Καταπάτησαν το Σύνταγμα πριν καν σκεφτούν να το αναθεωρήσουν

Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η τήρηση του ισχύοντος Συντάγματος και η ενδεχόμενη τιμωρία αυτών που σκόπιμα το παραβιάζουν σε συνεργασία με εξωθεσμικά όργανα («τρόικα»).

Μια προοδευτική και ριζοσπαστική πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος οφείλει να κινείται σε τέσσερις άξονες.

1) Εισαγωγή θεσμών άμεσης δημοκρατίας (θεσμός λαϊκής νομοθετικής και συνταγματικής πρωτοβουλίας – να μπορούν οι πολίτες να προτείνουν νόμους, θεσμός λαϊκής αρνησικυρίας – να μπορούν οι πολίτες να μπλοκάρουν νόμους, λαϊκό βέτο, δημοψήφισμα λαϊκής πρωτοβουλίας).

2) Ενίσχυση του ρόλου της Βουλής και όχι υποβάθμισή της, όπως συμβαίνει σήμερα, με δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας.

3) Ενδυνάμωση και ουσιαστικοποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων με την έννοια της κατοχύρωσης του βασικού τους πυρήνα (κατοχύρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους, κοινωνική ασφάλιση για όλους, απαγόρευση εκποίησης δημόσιων αγαθών και δημόσιας περιουσίας). Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση της ΝΔ κινούμενη σε αντίθετη κατεύθυνση στοχεύει στον περιορισμό του δικαιώματος συνάθροισης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος.

4) Κατοχύρωση αυτοδιοίκησης με αποκλειστική αρμοδιότητα τον χειρισμό από τους ΟΤΑ όλων των τοπικών αρμοδιοτήτων και με τη δυνατότητα άμεσης λαϊκής παρέμβασης, με θέσπιση θεσμών λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας των δημοτών και του δικαιώματος δημοτικής λαϊκής αρνησικυρίας (βέτο δημοτών).


Σχολιάστε εδώ