Σήμερα… κληρώνει στον Πειραιά!

Και τώρα οι δυο τους λοιπόν. Με την έκπληξη μέχρι στιγμής να την κάνει ο Γιάννης Μώραλης που καταφέρνει και προηγείται με βραχεία κεφαλή, 2,15 μονάδων και 1.605 ψήφους διαφορά από τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, που ομολογουμένως έκανε την υπέρβαση κι «έπιασε» ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τα δικά του των περασμένων εκλογών, αλλά και της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά, παρότι αρκετοί νεοδημοκράτες δεν τον ψήφισαν! Την έκπληξη έκανε ο Γ. Μώραλης με το δεδομένο ότι ο σημερινός δήμαρχος ερχόταν στις δημοσκοπήσεις, που κατά καιρούς είχαν δει το φως της δημοσιότητας, πρώτος με σημαντική διαφορά. Η πλευρά του αντιπάλου του επέλεξε την τακτική να μην εμφανίσει δημοσκοπήσεις και να κρατήσει χαμηλούς τόνους συσπειρώνοντας όσο μπορούσε περισσότερους ψηφοφόρους. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του Μιχαλολιάκου, σίγουροι για την πρωτιά, χαλάρωσαν και ίσως να μην ψήφισαν όσο μαζικά θα περίμενε ο δήμαρχος.

Την πρώτη Κυριακή, στον Πειραιά, έγινε ό,τι ακριβώς είχαμε γράψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η πόλωση ήταν πρωτοφανής και οι τρεις πρώτοι συνδυασμοί έπιασαν ποσοστό 81% (σημειώναμε με βεβαιότητα ότι θα έφταναν στο 75-80%) και οι υπόλοιποι συνδυασμοί θα… εξαφανίζονταν! Το ΚΚΕ από 12% που είχε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές έπεσε στο 6,69% και η Χρυσή Αυγή από 10% που είχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές στον Πειραιά, έπεσε στο 5,67%. Δηλαδή έχασαν περίπου τη μισή τους δύναμη! Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,41% (από 3%) μένει εκτός δημοτικού συμβουλίου, ενώ κρατάει την έδρα του ο ανεξάρτητος της Δεξιάς Αντώνης Καλογερόγιαννης που πήρε 2% (1.642 ψήφους) ενώ μπαίνει στο συμβούλιο ο έτερος των Ανεξάρτητων, που προέρχεται όμως από το ΠΑΣΟΚ, ο Σήφης Βουράκης που πήρε 2,42% και 2.103 ψήφους.

Οι πρωταγωνιστές του Β΄ γύρου

Ο Γ. Μώραλης, με βαρύ πυροβολικό τον Β. Μαρινάκη και την άοκνη προσπάθεια από το γραφείο του Κ. Αρβανιτόπουλου που μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου τηλεφωνούσε σε Πειραιώτες και συνιστούσε υπερψήφιση του «κόκκινου» ψηφοδελτίου, βγήκε πρώτος, με ισχυρό φίνις.

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία, που αξιοποιώντας όλα τα όπλα που διέθετε (επιρροή, πολλά ΜΜΕ για προβολή, άφθονο χρήμα, επηρεασμό των ψηφοφόρων με κάθε μέσον) κατάφερε σε 40 μέρες να συγκεντρώσει 27.449 ψήφους και ποσοστό 33,28%, να υπερκεράσει τον σημερινό δήμαρχο και να εμφανίζει δυναμική και αέρα νίκης. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης το βράδυ της περασμένης Κυριακής έλεγε πως «αφού φτάσαμε μέχρι εδώ, δεν χάνουμε με τίποτα την άλλη Κυριακή». Ο ενθουσιασμός και η πίστη για την τελική επικράτηση ήταν διάχυτη όλη την εβδομάδα στα στελέχη της παράταξης που έλεγαν ότι στον β΄ γύρο θα κερδίσουν και μάλιστα με διαφορά.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, του Β. Μιχαλολιάκου, το αποτέλεσμα προκάλεσε σοκ σε όλα τα στελέχη και τους οπαδούς, που περίμεναν το βράδυ της Κυριακής να πανηγυρίσουν μια μεγάλη νίκη. Τα πρώτα exit poll που έδιναν στον Μώραλη διαφορά μέχρι και 9 μονάδων προκάλεσαν μούδιασμα και τάσεις πανικού, ωστόσο πιο έμπειροι και οι πιο ψύχραιμοι με πρώτο και καλύτερο τον δήμαρχο, έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι αυτή η αλήθεια και ότι στο τέλος η διαφορά θα… κάτσει στις 1,5 έως 2 μονάδες!

Κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε, εκθέτοντας ταυτόχρονα τους δημοσκόπους, που θα πρέπει να… αλλάξουν δουλειά. Το ότι ήταν απόλυτα λανθασμένα τα exit poll στον Πειραιά ήταν ηλίου φαεινότερο για όποιον είχε ψηφίσει. Γιατί έξω από την πόρτα κάθε εκλογικού τμήματος βρίσκονταν ορισμένοι νεαροί ή κοπέλες, με διακριτικά του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» που μοίραζαν ψηφοδέλτια και έλεγαν στον κόσμο να ψηφίσει Μώραλη υπό τα αδιάφορα βλέμματα των αστυνομικών. Κάτι που κατήγγειλαν τόσο ο Θ. Δρίτσας όσο και ο Β. Μιχαλολιάκος. Όταν λοιπόν ο εκπρόσωπος της εταιρείας που διενεργούσε τη δημοσκόπηση ρωτούσε τον ψηφοφόρο τι ψήφισε, πλάκωναν οι νεαροί και απαντούσαν εκείνοι αντί του ψηφοφόρου που προσπαθούσε να φύγει με κάθε τρόπο από το εκλογικό κέντρο για… να μην έχει μπλεξίματα! Αντί λοιπόν οι εκπρόσωποι των εταιρειών να πουν ότι δεν μπορούν να έχουν δείγμα, κατέγραφαν τις απαντήσεις των ανθρώπων του Μώραλη! Όταν εκλογικός αντιπρόσωπος έτυχε σε μια τέτοια περίπτωση, σε εκλογικό τμήμα της Γ΄ Κοινότητας, και είπε στον εκπρόσωπο της εταιρείας ότι αυτό που κάνει είναι παρωδία, εισέπραξε την απάντηση: «Δεν θα μου πεις εσύ πώς θα κάνω τη δουλειά μου!»

Όσο περνούσε η ώρα και τα επίσημα αποτελέσματα έδειχναν ότι η διαφορά δεν ήταν μεγάλη, τότε αναθάρρησαν τα στελέχη του Μιχαλολιάκου και ο δήμαρχος έκανε αργά το βράδυ και νέα δήλωση υπό το πρίσμα των νέων –πραγματικών αυτή τη φορά– δεδομένων.

Στον πρώτο γύρο τις εντυπώσεις τις κέρδισε ο Μώραλης. Σίγουρα έγιναν παρατυπίες, υπήρχαν παρατράγουδα από χούλιγκαν του Ολυμπιακού στο εκλογικό κέντρο της οδού Τζαβέλλα στην περιοχή Μυρτιδιώτισσας, αλλά εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και αυτό δείχνει κερδισμένο τον συνδυασμό «Πειραιάς-Νικητής» στον πρώτο γύρο.

Ας δούμε όμως πώς φτάσαμε στο αποτέλεσμα αυτό. Ο Γ. Μώραλης κράτησε χαμηλούς τόνους και όλο έλεγε ότι χρειάζεται αγώνας για να καλυφθεί η διαφορά. Την τελευταία εβδομάδα στελέχη του διέδιδαν ότι η διαφορά έχει καλυφθεί και ότι την Κυριακή θα είναι μπροστά 2-3 μονάδες! Γκάλοπ δεν είχε ο Μιχαλολιάκος, ο οποίος βασιζόταν σʼ ένα της RASS 20 μέρες πριν από τις εκλογές που τον έφερνε πολύ μπροστά. Αυτό μάλλον «κοίμισε» τον συνδυασμό και χαλάρωσε τους οπαδούς του.

Ο Γ. Μώραλης στοχοποίησε τα Διαμερίσματα όπου μπορούσε να πάρει καθαρή πρωτιά κι εκεί έριξε το βάρος του. Είτε με δέματα φαγητών, είτε με άλλους τρόπους, κατάφερε και πήρε από τα Διαμερίσματα που είχε «στοχοποιήσει» αυτό που ήθελε. Κυρίως «πόνταρε» στο Ν. Φάληρο, στο Β΄ Διαμέρισμα (κέντρο, Πρ. Ηλίας) και στα Καμίνια. Στο Ν. Φάληρο λόγω Καραϊσκάκη και Ολυμπιακού και του ελέγχου που έχει το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στη Σούδα, κατάφερε και πήρε τη… μερίδα του λέοντος. Στο Β΄ Διαμέρισμα, που ζουν οι πιο εύποροι Πειραιώτες, «πέρασε» το μήνυμα του «καλού επιχειρηματία» και πήρε καθαρή πρωτιά. Στα Καμίνια, λόγω φτωχολογιάς και Ατρόμητου που τον ενισχύει σημαντικά ο Μαρινάκης, και είναι και «άντρο» Ολυμπιακών περίμενε πολύ περισσότερες από τις 400 παραπάνω ψήφους, που πήρε από τον Μιχαλολιάκο αλλά συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τους κατοίκους, είτε επειδή είναι οι περισσότεροι αριστεροί, είτε επειδή ο νυν δήμαρχος έχει κάνει μεγάλο έργο και ο κόσμος τον εμπιστεύεται.

Ο Μιχαλολιάκος έριξε το βάρος στο Α΄ Διαμέρισμα που έχει παραδοσιακά μεγάλη δύναμη η ΝΔ και στο Ε΄ Διαμέρισμα που είναι τα Μανιάτικα και θεωρείται η… μικρή περιοχή του. Σε κανένα από τα δύο αυτά Διαμερίσματα δεν κατάφερε να πάρει ούτε την πρωτιά! Στο Α΄ Διαμέρισμα διεμβολίσθηκε από τον Αρβανιτόπουλο που ελέγχει πολλούς νεοδημοκράτες στην περιοχή και στα Μανιάτικα, όπου έχασε την πρώτη θέση για 8 μόλις ψήφους (!) διεμβολίσθηκε από τη Χρυσή Αυγή, την οποία οι υποψήφιοι του συνδυασμού του δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν, παρότι μέχρι και δύο μέρες πριν από τις εκλογές τον διαβεβαίωναν ότι ελέγχουν το 70% των εκλογέων!

Ένα στοιχείο στο οποίο είχε «ποντάρει» ο Μώραλης ήταν οι νέοι ψηφοφόροι. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές του 2010 ενεγράφησαν αρκετοί νέοι ψηφοφόροι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον απολιτίκ και ψήφισαν με γνώμονα τον… Ολυμπιακό. Μοιραία, λοιπόν, ο Μώραλης είχε ένα επιπλέον «μπόνους» πριν καν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Και ίσως αυτές οι 1.600 νέες ψήφοι να είναι εκείνες που του έδωσαν τη διαφορά…

Τι θα γίνει τώρα

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, στον β΄ γύρο, όπου θα κριθούν τα πάντα. Όπως είχαμε γράψει πριν από 15 μέρες, στον Πειραιά θα βγάλει δήμαρχο η Αριστερά. Ουσιαστικός ρυθμιστής είναι ο συνδυασμός του Θ. Δρίτσα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά δεύτερο λόγο το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Ο Γ. Μώραλης πήρε 33,28%. Από πού όμως; Με μια πρώτη… ανάγνωση προκύπτει από τη… λεηλασία ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΑ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές στον Πειραιά κατέγραψε ποσοστό 33%. Ο Θ. Δρίτσας πήρε μόλις 17%. Υπάρχει ένα 16% που… αναζητείται. Η ΧΑ είχε πάρει 10%. Τώρα πήρε 5,5% περίπου. Ένα 4,5% λείπει. Πού πήγε; Πάντως, όχι στον Μιχαλολιάκο, μια και ο Ν. Κούζηλος, ο υποψήφιός της, είχε τονίσει ότι θέλει ψήφο-μήνυμα εναντίον εκείνων που φυλάκισαν την ηγεσία του κόμματος. Υπάρχει, βέβαια, και μία παρόμοια απώλεια από το ΚΚΕ. Αυτό το ποσοστό δεν αποκλείεται να το… εισέπραξε ο Μιχαλολιάκος καθώς έχει κάνει πολλά έργα στις λαϊκές γειτονιές και έχει ξεχωριστή σχέση με τους κατοίκους που στην πλειοψηφία τους είναι οπαδοί του ΚΚΕ. Οπότε ο Γ. Μώραλης φαίνεται ότι εξασφάλισε ένα 20% από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΧΑ. Από εκεί και πέρα πήρε ένα 2-3% από τους Ανεξάρτητους Έλληνες κι ένα 10-11% από το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ και κάποιους νεοδημοκράτες. Έτσι, προκύπτει το 33%. Ίσως διεκδικήσει κάποιο ποσοστό του ανεξάρτητου από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βουράκη, που πήρε περίπου 2,5%.

Από το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει γιατί είναι πάγια θέση των ψηφοφόρων του κόμματος να «φράξουν τον δρόμο στα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα που θέλουν να αλώσουν την πόλη», σύμφωνα με τα όσα έχει πει η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ στον Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη. Αντίθετα, ο Μιχαλολιάκος μπορεί να περιμένει κι άλλη… ενίσχυση από το ΚΚΕ, στο πλαίσιο της λογικής που προαναφέραμε. Ο Μώραλης μπορεί να περιμένει ενίσχυση ουσιαστικά μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΧΑ. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που εγκατέλειψε τον κομματικό του χώρο είναι δεδομένο. Οι εναπομείναντες θα φύγουν; Ένα ποσοστό ίσως ναι. Πρόκειται για παλαιούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσαν εύκολα να ταυτιστούν με τον συνδυασμό των επιχειρηματιών, όπως τον αποκαλεί ο επικεφαλής του συνδυασμού Θ. Δρίτσας. Ο ίδιος έχει καταγγείλει σʼ όλους τους τόνους την προσπάθεια να πάρουν τον δήμο οργανωμένα συμφέροντα και έχει καλέσει τους οπαδούς του να τους φράξουν τον δρόμο. Το ζητούμενο είναι ποιο ποσοστό από το 16% θα ακούσει τον κ. Δρίτσα; Ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΝ στον Πειραιά αριθμεί γύρω στο 4%, που με τις συνιστώσες θα φτάσει το 6% και δεν διάκειται ευμενώς προς τον Μώραλη. Απομένει ένα 10%, από το οποίο το 4-5% ανήκει στη ΔΗΜΑΡ, που την Τρίτη το βράδυ διακήρυξε ότι δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τον συνδυασμό του Μώραλη. Οπότε το ποσοστό που μπορεί να διεκδικήσει ο Μώραλης περιορίζεται στο 5-6%. Οι υπόλοιποι ή δεν θα ψηφίσουν, ή θα ρίξουν λευκό, ή κάποιο ποσοστό, ίσως ένα 3% της ΔΗΜΑΡ, πάει στον Μιχαλολιάκο. Στον οποίο θα πάει και το 2% περίπου που πήρε ο ανεξάρτητος από τον χώρο της ΝΔ Αντώνης Καλογερόγιαννης. Από εκεί και πέρα υπάρχει η ΧΑ. Από το 5,5% που πήρε ο Μώραλης μπορεί να διεκδικήσει το 2-3%, ο Μιχαλολιάκος το 1-2% και οι υπόλοιποι θα ρίξουν λευκό. Υπάρχει και το 1,5% της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν θα πάει πουθενά. Οπότε ο Γ. Μώραλης μπορεί να προσδοκά ένα 5-6% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2-3% από τη ΧΑ και 1,5% από τον Βουράκη. Οπότε μπορεί να φτάσει στο 41 έως 43%. Ο Μιχαλολιάκος μπορεί να πάρει 2% από τον Καλογερόγιαννη, 3% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 1,5 από τη ΧΑ, 3-4% από το ΚΚΕ και 1% από τον Βουράκη. Συνολικά δηλαδή μπορεί να φτάσει από 41 έως 42,5. Μιλάμε δηλαδή ότι και πάλι θα έχουμε οριακές διαφορές ή και… ισοπαλία! Αν κάποιο από τα ποσοστά που προαναφέραμε διαφοροποιηθεί υπέρ ενός εκ των δύο υποψηφίων, θα του δώσει τη νίκη. Υπάρχει βέβαια κι ένας ακόμα αστάθμητος παράγων: η αποχή. Την περασμένη Κυριακή έφτασε στο 46%. Πού θα πάει σήμερα δεν γνωρίζουμε. Πάντως, αν κάποιοι δεν πάνε να ψηφίσουν αυτοί θα είναι οι νεοδημοκράτες. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ και ΧΑ «παίζουν» δυνατά εναντίον του Μνημονίου κι έχουν κινητοποιήσει τον κόσμο τους γιατί έχουν δώσει έντονο εθνικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, αφού αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μείνουν πολύ πίσω θα ζητήσουν, άμεσα, εκλογές.


Σχολιάστε εδώ