Είναι ανάγκη η επιστροφή στα πρότυπα της γενικής παιδείας

Είναι αρκετά συνηθισμένο τα πανεπιστήμια να κάνουν επίτιμους διδάκτορες ανθρώπους γνωστούς, ίσως «δικούς» τους, με δημόσια προβολή, με συμμετοχή και παρουσία στα ΜΜΕ και αλλού.

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε αυτήν την περίπτωση, υπήρξε πρωτοπόρο κάνοντας επίτιμο διδάκτορα έναν σημαντικό αλλά αφανή εργάτη του πνεύματος και των γραμμάτων.

Η παρουσίαση του πολυσχιδούς έργου του Αριστείδη Γιαπαλή και η πολύχρονη προσφορά του στην παιδεία και τη δημόσια διοίκηση της χώρας μας αναδείχτηκαν για πρώτη φορά σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Στην ομιλία του, μετά την αναγόρευσή του, ο Αριστείδης Γιαπαλής τόνισε για μια ακόμη φορά το νόημα της ουσιαστικής παιδείας των νέων μας και τη σημασία που έχει, στην μετά την κρίση εποχή, η επιστροφή σε πρότυπα γενικής παιδείας ως βάση για την πνευματική ανανέωση των νέων και υπόβαθρο για την αξιοποίηση της όποιας περαιτέρω ακαδημαϊκής τους εξειδίκευσης. Η πρωτοβουλία αυτή, αληθινής εξωστρέφειας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελεί ίσως ένα πρώτο μήνυμα διαφορετικής προσέγγισης του πανεπιστημίου με την κοινωνία των πολιτών και της αμφίδρομης σχέσης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους. Δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι αυτού του είδους οι ευοίωνες πρωτοβουλίες όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα αποτελέσουν ουσιαστικό μέρος του πραγματικού και αυθεντικού πυλώνα ανάπτυξης που (θα έπρεπε να) είναι η παιδεία μας. Στην τελετή, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, παραβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, βουλευτές και υπουργοί, ξένοι πρέσβεις, ο δήμαρχος Τριπόλεως και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και αρκετός κόσμος. Την εκδήλωση προλόγισαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος και ο κοσμήτορας της Σχολής καθηγητής Ανδρέας Μαράς. Το έργο του τιμώμενου παρουσίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών καθηγητής Δημήτρης Θωμάκος.


Σχολιάστε εδώ