Δεν μπορεί να συνιστά έγκλημα η αδυναμία πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο

Όταν δηλαδή η μη πληρωμή δεν οφείλεται σε δόλο. Επομένως, τότε, ο οφειλέτης δεν μπορεί να σύρεται στα δικαστήρια και να οδηγείται στις φυλακές, αφού κάτι τέτοιο, πέρα από πολιτικώς και κοινωνικώς απαράδεκτο, είναι προφανώς αντίθετο με το άρθρο 7 παρ. 1 του Συντάγματος. Αυτή η ρύθμιση έχει προταθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου από τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Παυλόπουλο. Η πρόταση αυτή λύνει ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και απλοί έλληνες πολίτες.

Μάλιστα το θέμα επανέφερε ο κ. Παυλόπουλος την Τετάρτη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας». Και ο κ. Αθανασίου δεσμεύθηκε να φέρει τη σχετική τροπολογία που έχει υποβάλει ο πρώην υπουργός. Στην περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή, είτε λόγω άρνησης του Μαξίμου είτε επιμονής στην απορριπτική θέση που από μήνες έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εκφράζοντας ενδεχομένως τη διαφωνία της «τρόικας», τότε πάνω από 150 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και της αντιπολίτευσης, θα υπογράψουν την τροπολογία και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να εμποδίσει την ψήφισή της.

Στην εμπεριστατωμένη τοποθέτηση στη Βουλή ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε τα εξής:

«Επαναλαμβάνω -και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω- το εξής: Το 2011 θεσπίσθηκε διάταξη με την οποία αν κάποιος οφείλει στο Δημόσιο και σε δορυφορικά του νομικά πρόσωπα και δεν μπορεί να πληρώσει την οφειλή του επειδή είναι φτωχός -σε ορισμένες περιπτώσεις έχει καταστεί φτωχός από υπαιτιότητα του κράτους-, αυτός ο άνθρωπος υπέχει ποινική ευθύνη. Δηλαδή, στην Ελλάδα του 2014, λόγω κληρονομιάς των μνημονιακών πολιτικών των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, έχουμε εγκλήματα στα οποία συντρέχει αντικειμενική ποινική ευθύνη! Εάν συναντήσει κανείς μία δημοκρατική χώρα -όχι μόνο στην Ευρώπη, παντού- στην οποία έχουμε τέτοια αντικειμενική ποινική ευθύνη, να έρθει να μου το τεκμηριώσει.

Τέτοιες διατάξεις όπως αυτή η εξίσωση ”φτωχός ίσον εγκληματίας” είναι εξίσωση πτώχευσης του νομικού μας πολιτισμού αλλά και του πολιτικού μας πολιτισμού. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιες διατάξεις. Είναι διατάξεις μεσαιωνικού τύπου, είναι διατάξεις οι οποίες αποπνέουν μια ιεροεξεταστική, πραγματικά, νοοτροπία. Αυτή η διάταξη πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί.

Σας έχω δώσει τη ρύθμιση, λοιπόν, που λέει ότι συνιστά έγκλημα, κατά τις οικείες διατάξεις, η μη πληρωμή οφειλών στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα μόνο όταν συντρέχει τουλάχιστον δόλος ή βαριά αμέλεια. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αυτή η διάταξη είναι γενική, καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί.

Θυμίζω δε -για να καταλάβει κανείς πόσο υπάρχει μια αξιακή αντινομία μέσα στο νομικό μας σύστημα- ότι στο άρθρο 377 του Ποινικού Κώδικα υπάρχει η κλοπή ή υπεξαίρεση χρήσεως, μια διάταξη από τη δεκαετία του ’50, η οποία απηχεί τη νοοτροπία των ”Αθλίων” του Βίκτωρος Ουγκώ. Εκεί όταν τελείται κλοπή ή υπεξαίρεση χρήσεως -κάποιος, δηλαδή, κλέβει ή κάνει υπεξαίρεση γιατί πρέπει να ζήσει, πρέπει να φάει για να μην πεθάνει- η πράξη μένει ατιμώρητη. Στη δεκαετία του ’50 υπήρχε λοιπόν η ευαισθησία να μη θεωρείται έγκλημα η κλοπή ή η υπεξαίρεση, όταν κάποιος την κάνει για λόγους ανάγκης, για να υπερασπισθεί τη ζωή του. Και το 2014, εν ονόματι επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, είναι εγκληματίας εκείνος ο οποίος έχει πτωχεύσει -πολλές φορές από την πολιτική του κράτους- και αδυνατεί να πληρώσει; Ποιος μπορεί να το ανεχθεί αυτό; Αυτή την αντινομία ποιος μπορεί να την ανεχθεί;

Κύριε υπουργέ, μπορεί να σας έχουν πει ότι αυτή η διάταξη χρειάζεται την επίνευση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους γιατί συνεπάγεται δαπάνη. Όποιος το είπε αυτό, κύριε υπουργέ, καλύτερα να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη. Όποιος ισχυρίζεται ότι το να βγάλουμε από την έννομη τάξη το άρθρο 3 παράγραφος 1 του ν.3943, ξέρετε τι υπονοεί; Ότι η διάταξη αυτή ψηφίσθηκε -δηλαδή το να μπαίνει φυλακή εκείνος ο οποίος από λόγους αντικειμενικής αδυναμίας αρνείται να πληρώσει- για να πάει να καταχρεωθεί, να ”κόψει το λαιμό του” για να πληρώσει!

Δεν είναι θέμα του κ. Στουρνάρα, ούτε του υπουργείου Οικονομικών. Είναι θέμα δικό σας, κύριε υπουργέ. Και τη διάταξη αυτή, χωρίς καμία Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, γιατί δεν συνεπάγεται δαπάνη, μπορείτε να τη φέρετε προς ψήφιση. Την έχετε έτοιμη στα χέρια σας.

Η Βουλή είναι εδώ, η Βουλή νομοθετεί. Και σας τονίζω ότι από νομική και συνταγματική άποψη δεν υπάρχει κανένα θέμα σε ό,τι αφορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έχω διατελέσει χρόνια υπουργός, γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνουν οι Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Και λέω μετά λόγου γνώσεως ότι δεν μπορεί να έχει λόγο το υπουργείο Οικονομικών στο να βγάλουμε αυτή τη διάταξη από την ελληνική έννομη τάξη. Μια διάταξη η οποία, το ξαναλέω, είναι ντροπή για το νομικό και πολιτικό μας πολιτισμό».


Σχολιάστε εδώ