Ο Μπάιντεν δεν έσωσε την Κύπρο…

Η επίσκεψη Μπάιντεν ήταν πράγματι ιστορική καθώς ο αμερικανός αντιπρόεδρος είναι πραγματικός φίλος της κυπριακής υπόθεσης από το 1974, όταν ήταν νέος γερουσιαστής και προσπάθησε με κάθε τρόπο να ισορροπήσει μεταξύ των αισθημάτων του για στήριξη της Κύπρου και της επίσημης αμερικανικής πολιτικής που λοξοκοιτάζει προς την Άγκυρα.

Η Λευκωσία, δυστυχώς, υπό το άγχος και την πίεση του να αποκτήσει ερείσματα και να αναδείξει τον στρατηγικό ρολό που αποκτά το νησί λόγω των υδρογονανθράκων, δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται την παγίδα που είχε στηθεί…

Ο κ. Μπάιντεν, κατόπιν παρακλήσεων του κυπριακού λόμπι το όποιο τον έχει χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα επί μακρόν, έκανε την… παραχώρηση να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος στην Κύπρο, δήλωση που χρησίμευσε ως απλό άλλοθι για να επισκεφτεί ο ίδιος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τα Κατεχόμενα και να συναντηθεί με τον κ. Έρογλου σε κτίριο που ανήκει στο σύμπλεγμα του «προεδρικού μεγάρου» στο οποίο απλώς δεν αναρτήθηκαν σημαίες και σύμβολα του ψευδοκράτους. Η αυτοκινητοπομπή του κ. Μπάιντεν εισήλθε στον περίβολο του κτιρίου από είσοδο που δεν υπήρχαν διακριτικά του ψευδοκράτους, απέφυγε να κάνει χειραψία με τον κ. Έρογλου στην είσοδο του κτιρίου που είχε στρωθεί κόκκινο χαλί και δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, τηρώντας τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Φυσικά, αρκεί και μόνο η εικόνα η οποία προβλήθηκε σε όλον τον κόσμο και έδειχνε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να περνά σε μια οντότητα που υποστηρίζει ότι είναι κράτος για να «νομιμοποιήσει» σε επίπεδο συμβολισμών την ύπαρξη του ψευδοκράτους.

Ο κ. Μπάιντεν είχε πολλά να πει για τη στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Κύπρο, για τον σημαντικό ρόλο – κλειδί της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κρίσιμο ρόλο της για την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη. Όλα αυτά όμως ο αμερικανός αντιπρόεδρος τα συνέδεε με την επίλυση του Κυπριακού η οποία, όμως, βρίσκεται στα χέρια και στις διαθέσεις της Τουρκίας.

Στο θέμα των υδρογονανθράκων ήταν ιδιαίτερα θετική η αναφορά του, σε συνέντευξη σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα, ότι αποτελεί δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ, με την ουσιαστική όμως συμπλήρωση ότι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων πρέπει να γίνει προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και όλων των κατοίκων του νησιού στο πλαίσιο μιας περιεκτικής λύσης του Κυπριακού…

Αν και ο κ. Μπάιντεν εξήρε την σημασία των ΜΟΕ, απέφυγε να ζητήσει συγκεκριμένα βήματα στο θέμα της Αμμοχώστου συνδέοντάς το με τη «συμφωνία» των δύο κοινοτήτων.

Η επίσκεψη Μπάιντεν ήταν μια παλιά υποχρέωση την οποία όφειλε να βγάλει ο αμερικανός αντιπρόεδρος απέναντι στη στήριξη που του είχαν προσφέρει για δεκαετίες οι Ελληνοαμερικανοί και οι Κύπριοι της Αμερικής. Η Κύπρος μπορεί να αισθανθεί τις θετικές επιπτώσεις από την αναβάθμιση της σχέσης της με την Ουάσιγκτον σε «στρατηγική σχέση», μπορεί να βλέπει με διαφορετικό βλέμμα πια τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο και ως ενεργειακού παίκτη στο στοίχημα απεξάρτησης από τη Μόσχα.

Μένει να αποδειχθεί ότι η επίσκεψη Μπάιντεν θα βοηθήσει στο πιο σημαντικό κεφάλαιο, αυτό του Κυπριακού. Γιατί τελικά μια κακή λύση του Κυπριακού θα ακυρώσει κάθε άλλο πλεονέκτημα που πιθανόν νομίζει ότι απέσπασε σήμερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη…


Σχολιάστε εδώ