Βενιζέλος οφείλει να πει τι συνέβη και μέσα σε δύο μέρες άλλαξε θέση και πήγε από τη μια άκρη στην άλλη, από το «ναι» στο δημοψήφισμα στο «όχι».
Όταν συναντήθηκε με τον Μπαρόζο, όπως έγραψαν οι «FT», μυστικά, χωρίς να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, συμφώνησε να «σκοτώσει» το δημοψήφισμα, να γίνει πρωθυπουργός στη θέση του Παπανδρέου ο Παπαδήμος, να μπει στην κυβέρνηση και η ΝΔ, να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο και να γίνουν εκλογές σε έξι μήνες. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «FT», o Μπαρόζο στη συνάντηση αυτή ενημέρωσε τον Βενιζέλο ότι προηγουμένως είχε μιλήσει και είχε συμφωνήσει με τον Σαμαρά σ’ αυτόν τον «πολιτικό οδικό χάρτη».