Το τηλεφώνημα του Σαμαρά στον Καραμανλή

Προηγήθηκε ένα παρασκήνιο επαφών, διαβουλεύσεων, πιέσεων κι επικλήσεων από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, που έκαμψαν τις αρχικές επιφυλάξεις και τους ενδοιασμούς του πρώην πρωθυπουργού.

Η προσπάθεια, αγωνιώδης από ένα σημείο και μετά αναφέρουν οι πληροφορίες, του κ. Σαμαρά να γεφυρώσει το χάσμα στις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό ξεκίνησε προ 20ημέρου στο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ήταν εκείνος που επικοινώνησε με τους οργανωτές της εκδήλωσης (Αχ. Καραμανλή, Π. Μολυβιάτη) και τους εξέφρασε την επιθυμία του να παραστεί γνωρίζοντας ότι θα είναι εκεί κι ο πρώην πρωθυπουργός. Τα πλάνα στα οποία ήταν ο ένας δίπλα στον άλλον «ερμηνεύτηκαν» από τα Μέσα Ενημέρωσης ως κοινή προεκλογική εμφάνιση, ωστόσο η δήλωση που περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήρθε ποτέ. Ο κ. Καραμανλής προσήλθε κι αποχώρησε σιωπηλός, αποφεύγοντας τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους. Άλλωστε, μια πολιτική δήλωση στο περιθώριο μιας επιμνημόσυνης εκδήλωσης θα ήταν το λιγότερο παράδοξη. Ανάλογη στάση τήρησε ο πρώην πρωθυπουργός και στον Αʼ Γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πήγε σχεδόν χαράματα στο εκλογικό κέντρο για ν’ αποφύγει προφανώς τους δημοσιογράφους, διαψεύδοντας εκ νέου τις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά η αγωνία είχε αρχίσει να αυξάνεται επικίνδυνα, οπότε αποφάσισαν να καταφύγουν στην… έσχατη λύση. Την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον κ. Καραμανλή και του επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει σε μια δήλωση στήριξης που -όπως του εξήγησε- θα βοηθούσε σημαντικά στην περαιτέρω συσπείρωση των ψηφοφόρων της παράταξης. Να βάλει πλάτη στην ουσία του ζήτησε…

Ο πρωθυπουργός επανήλθε δύο 24ωρα αργότερα με αφορμή την ονομαστική εορτή του κ. Καραμανλή, όπου εκτός από τις ευχές επανέλαβε το αίτημά του. Ο τελευταίος είχε ήδη αποφασίσει να κάνει τη σχετική δήλωση, η οποία κοινοποιήθηκε μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το μεσημέρι της Τετάρτης. «Να στηρίξουμε την παράταξή μας. Όσο ισχυρότερη είναι η Νέα Δημοκρατία τόσο περισσότερο διασφαλίζεται η αναγκαία για τον τόπο πολιτική σταθερότητα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.


Σχολιάστε εδώ