Γραμμή πλεύσης αναζητούν στη ΔΗΜΑΡ

Έπειτα από οκτώ ώρες μίας θυελλώδους -κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής, ομόφωνα τα μέλη των δύο οργάνων ζήτησαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς να μην επιμείνει στην παραίτησή του και να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Σε αυτό άλλωστε εκτιμάται ότι αποσκοπούσε ο κ. Κουβέλης με τον ελιγμό της παραίτησής του. Μεταξύ αυτών που ζήτησαν την παραμονή Κουβέλη στο πηδάλιο του πλοίου ήταν και ο Σπύρος Λυκούδης. «Διαφωνούμε με την υποβολή παραίτησης», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην γραμματέας και κατά τα άλλα διαφωνών με τη γραμμή Κουβέλη, συμπληρώνοντας παράλληλα πως «είμαστε αρνητικοί και στη διεξαγωγή συνεδρίου. Υπάρχει μεγάλη κόπωση. Σε κάθε περίπτωση όμως, τον τελικό λόγο θα έχει ο πρόεδρος». Στην εισήγησή του στο πλαίσιο της κρίσιμης συνεδρίασης ο κ. Κουβέλης εξήγησε ότι επέλεξε να υποβάλλει την παραίτησή του στα όργανα του κόμματος και όχι το βράδυ του εκλογικού αποτελέσματος υπογραμμίζοντας ότι: «Ήθελα να προασπίσω την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος. Ήθελα να διασφαλίσω τη συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ». Δεν έκανε καμία αναφορά στα αίτια της συντριβής παρά αρκέστηκε στο να ακούσει τις απόψεις των υπολοίπων, καθώς ο ίδιος θα ανοίξει τα χαρτιά του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόσο η στάση της ηγεσίας όσο και οι επαμφοτερίζουσες θέσεις των υπολοίπων προκάλεσαν το σκωπτικό σχόλιο του κ. Λυκούδη: «Από αυτά που ακούω και λέμε φαίνεται ότι τελικά δεν έφταιγε κανείς από μας, αλλά οι πολίτες που δεν κατάλαβαν και δεν μας ψήφισαν». Όσον αφορά δε το πολιτικό στίγμα, ο ίδιος δήλωσε πως «η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να πάρει τις δικές της πρωτοβουλίες και να μετέχει ανοιχτόκαρδα στις πρωτοβουλίες των άλλων κομμάτων (Ελιά, Ποτάμι)», εξηγώντας επί τοις ουσίας πως αν γίνει η Κεντροαριστερά ισχυρός παράγοντας, τότε θα μπορεί να κάνει στρατηγικής σημασίας συνεργασία ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνηθεί ο τόπος. Την παραίτηση της ηγετικής ομάδας ζήτησε από την πλευρά του ο βουλευτής Τρικάλων Γιώργος Κυρίτσης και όντας σκληρός τούς κάλεσε να αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου τις ευθύνες που τους αναλογούν. Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν και οι υπόλοιποι, προχωρώντας σε τοποθετήσεις και για την επόμενη μέρα. Η Μαρία Ρεπούση τάχθηκε υπέρ μίας «μεγάλης Κεντροαριστεράς, η οποία θα περιλαμβάνει και την Αριστερά». Η Ασημίνα Ξηροτύρη υπογράμμισε πως «εγκλωβιστήκαμε στην υπάρχουσα Κεντροαριστερά και δεν ανοίξαμε στις προοδευτικές δυνάμεις», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης εμφανίστηκε υπέρ του να τεθεί συγκεκριμένα το πλαίσιο σύγκλισης της Κεντροαριστεράς με αριστερό περιεχόμενο. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η αποστροφή του Γιάννη Αμοιρίδη προς τους συντρόφους του: «Κάτω τα χέρια απ’ τον Κουβέλη»!

Κατά τα λοιπά, όπως είπαν στο «Π» στελέχη που ήταν παρόντα στη συνεδρίαση, επιχειρήθηκε μια ευρύτερη συζήτηση τόσο του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και των κατευθύνσεων που θα επιλέξει το κόμμα, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ενώ επικεντρώθηκαν στο «θολό» πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε το κόμμα, κάτι το οποίο προσπέρασαν οι ψηφοφόροι.

Προφητική, τέλος, των όσων διαδραματίστηκαν στο κόμμα με το αριστερό πρόσημο, αποδείχθηκε και η ρήση του Βασίλη Οικονόμου στο «Π» από την περασμένη κιόλας εβδομάδα, ο οποίος είχε μιλήσει για την… «κάλπη της Κυριακής». Επανερχόμενος δε αυτή τη βδομάδα δηλώνει πως κέρδισε το στοίχημα και τάσσεται υπέρ «μίας μεγάλης κεντροαριστερής συμπαράταξης δυνάμεων, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αποκλεισμούς». Όπως επίσης ήταν αναμενόμενο, ούτε εκείνος παρέστη στη συνεδρίαση των οργάνων, απαξιώνοντας το υπάρχον σκηνικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.

Στο δια ταύτα, στην Αγίου Κωνσταντίνου αναζητούν γραμμή πλεύσης, ενώ την επόμενη εβδομάδα στην Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθούν οι θέσεις που συμπυκνώνονται σε τρία σκέλη αναφορικά με τις μελλοντικές συμμαχίες του κόμματος. Η πρόταση του στρατοπέδου που επιθυμεί συνεργασία με την Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ), εκείνοι που επιθυμούν συνεργασία τόσο με την Κεντροαριστερά όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο τρίτος πόλος που επιθυμεί πρώτα να δημιουργηθεί ισχυρό μπλοκ με Ποτάμι και Ελιά και μετά γιατί όχι και με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ