Σημίτης και Παπανδρέου δηλώνουν παρόντες

Στο επιτελείο του Βενιζέλου υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το πώς θα ξημερώσει η επομένη των ευρωεκλογών. Παράλληλα, παρακολουθούν με αγωνία τις κινήσεις του Κ. Σημίτη, του Γ. Παπανδρέου αλλά και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και προσπαθούν να προβλέψουν πώς θα κινηθούν τη Δευτέρα το πρωί.

Αγωνιούν και για Βενιζέλο και για Σαμαρά

Ο προβληματισμός των συνεργατών του Βενιζέλου είναι διπλός. «Έχουμε πονοκέφαλο όχι μόνο για τον Βαγγέλη αλλά και για τον Αντώνη», έλεγε χαρακτηριστικά συνομιλητής του Βενιζέλου. Εξηγούσε, δε, πως το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο απʼ ό,τι παρουσιάζεται και αφορά τις εξής παραμέτρους, που μπορεί να σηματοδοτήσουν την αρχή της κατάρρευσης της κυβέρνησης:

– Το ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ / Ελιά. Αν ο κόσμος ξεσπάσει την οργή του στον Βενιζέλο και στον σχηματισμό του οποίου ηγείται, με αποτέλεσμα να λάβει χαμηλό ποσοστό, θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» αρχικά για τον ίδιο και στη συνέχεια για την αντοχή της κυβέρνησης συνολικά.

– Το ποσοστό της ΝΔ. Αν πέσει κάτω από 20%, θα ταρακουνηθεί πρωτίστως η ΝΔ και ο Αντ. Σαμαράς.

– Το συνολικό ποσοστό των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων σε σχέση με το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως λένε συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και έμπειρα στελέχη του κόμματος, «όλα πλέον είναι πιθανά, ακόμα και η αποσύνθεση της κυβέρνησης και η δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων». Σημειώνουν, μάλιστα, πως όσο κι αν προσπαθεί η ηγεσία να παρουσιάσει θετικές πλευρές της κυβερνητικής συνεργασίας, δεν πείθει. Το τελευταίο ανάχωμα είναι κάποιες συναισθηματικές ψήφοι ηλικιωμένων, κυρίως στην επαρχία, γιατί στην Αττική και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα με δυσκολία εντοπίζεται δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ. Στο επιτελείο του Βενιζέλου φοβούνται ακόμα και το ενδεχόμενο να καταφέρουν λόγω συναισθηματικής ψήφου να σταθούν στο 7%-8%, αλλά να τα βρει μπαστούνια η ΝΔ και να έχει μειωμένα ποσοστά στην κάλπη των ευρωεκλογών, και μάλιστα χωρίς το «2» μπροστά. Όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, σε μια τέτοια περίπτωση «όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά, αλλά δεν θα είμαστε μόνο εμείς στο επίκεντρο των μετασεισμών».

Ο Κ. Σημίτης ψάχνει και «άλλες λύσεις»

Πάντως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται το ότι απουσίαζαν από την κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Ελιάς, με ομιλητή τον Βενιζέλο, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτης. Η απουσία του Κ. Σημίτη δεν ήταν αναμενόμενη, γιατί ο πρώην πρωθυπουργός συνεργάστηκε με τον Βενιζέλο για την Ελιά μέσω της κίνησης των «58», που ναυάγησε μετά την απόφαση για σταυροδοσία στις ευρωεκλογές. Κάποια στελέχη επισημαίνουν πως πιθανόν η απάντηση να βρίσκεται στο άρθρο του στενού πολιτικού του φίλου Βασίλη Κοντογιαννόπουλου στο «Έθνος», όπου δηλώνει καθαρά τη διαφωνία του με το εκλογικό δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνδέοντας τις ευρωεκλογές με την κυβερνητική σταθερότητα. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης θέλει πλέον να τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από τον Βενιζέλο, ειδικά μετά την αποτυχία της πρωτοβουλίας των «58». Και έχει αρχίσει να ανιχνεύει λύσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες ακόμα και έξω από το υπάρχον σχήμα του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας πως υπάρχουν σοβαροί και συγκροτημένοι άνθρωποι «εκτός των τειχών» και ότι μπορούν να υπάρξουν νέα σχήματα, πέρα από τα «υπάρχοντα φθαρμένα και απαξιωμένα κόμματα».

Ο Γ. Παπανδρέου

Από την άλλη, πολλοί θεώρησαν αναμενόμενη την απουσία του Γ. Παπανδρέου από την εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, καθώς από την αρχή έχει λάβει αποστάσεις από το εγχείρημα της Ελιάς. Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως λένε οι πληροφορίες, προετοιμάζεται για μια σημαντική παρέμβαση την επομένη των ευρωεκλογών. Ήδη συναντάει στελέχη, νυν και πρώην βουλευτές, ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε στο παρελθόν και ζητάει τη γνώμη τους για τις εξελίξεις.

Η Φώφη

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα για το ότι θα είναι παρούσα στις όποιες εξελίξεις αλλά και για το ότι δίνει τη μάχη των εκλογών στην πρώτη γραμμή, παρά τις επιφυλάξεις της για το εγχείρημα της Ελιάς. Μάλιστα, στην παρέμβασή της στην Πάτρα δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Ελιά, επιλέγοντας να επισημάνει τη μακρόχρονη και σταθερή παρουσία του ΠΑΣΟΚ σε διάφορους κοινωνικούς χώρους. «Την Κυριακή που μας πέρασε οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα. Μας είπαν «δεν έχουμε άλλες αντοχές». Εμείς στο ΠΑΣΟΚ το ακούμε πολύ προσεκτικά. Σε αυτήν την αγωνία των ελλήνων πολιτών εμείς απαντάμε με προοδευτική σταθερότητα. Όχι στασιμότητα, όχι αδράνεια, όχι άλλη λιτότητα, όχι άλλες θυσίες. Αποκατάσταση αδικιών, κοινωνική προστασία και κυρίως δουλειές για τα νέα παιδιά. Μας είπαν και κάτι ακόμα την Κυριακή που πέρασε. Ότι δεν θέλουν την πόλωση. Η πόλωση δεν δημιούργησε καμία δυναμική», είπε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση Σπίρτζη

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος, μαζί με στελέχη κοινωνικών χώρων που είχαν αναφορές στο πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές. Με αφορμή πολλαπλές αναφορές του Βενιζέλου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο ότι υπάρχουν συντεταγμένες δυνάμεις του σε επιστημονικούς και κοινωνικούς χώρους (όπως στο ΤΕΕ και στον Δικηγορικό Σύλλογο), ο κ. Σπίρτζης κατήγγειλε πρωτοφανή προσπάθεια να απαξιωθούν οι δυνάμεις της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Ιδιαίτερα δε, όπως είπε, όταν αυτές οι δυνάμεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν έρθει σε αντίθεση με βασικές κυβερνητικές επιλογές.

Ποιοι παίρνουν θέση για την επόμενη μέρα

Όπως έγραφε το «Π» την προηγούμενη Κυριακή, θέση για την επόμενη μέρα παίρνουν ήδη οι δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτης. Ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, «κλειδώνει» το τελευταίο διάστημα σημαντικές συμμαχίες με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι μαζί του συμπλέει πλέον και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ύστερα από συναντήσεις που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό και στενούς του συνεργάτες αποφάσισε να εγκαταλείψει, τουλάχιστον για την ώρα, τη σκέψη να «παρακολουθήσει» ενδεχόμενο εγχείρημα του Αντ. Σαμαρά για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κόμμα και να παραμείνει στην παράταξη, δίνοντας τη μάχη για την επιβίωση και την ανάκαμψή της.

Την ίδια ώρα, θέση παίρνει και η Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει συγκεντρώσει γύρω της ένα επιτελείο από έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για εξελίξεις, όπου σημαίνοντα ρόλο φαίνεται να έχει ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρήστος Πρωτόπαπας έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους συνεργάτες της Φ. Γεννηματά. Η ίδια, όμως, φαίνεται ότι θα περιμένει να ξεκαθαρίσει πλήρως τις προθέσεις του για την επόμενη μέρα ο Γ. Παπανδρέου. Πάντως, τα περισσότερα βλέμματα στρέφονται στην περιβόητη πρωτοβουλία των ιστορικών στελεχών, που πλέον δείχνουν να κινούνται δραστήρια. Στην πρωτοβουλία αυτή κινούνται οι Δ. Ρέππας, Β. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης και, κατά περιπτώσεις, ο Απ. Κακλαμάνης και άλλα στελέχη με μεγάλη διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες της πρωτοβουλίας αυτής, δηλαδή τη Β. Παπανδρέου και τους Λαλιώτη και Ρέππα, έχουν ενταθεί και υπάρχει πλέον έτοιμη πλατφόρμα για την επόμενη μέρα. Επίσης, υπάρχει και ο πόλος των Κ. Σκανδαλίδη και Ν. Ανδρουλάκη, που φιλοδοξεί να έχει ρόλο στην επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλοι σχεδόν συμφωνούν στο ότι η επομένη των ευρωεκλογών πρέπει να είναι μέρα μεγάλων αλλαγών σε επίπεδο πολιτικών και προσώπων, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει κοινοβουλευτικά και πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και να προσπαθήσει στη συνέχεια να ανακάμψει. Αλλά και στο ότι εκτός από δραστική αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού πρέπει να υπάρξει και αλλαγή ηγεσίας.


Σχολιάστε εδώ