Εκπλήξεις και ηχηρές ανατροπές στην Αττική

Το σκηνικό αλλάζει σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι νέοι δήμαρχοι, είτε είναι ανεξάρτητοι, είτε είχαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι οι αλλαγές στους δημάρχους σημειώθηκαν σε μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής (Πειραιάς, Αγ. Παρασκευή, Κηφισιά, Αιγάλεω, Γλυφάδα κ.λπ.) αλλά και σε λαϊκές περιοχές (Πετρούπολη, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Αχαρνές, Φυλή κ.λπ.) σίγουρα λέει κάτι…

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις αλλαγές που έγιναν στους περισσότερους δήμους της Αττικής:

Στον Δήμο Πειραιά, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος έχασε στον β΄ γύρο από τον Γιάννη Μώραλη αφού πήρε 44,77% των ψήφων έναντι 55,40% του νικητή συνδυασμού.

Στον Δήμο Περάματος, ο δήμαρχος Παντελής Ζουμπούλης δεν κατέβηκε καν στις εκλογές και εξελέγη δήμαρχος ο Γιάννης Λαγουδάκης (που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) στον β΄ γύρο, αφού νίκησε τον δεξιό υποψήφιο Γιάννη Λαγουδάκο, με 58% έναντι 42% των ψήφων.

Στον Δήμο Σαλαμίνας, ο δήμαρχος Γιάννης Τσαβαρής έχασε τη θέση του από τη Ρούλα Νάνου, στον β΄ γύρο κι αυτός.

Στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο δήμαρχος Λουκάς Τζανής ηττήθηκε στον β΄ γύρο από τον Χρήστο Βρεττάκο που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλη έκπληξη έγινε στην Κηφισιά, όπου ο επί οκτώ χρόνια δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης έχασε από τον Γ. Θωμάκο στον β΄ γύρο, ο οποίος εξασφάλισε το 51,5% των ψήφων.

Στον Δήμο Αιγάλεω, ο δήμαρχος Χρήστος Καρδαράς είχε χάσει από τον πρώτο γύρο, αφού στον β΄ γύρο πέρασαν οι Δημήτρης Μπίρμπας (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννης Γκίκας (ΝΔ) και τελικά εξελέγη ο πρώτος με 60%.

Στον Δήμο Ζωγράφου, ο δήμαρχος Κώστας Καλλίρης είχε χάσει τη θέση του από τον α΄ γύρο αφού στον β΄ γύρο είχαν «περάσει» οι Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Αγγελόπουλος. Τελικά εξελέγη η κ. Καφατσάκη-Βλάχου με 60% περίπου.

Ίδια κατάσταση και στον Δήμο Παιανίας, όπου ο δήμαρχος Δημήτρης Δάβαρης από την πρώτη Κυριακή είχε ηττηθεί αφού δεν μπήκε στον β΄ γύρο, όπου «μονομάχησαν» ο Σπύρος Στάμου και ο Ισίδωρος Μάδης. Νικητής αναδείχθηκε ο πρώτος με ποσοστό 55,77%.

Παρόμοιο σκηνικό και στη Ραφήνα-Πικέρμι. Ο δήμαρχος Γιώργος Χριστόδουλος δεν μπήκε στον β΄ γύρο, στον οποίο «μονομάχησαν» οι Βασίλης Πιστικίδης και ο Θανάσης Αδαμόπουλος. Δήμαρχος τελικά εξελέγη ο κ. Πιστικίδης με 57,58%.

Ηχηρή αλλαγή είχαμε και στο Χαλάνδρι. Ο Σ. Ρούσσος, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη με ποσοστό 52,39% στον β΄ γύρο, εκτοπίζοντας τον δήμαρχο Γιώργο Κουράση.

Στον Δήμο Βύρωνα, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γρ. Κατωπόδης εξελέγη δήμαρχος με 59,87% στη θέση του Νίκου Χαρδαλιά, που δεν κατέβηκε, και ήδη ετοιμάζεται για τα νέα του καθήκοντα.

Στην Αγία Παρασκευή, ο ανεξάρτητος Γ. Σταθόπουλος νίκησε οριακά τον δήμαρχο Β. Ζορμπά την περασμένη Κυριακή με 50,8% έναντι 49,2%.

Στα Βριλήσσια, ο Ξένος Μανιατογιάννης με 51,49% νίκησε στον β΄ γύρο τον δήμαρχο Κώστα Ιωαννίδη.

Στο Ελληνικό, ο Χρ. Κορτζίδης έχασε τη θέση του στον β΄ γύρο, από τον νεοδημοκράτη Γ. Κωνσταντάτο που πήρε 53,5%.

Στον Δήμο Αχαρνών, εξελέγη ο Γιάννης Κασσαβός με 53,93% στον β΄ γύρο θέτοντας εκτός τον δήμαρχο Σωτήρη Δούρο.

Στον Δήμο Γαλατσίου, ο Γιώργος Μαρκόπουλος υπερφαλάγγισε την περασμένη Κυριακή τον δήμαρχο Κυριάκο Τσίρο με 56,57%.

Ενώ στον Δήμο Διονύσου, ο Διονύσης Ζαμάνης επικράτησε στον β΄ γύρο του δημάρχου Γ. Καλαφατέλη με 52,64%.

Στον Δήμο Καλλιθέας, εξελέγη ο Δημήτρης Κάρναβος. Ο νυν δήμαρχος Κώστας Ασκούνης δεν είχε θέσει υποψηφιότητα για λόγους υγείας.

Στο Χαϊδάρι, μεγάλη νίκη του Μιχάλη Σελέκου (ΚΚΕ) που με 63% νίκησε την Κυριακή τον Β. Μποζίκη και πήρε τη θέση του Δ. Μαραβέλια που δεν είχε θέσει υποψηφιότητα.

Στον Δήμο Αλίμου, ο επί δύο τετραετίες δήμαρχος Θανάσης Ορφανός ηττήθηκε στον β΄ γύρο από τον Ανδρέα Κονδύλη και αποχωρεί από τον δημαρχιακό θώκο.

Στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας, εξελέγη ο Αριστείδης Βασιλόπουλος που νίκησε στον β΄ γύρο τον παλαιό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Λύσσανδρο Γεωργαμλή. Η σημερινή δήμαρχος Ευτυχία Αποστολάκη δεν είχε περάσει στον β΄ γύρο και φυσικά τέλος Αυγούστου θα παραδώσει τη θέση της στον καινούργιο δήμαρχο.

Αλλαγή είχαμε και στον Δήμο Πετρούπολης, όπου εξελέγη την περασμένη Κυριακή ο στηριζόμενος από το ΚΚΕ Ευάγγελος Σίμος. Ο απερχόμενος δήμαρχος Θωμάς Κοτσάμπας δεν είχε θέσει υποψηφιότητα.

Στον Δήμο Γλυφάδας, ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπανικολάου νίκησε στη «μονομαχία» του β΄ γύρου τον δήμαρχο Κ. Κόκκορη παίρνοντας το 63% περίπου των ψήφων.

Τέλος, τα είδαν όλα οι δύο «μονομάχοι» της β΄ Κυριακής στον Δήμο Βάρης-Βουλιαγμένης, όπου τελικά εξελέγη ο Γρ. Κωνσταντέλλος με 12 ψήφους διαφορά από τον Σπ. Πανά!

Στον Δήμο Φυλής, ο Χρήστος Παππούς με 54,68% εκτόπισε στον β΄ γύρο τον δήμαρχο Δημήτρη Μπουραΐμη.

Από τον α΄ γύρο είχε αλλάξει χέρια ο Δήμος Μαραθώνα, όπου ο Ηλίας Ψινάκης είχε επικρατήσει με διαφορά 64,72 μονάδων του δημάρχου Ιορδάνη Λουίζου.

Μία ακόμη ηχηρή ανατροπή είχαμε στο Ν. Ηράκλειο, όπου ο δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος έχασε από τον Νίκο Μπάμπαλο.

Το ίδιο και στην Καισαριανή, όπου ο Γιώργος Κοντόσταυλος νίκησε τον δήμαρχο Αντώνη Καμπάκα και παίρνει τη θέση του.

Στον Δήμο Λαυρεωτικής, ο Δημήτρης Λουκάς με ισχυρό φωτο-φίνις νίκησε τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Λεβαντή.

Στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, ο δήμαρχος Χρήστος Μάρκου έχασε τη θέση του από τον Δημήτρη Μάρκου.

Τέλος, στον Δήμο Ωρωπού, ο εκ Μάνης καταγόμενος δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, αποχωρεί από τη θέση του αφού έχασε την περασμένη Κυριακή από τον Θωμά Ρούσση.

Σʼ έναν άλλον, επίσης, μακρινό δήμο, στα Μέγαρα, είχαμε ανατροπή, αφού ο δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης έχασε τη θέση του από τον Γρηγόρη Σταμούλο.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι ανατροπές είχαμε και στα νησιά του Σαρωνικού, που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, στα Κύθηρα, ο επί σειρά ετών δήμαρχος Θοδωρής Κουκούλης έχασε από τον Στράτο Χαρχαλάκη.

Στην Ύδρα, ο Άγγελος Κοτρώνης έχασε από τον Γιώργο Κουκουδάκη και του παραχωρεί τον δημαρχιακό θώκο.

Ενώ στην Αίγινα, μετά από δύο τετραετίες επανέρχεται ο Χρήστος Μούρτζης στη θέση του σημερινού δημάρχου Θεοδόση Σακκιώτη, που δεν είχε θέσει υποψηφιότητα.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στον Πόρο δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Σπύρος Σπυρίδων, για πολλά χρόνια δήμαρχος, που την τελευταία τετραετία ήταν περιφερειακός σύμβουλος και εξελέγη ο Ιωάννης Δημητριάδης, εκτοπίζοντας τον σημερινό δήμαρχο Δημήτρη Στρατηγό.


Σχολιάστε εδώ