«Η μητέρα των μαχών»
Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα, καθώς και οι δυο πλευρές μέσα από την πόλωση επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Ο Αντ. Σαμαράς έθεσε με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση το δίλημμα «σταθερότητα ή πισωγύρισμα» επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει χαθούν όσα με θυσίες κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν «Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ» και χαρακτήρισε την κυβέρνηση «δοτή κι ετοιμόρροπη που στηρίζεται από τα συμφέροντα της διαπλοκής». Κλίμα πολιτικής ρευστότητας καταγράφουν και τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, οικονομικοί Οργανισμοί και αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν για το ενδεχόμενο ανατροπής της κυβέρνησης και διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, τονίζει κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ άκουσε με ικανοποίηση τον Κ. Καραμανλή να τάσσεται δημόσια υπέρ της στήριξης της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Σύγχυση
Οι ευρωεκλογές και οι επαναληπτικές για την τοπική αυτοδιοίκηση διεξάγονται στη σκιά της σημαντικής αστοχίας (απόκλισης) των exit polls την περασμένη Κυριακή. Αστοχία που πυροδότησε διάφορες εικασίες και θεωρίες, ενώ προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση. Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, με επιστολή του προς τον σύλλογο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες της απόκλισης που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Και μέσα στη σύγχυση ο Θ. Πάγκαλος επιτέθηκε εναντίον των εταιρειών δημοσκοπήσεων ότι «φτύνουν το χέρι που τους τάιζε» όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρηματοδοτούνταν παράνομα από το ΠΑΣΟΚ.
Αναμετρήσεις
Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν στις 12 περιφέρειες, σε ορισμένες εξ αυτών οι διαφορές είναι οριακές και στους τρεις μεγάλους δήμους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων νικητής θα αναδειχθεί όποιος καταφέρει να εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες δυνατές συμμαχίες. Σε πέντε περιφέρειες έχουμε αναμέτρηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, σε δύο ΝΔ – Ανεξάρτητου, σε δύο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλες δύο ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητου και σε μία ΝΔ – Ανεξάρτητου από το χώρο της ΝΔ. Στη Θεσσαλονίκη θεωρείται βέβαιη η επικράτηση του Γ. Μπουτάρη, αλλά σε Αθήνα-Πειραιά η μάχη θα είναι σκληρή. Η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε ευθέως υπέρ των Γ. Καμίνη στην Αθήνα και Γ. Σγουρού στην Αττική που υποστηρίζονται και από το ΠΑΣΟΚ. Καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των αναμετρήσεων θα παίξει η στάση που θα τηρήσει η Χρυσή Αυγή, ιδίως σε δήμους και περιφέρειες που έχει ισχυρή παρουσία. Το ΚΚΕ τηρεί ίσες αποστάσεις έναντι όλων, ενώ η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι να στηριχθούν οι προοδευτικοί υποψήφιοι και να αποδοκιμαστούν όσοι έχουν ακροδεξιές αναφορές ή εμπλοκή με τη δικαιοσύνη.
Υποσχέσεις
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εξήγγειλε το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την επόμενη επταετία, υποσχόμενος τη δημιουργία 770.000 νέων θέσεων εργασίας, μείωση των φορολογικών συντελεστών σε βάθος χρόνου. Επανέλαβε την… πάγια θέση του ότι η ύφεση τελείωσε, ότι ξεκινάει η ανάπτυξη, δεν θα υπάρξουν άλλα Μνημόνια και νέα επώδυνα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε για εμπαιγμό του ελληνικού λαού και χαρακτηρίζοντάς τον «Μαυρογιαλούρο» υπογράμμισε ότι υπόσχεται χιλιάδες θέσεις εργασίας την στιγμή που λόγω της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι στη χώρα. Ο Π. Καμμένος από την πλευρά του σημείωσε ότι ανάπτυξη θα υπάρξει στην Ελλάδα μόνο όταν ανατραπεί η κυβέρνηση των «υποτακτικών της Μέρκελ».
«Ανοίγματα»
Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε το «άνοιγμα» που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του Β΄ Γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών προς το ΚΚΕ, αλλά και τη… Χρυσή Αυγή. Στην προτροπή του Αλ. Τσίπρα προς τους ψηφοφόρους του κόμματός του να στηριχθεί ο υποψήφιος του Περισσού για τον Δήμο Πάτρας, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε καλώντας τον κόσμο του ΚΚΕ να μην μπει σε «παζάρια» και στις εκλογές αυτής της Κυριακής να μην ψηφίσει με κριτήριο το «μικρότερο κακό». Ακόμη πιο έντονες ήταν οι αντιδράσεις για το «άνοιγμα» προς τη Χρυσή Αυγή». Στο «επιχείρημα» της Κουμουνδούρου ότι «το 15% των Αθηναίων που ψήφισαν τον Ηλ. Κασιδιάρη δεν είναι ναζιστές» ή ότι «κάθε ψήφος που φεύγει από τη Χρυσή Αυγή είναι υπέρ της δημοκρατίας», το ΠΑΣΟΚ απάντησε κάνοντας λόγο για προσπάθεια να δοθεί συγχωροχάρτι στη ναζιστική οργάνωση.
Πόλωση
Μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης θα διεξαχθεί ο Β΄ Γύρος για τον Δήμο Πειραιά, μετά τις καταγγελίες του Β. Μιχαλολιάκου για «απειλές» και «τραμπουκισμούς» από ανθρώπους του αντίπαλου συνδυασμού του Γ. Μώραλη. Ζήτησε μάλιστα προσωπικά από τον πρωθυπουργό να πάρει μέτρα για την ασφάλεια τη δική του και των συνεργατών του. Μετά από δικαστική εντολή η Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα, χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει ως τώρα συγκεκριμένα στοιχεία. Ο κ. Μώραλης διέψευσε τις καταγγελίες του νυν δημάρχου και τον κατηγόρησε ότι «πολώνει το κλίμα» για να αποτρέψει την ήττα. Ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ακόμη ότι με «άνωθεν εντολή» οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής στηρίζουν τον κ. Μώραλη. Ψήφος κατά συνείδηση ήταν η «οδηγία» του Θ. Δρίτσα προς τους ψηφοφόρους του για τον Β΄ Γύρο.