Με 4.600.000 ευρώ αγόρασαν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες το CD με τη λίστα!

«Το CD περιείχε σημαντικά στοιχεία για καταθέτες (κυρίως Γερμανούς) οι οποίοι μέσω ιδρυμάτων του Λιχτενστάιν (τα οποία εγγυώνται την ανωνυμία των δικαιούχων τους) απέκρυβαν σημαντικά εισοδήματα και διέπρατταν εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Βάσει του αποδεικτικού αυτού υλικού, η αρμόδια Εισαγγελία του Bochum άσκησε ποινικές διώξεις σε διάφορα σημαίνοντα πρόσωπα στη Γερμανία (μεταξύ των οποίων και κατά του πρώην προέδρου του ΔΣ και διευθύνοντος συμβούλου του Γερμανικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου [Deutsche Postbank AG], Klaus Zumwinkel). Κατόπιν αυτού, αρκετοί γερμανοί φοροφυγάδες έσπευσαν, με τη διαδικασία της “μήνυσης εναντίον του εαυτού τους” (Selbstanzeige), να δηλώσουν τη φοροδιαφυγή που διέπραξαν, αποφεύγοντας την ποινική καταδίκη και καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο και το αντίστοιχο πρόστιμο. Με δύο αποφάσεις του Πρωτοδικείου του Bochum κρίθηκε ότι η αξιοποίηση του εν λόγω αποδεικτικού υλικού δεν είναι παράνομη. (Η υπόθεση εκκρεμεί πλέον ενώπιον του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.) Ήδη η Γερμανία έχει εισπράξει 180.000.000 ευρώ από τη διαδικασία αυτή, ενώ κατέβαλε για την αγορά του CD το ποσό των 4.600.000 ευρώ (το οποίο, μάλιστα, φορολογήθηκε αυτοτελώς με ποσοστό 10%). Στο CD αυτό εκτιμάται ότι περιέχονται στοιχεία και για καταθέτες από άλλες χώρες».

Κι άλλο CD αγόρασε η Γερμανία!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία (μέσω της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών) προέβη σε αγορά κι άλλου CD με στοιχεία γερμανών φοροφυγάδων σε ελβετική τράπεζα, προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και το κόμμα των Φιλελευθέρων της Γερμανίας, που μετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, πήρε θέση υπέρ της συγκεκριμένης ενέργειας. Πρόσφατα, άλλη ελβετική τράπεζα υποχρεώθηκε σε μεγάλο πρόστιμο από τις ΗΠΑ και αναγκάστηκε να παραδώσει στοιχεία αμερικανών φορολογουμένων που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αυτήν.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαρτίου του 2008 ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών απέστειλε στον γερμανό ομόλογό του επιστολή με την οποία του ζητούσε (στο πλαίσιο της συνεργασίας σε φορολογικές υποθέσεις) όλα τα στοιχεία που αφορούν καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν από πρόσωπα που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού ελλήνων φορολογουμένων που κρύβονται πίσω από ιδρύματα και άλλους οργανισμούς και «φυγαδεύουν» μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, καλείται ο υπουργός Οικονομικών να πει αν «έχουν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τις αρχές Μαρτίου 2008 σχετικά με τις καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν από πρόσωπα που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα…».

Φορολογικοί «παράδεισοι»

Πρέπει να σημειωθεί ότι ελληνικές εταιρείες, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχουν ως μετόχους εταιρείες με έδρα το Λιχτενστάιν (κυρίως ιδρύματα), το Λουξεμβούργο (ανώνυμες εταιρείες) ή άλλες εξωχώριες περιοχές (Channel Islands, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες κ.λπ.). Οι πραγματικοί μέτοχοι των εταιρειών αυτών δεν είναι εμφανείς, οι δε εταιρείες-μέτοχοι λειτουργούν μέσω «καταπιστευμάτων» (trusts), με αποτέλεσμα να αποκρύπτεται η ταυτότητα των πραγματικών δικαιούχων.


Σχολιάστε εδώ