Ζήτησαν να φύγει ο Μαυραγάνης!

Ξαφνικά, με την ΠΟΛ 1117/25-4-2014, επιβλήθηκε αναδρομικά φορολογία επί της υπεραξίας που προκύπτει από την αγορά – πώληση ελληνικών ομολόγων τα οποία αποκτήθηκαν από αλλοδαπούς δικαιούχους χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Με βάση την εγκύκλιο αυτή, οι ξένοι υποχρεώνονταν να υποβάλουν στην Εφορία τα πλήρη στοιχεία τους, τις επιχειρηματικές και οικονομικές τους δραστηριότητες και την οικογενειακή τους κατάσταση. Η αντίδραση ήταν ακαριαία. Έγινε χαμός, χάθηκαν κάποια δισ. ευρώ και τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν σε καραντίνα…

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δημιουργήθηκε πανικός και ξένα funds που κάνουν δουλειές εδώ απείλησαν να φύγουν αν δεν αποπεμφθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στον οποίο υπάγεται η Διεύθυνση Φορολογίας.

Η αντίδραση ήταν στη λογική τού ότι αν μπλέξουν με την ελληνική γραφειοκρατία γύρευε πότε θα ξεμπλέξουν.

Η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν, ανακαλώντας στις 15 Μαΐου την ΠΟΛ που είχε βγάλει ο Θεοχάρης, η οποία ίσχυσε μόλις 20 μέρες. Είναι άλλη μια χειροπιαστή απόδειξη των… μεταρρυθμίσεων και του τρόπου με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις, κυριολεκτικά στο πόδι.

Διώχνουν τους αγοραστές!

Για το θέμα αυτό ο οικονομικός συντάκτης Γιάννης Αγγέλης έγραψε στο Capital. gr:

«Το καταπληκτικό είναι ότι ο “φόρος” αυτός, για τον οποίο έγινε όλος αυτός ο χαμός, από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται με τη μία ή την άλλη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τώρα ή για το μέλλον, σαν τελικό αποτέλεσμα επιβαρύνει την τιμή του, δηλαδή το πόσο ακριβότερα ή φθηνότερα θα υποχρεωθεί να το πουλήσει το ελληνικό δημόσιο».

Με άλλα λόγια, όχι μόνο διώχνονται οι υποψήφιοι αγοραστές, αλλά τελικά «προπληρώνεται» από το ίδιο το Δημόσιο ο φόρος που πρόκειται να εισπραχθεί στο τέλος, αφού η αγορά «τιμολογεί» τον σχετικό τίτλο επιβαρύνοντάς τον με τον συγκεκριμένο φόρο.

Διπλή ζημιά, δηλαδή, χωρίς κανένα κέρδος για τον εκδότη του χρέους: Μία λόγω της αναδρομικής χαοτικής κατάστασης στη φορολόγηση και μία λόγω της απώλειας στην τιμή…

Αν σε μια ξεκάθαρη αγορά όπως των ομολόγων γίνεται κάτι τέτοιο, ποιος ξέρει μέχρι πού μπορεί να φθάσουν αντίστοιχα κατορθώματα σε πιο περίπλοκες καταστάσεις, όπως στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στους φόρους υπεραξίας…

Από γκάφες, άλλο τίποτε

Βέβαια, δεν είναι η μοναδική γκάφα που γίνεται. Στο… πάνθεον του μπάχαλου που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται και τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει:

• Ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, θέμα που πέντε μήνες τώρα δεν έχει λυθεί.

• Ο φόρος των αφορολόγητων αποθεματικών.

• Η παρακράτηση φόρου επί των υπηρεσιών.

• Η λειτουργία της εσωτερικής επανεξέτασης, που κατέστη υποχρεωτική από τον νόμο για όλους.

Θέματα που όλα ταλαιπωρούν τον έλληνα φορολογούμενο.


Σχολιάστε εδώ