Δωράκια σε… φιλαράκια

Έτσι, το ΕΚΑΣ (Επιστημονικό Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού), με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο: «Ο ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η θέση της Ελλάδας», αντί του ευτελούς ποσού των 18.000 ευρώ.

Ψάχνοντας ανακαλύψαμε ότι τελικά κανείς δεν χάνεται ποτέ από το ΥΠΕΞ. Το ΕΚΑΣ και πάλι έκανε σύμβαση με τον Δρ Σωτήρη Ντάλη με αντικείμενο τον… «Συντονισμό και επιμέλεια του μηνιαίου δελτίου Ανάλυσης και Οργάνωσης Τμήματος Τεκμηρίωσης του ΕΚΑΣ» από 1/4/2014- 30/11/2014, αντί του επίσης ευτελούς τιμήματος των 22.000 ευρώ!

Απλώς αναρωτιόμαστε πόσες πρεσβείες και προξενεία σε σημαντικές περιοχές για τη χώρα μας διαθέτουν έστω και τα μισά από τα 18 χιλιάρικα για να προωθήσουν τα συμφέροντα της χώρας μας.

Και το δεύτερο: Αν το ΕΚΑΣ δεν έχει τη δυνατότητα από μόνο του, με το άξιο δυναμικό που διαθέτει το ΥΠΕΞ, να συντάξει μια τέτοια έκθεση και αναγκάζεται να προσφύγει σε κάποιον εξωτερικό συνεργάτη, πραγματικά δεν κατανοούμε για ποιον λόγο να υπάρχει…
Και κάτι ακόμη: Εάν ύστερα από τόσους μήνες, για να μην πούμε χρόνια, που η Ελλάδα επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο της στο ενεργειακό παζλ της Ευρώπης, δεν έχει συνταχθεί μια τέτοια ανάλυση, είμαστε πραγματικά για κλάματα…

****

— Στην Αλβανία ο «φίλος» του Β. Βενιζέλου και ομοϊδεάτης του πρωθυπουργός Έντι Ράμα μάλλον ξέχασε τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις που είχε δώσει και έτσι ακόμη περιμένει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών κάποιο θετικό μήνυμα για την περίφημη Συμφωνία Θαλασσίων Συνόρων. Τη συμφωνία αυτή, που είχε υπογράψει η Αλβανία, αρνείται να εφαρμόσει επικαλούμενη την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της για τυπικά κωλύματα της ομάδας που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία…

— Ο κ. Βενιζέλος, πριν από μερικές εβδομάδες, έδωσε ανάσα στους Αλβανούς στο θέμα των τοπωνυμίων, αφήνοντας περιθώριο μέχρι τις αρχές του 2015 για να αρχίσουν να διορθώνουν τα διαβατήρια οι Αλβανοί, καθώς η αναφορά σε ελληνικές πόλεις και χωριά με την αλβανική ονομασία τους μόνο ως φιλική ενέργεια δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί. Υπήρξε μάλιστα και μία ακόμη πολύ παράξενη διευκόλυνση για τους Αλβανούς, μια και εκτός των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΗΕ με τα τοπωνυμία, συμφωνήθηκε να υπάρχει συνδρομή και της λίστας του ICAO, που, όπως μας ψιθύρισαν, αφήνει πολλές γκρίζες ζώνες…

— Το νέο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι εκείνο με τη διοικητική διαίρεση της Αλβανίας, που έχει βάλει στο «στόχαστρο» τη Χειμάρρα με στόχο την αλλοίωση του ελληνικού χαρακτήρα της. Έτσι, η ΟΜΟΝΟΙΑ, το ΚΕΑΔ αλλά και ο μειονοτικός βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ανδρέας Μάρτος έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προσπάθεια να ενσωματωθεί η Χειμάρρα σε έναν ευρύτερο δήμο, που εκτός από την επαρχία Λουκόβου (κάτι που είναι αποδεκτό) θα περιλαμβάνει και την επαρχία Βράνιστ, οπότε θα αλλοιωθεί πλήρως ο χαρακτήρας της Χειμάρρας…

— Χωρίς τις μειονοτικές ψήφους δεν περνά ο νόμος για τη διοικητική διαίρεση, αλλά ήδη, όπως μαθαίνουμε, γίνονται κινήσεις για να εξασφαλισθεί η στήριξη των… τσάμηδων βουλευτών. Αυτή θα ήταν μια πραγματικά αρνητική εξέλιξη και ίσως θα πρέπει ο υπουργός Εξωτερικών να αφήσει, για λίγες ώρες, κατά μέρος την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και να στείλει μήνυμα στα Τίρανα ότι οι προσπάθειες υποχρεωτικής «αφομοίωσης» της ελληνικής μειονότητας δεν θα γίνουν αποδεκτές, αλλά αντιθέτως θα έχουν συνέπειες στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Αλβανίας με την ΕΕ.

— Αν πάντως περίμεναν στην Αθήνα κάποια καλή είδηση από τα Τίρανα για το θέμα της Συμφωνίας Θαλασσίων Συνόρων, μάλλον θα διαψευστούν. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας παραπέμπει στη δικαιοσύνη για να ερευνηθούν, όπως λέει, ποινικές ευθύνες σε όσους διαπραγματεύθηκαν και υπέγραψαν τη συμφωνία με την Ελλάδα…

— Για όλα τα κακά που συμβαίνουν στα Σκόπια, όπως έχετε καταλάβει, πάντοτε φταίει η Ελλάδα. Έτσι, μετά την κρίση που προκλήθηκε στις εκλογές με την αντιπολίτευση να μην αναγνωρίζει τα αποτελέσματα, φτάσαμε στο σημείο να παραιτούνται όλοι σχεδόν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM, κάτι που προκαλεί πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ. Όπως πολύ καλά καταλάβατε, τα ΜΜΕ που ελέγχονταν από τον κ. Γκρούεφσκι έσπευσαν να αποδώσουν στην… Αθήνα την ευθύνη για την κρίση ή -για να το πούμε διαφορετικά- κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ότι λειτουργεί προς όφελος της Ελλάδας, μια και με τη συγκεκριμένη κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνηγορήσει κανείς στην ΕΕ για προώθηση των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ…

— Στην Κύπρο, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά, έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είχε απώλειες στις ευρωεκλογές, που έδωσαν τη δυνατότητα στον πρώην πρόεδρο Μάριο Καρογιάν να βγει και να κάνει κριτική… Λες και δεν γνωρίζει και ο τελευταίος Κύπριος ότι όλη η ομάδα που υποστήριξε τον κ. Καρογιάν, στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος, απείχε πλήρως από την προεκλογική προσπάθεια, αν όχι και από την εκλογική διαδικασία.

— Από την άλλη, όμως, και ο κ. Ν. Παπαδόπουλος δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος, καθώς υπήρχε πεδίο για να κάνει άνοιγμα στο Κέντρο και την πατριωτική Κεντροαριστερά, για να αποκαταστήσει το ΔΗΚΟ ως ρυθμιστικό παράγοντα. Μάλλον θα πρέπει να ξαναδούν τις κινήσεις και τη στρατηγική τους καθώς έρχονται δύσκολες εξελίξεις.

— Πάντως, πολύ σύντομα, το Κυπριακό θα βρεθεί μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, κυρίως με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αν και δεν παρήγαγε σοβαρά αποτελέσματα η επίσκεψη Μπάιντεν και παρά τις θερμότατες δηλώσεις του για τους Ελληνοκύπριους, από την επίσκεψη μένουν τρία πράγματα: Η επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, που έστω και συμβολικά αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας οντότητας εκεί, η επαναβεβαίωση του δικαιώματος της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τον φυσικό πλούτο της, με τη διευκρίνηση όμως ότι πρέπει να γίνει προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και τέλος η αναφορά συστηματικά στο Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου, το οποίο, βεβαίως, μάλλον τις τουρκικές θέσεις ικανοποιεί.

— Η πρόσκληση και του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή στο Παρίσι μάλλον επιβεβαιώνει ότι αρχίζει με κάποια πρώτα δειλά βήματα η αναβάθμιση του ψευδοκράτους ή, εν πάση περιπτώσει, ο τερματισμός της απομόνωσής του.


Σχολιάστε εδώ