Η διανομή των τροφίμων και ο εμπαιγμός των πολυτέκνων

Αφήνει, δε, στα κράτη να καθορίσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων της δωρεάν διανομής των τροφίμων από τα αποθέματα της παρεμβάσεως.

Οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και αυτό αναγνωρίζεται με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό στα κείμενα αλλά και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά το ευρωπαϊκό έτος κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στην κατηγορία ευπαθείς ομάδες αναφέρεται: «Ορισμένες κοινωνικές ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για παράδειγμα, οι οικογένειες με παιδιά -ειδικά οι μεγάλες (πολύτεκνες) και οι μονογονεϊκές οικογένειες-, οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και οι μετανάστες. Οι ευπαθείς αυτές ομάδες αντιμετωπίζουν συχνά χαμηλά ποσοστά απασχόλησης, είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το σχολείο και να βιώσουν οικονομικό αποκλεισμό σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες».

Με την υπ’ αριθμ. 40946/23-3-2005 απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 448Β/7-4-2005) ορίσθηκε ότι: «Δικαιούχοι της δωρεάν διανομής τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης ορίζονται αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα της ΕΕ, ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητος, που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα. Ως άπορα, κατά την έννοια της παρούσης, θεωρούνται τα άτομα που έχουν οικογενειακό ή ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι και 15.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και κατά 20% για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί…» (άρθρο 1 παραπάνω αποφάσεως). Δηλαδή, μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, για να δικαιούται της δωρεάν διανομής των τροφίμων, έπρεπε να έχει οικογενειακό ετήσιο εισόδημα 31.500 ευρώ. Το ποσό δε αυτό, είναι το όριο της φτώχειας προσαυξημένο κατά 50%. Αυτά ορίζοντο το 2005, πριν δηλαδή από την οικονομική κρίση και πριν από την εποχή του «λεφτά υπάρχουν».

Στην εποχή, όμως, της οικονομικής κρίσεως, αντί το παραπάνω οριζόμενο ποσό να αυξηθεί, εν όψει και της ανεργίας που μαστίζει τις οικογένειες -και μάλιστα τις πολύτεκνες-, εφρόντισαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υπ’ αριθμ. 279/23460/22-2-2013 απόφασή τους (ΦΕΚ 414β), να το μειώσουν κατά 50%. Δηλαδή, για να δικαιούται μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα της δωρεάν διανομής των τροφίμων, έπρεπε να έχει ετήσιο εισόδημα 20.160 ευρώ (κάτω και από το όριο της φτώχειας ακόμη).

Αυτός είναι ο εμπαιγμός των πολυτέκνων από τη λεγομένη (συγ)κυβέρνηση, η οποία στέρησε ακόμη και αυτή τη δωρεάν διανομή των τροφίμων από χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες.

Είναι φανερό ότι συνεχίζει αυτή την αντιπολυτεκνική πολιτική, όταν οι πολύτεκνες οικογένειες βιώνουν αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και αντί να συνδράμει τους πολυτέκνους, πράττει το ακριβώς αντίθετο. Πλήττει συνεχώς τους πολυτέκνους και μάλιστα σε θέματα που δεν έχουν οικονομικό κόστος, όπως είναι η δωρεάν διανομή τροφίμων!

Χαρακτηριστικό του πόσο επλήγησαν οι πολύτεκνες οικογένειες από την παραπάνω απόφαση, αποτελεί και το γεγονός ότι σε σωματείο πολυτέκνων ενώ οι δικαιούχοι ανήρχοντο σε 5.346 οικογένειες το 2012, με τη νέα απόφαση δικαιούνται μόνον 1.361 οικογένειες, δηλαδή μείωση κατά 74,5%! Αυτή η μείωση είναι γενική στις περιπτώσεις των πολυτέκνων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μετά τις εκλογές ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα και ότι ξέρει τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να αντιληφθούν γρήγορα το πλήθος των αδικιών εις βάρος των πολύτεκνων οικογενειών και να θελήσουν επιτέλους να επανορθώσουν, έστω και τώρα. Η δίκαιη διανομή των τροφίμων, με βάση το κατά κεφαλήν όριο της φτώχειας για όλα τα μέλη μιας οικογένειας, προσφέρει μια ευκαιρία στον πρωθυπουργό να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει. Αναμένουμε.


Σχολιάστε εδώ