Στάση πληρωμών από τα… υποζύγια στις Εφορίες!

Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών συνεχίσθηκε με ανησυχητικά γρήγορους ρυθμούς και τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα το σύνολο των καθυστερούμενων οφειλών προς το Δημόσιο να ξεπεράσει κατά πολύ τα 66 δισ. ευρώ.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2014, η μεγαλύτερη έξαρση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, όταν οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο, το αντίστοιχο ποσό πλησίασε το 1 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και τον Απρίλιο, με το ποσό των ληξιπρόθεσμων να πλησιάζει πάλι το 1 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί λογαριασμοί σε κίνδυνο

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη στάση πληρωμών με γενικευμένες «επιδρομές» στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, όπως άλλωστε κατέστη σαφές από το επιχειρησιακό της σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προκαλώντας δυσφορία στο Μαξίμου για τον κ. Θεοχάρη. Το ακατάσχετο όριο για τη στοιχειώδη προστασία των φορολογουμένων έχει ορισθεί στα 1.500 ευρώ. Προσοχή όμως: Το όριο δεν θα ισχύει αυτόματα και για όλους τους λογαριασμούς. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν σύντομα να δηλώσουν ηλεκτρονικά, σε ειδική φόρμα του Taxisnet, ποιος είναι ο «προστατευόμενος» λογαριασμός τους, στον οποίο λαμβάνουν μισθούς, συντάξεις ή επιδόματα. Πλην του λογαριασμού αυτού, κάθε άλλος τραπεζικός λογαριασμός θα είναι στο… έλεος της Εφορίας.

Το γεγονός είναι ότι 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν αποφεύγουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος επειδή είναι μπαταχτσήδες, αλλά ότι οι περισσότεροι απλώς έχουν εξαντληθεί οικονομικά και βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία. Αυτό τρομάζει τους οικονομικούς εγκεφάλους της κυβέρνησης εν όψει του δεύτερου εξαμήνου της χρονιάς, όταν το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει τούς, αυξημένους φέτος, φόρους εισοδήματος των φυσικών προσώπων αλλά και το μόνιμο «χαράτσι» στα ακίνητα, δηλαδή τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Οι νέοι φόροι της διετίας 2013-2014

Να σημειωθεί ότι τα νέα εισπρακτικά μέτρα του 2013 «φόρτωσαν» τους φορολογούμενους με φόρους ύψους 1,989 δισ. ευρώ, ενώ φέτος η επιβάρυνση ανεβαίνει στα 2,299 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η «σοδειά» νέων φόρων της διετίας προσέγγισε τα 4,3 δισ. ευρώ.

Η κοινωνία θα πληρώσει πολύ ακριβά τη φορολογική μεταρρύθμιση που εφαρμόζεται από φέτος, καθώς το υπουργείο εκτιμά ότι θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα περίπου 240 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει στους φορολογουμένους η κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών στη φορολογία εισοδήματος.

ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ


Σχολιάστε εδώ