Διά χειρός…

…του αρχισυντάκτη του «Βήματος» Ζώη Τσώλη.

Στραβωμάρα έχουν;

«Το 2010 το λαθρεμπόριο τσιγάρων αντιπροσώπευε το 10% της νόμιμης κατανάλωσης και η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ήταν 320 εκατ. ευρώ.

Το 2013 και παρά τη βαριά αύξηση της φορολογίας που οδήγησε στην αύξηση της τιμής των φθηνών τσιγάρων κατά 59%, τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από το κάπνισμα (3,2 δισ. ευρώ) μειώθηκαν. Το λαθρεμπόριο φούντωσε και πλέον αντιπροσωπεύει το 23% της συνολικής κατανάλωσης με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει κάθε χρόνο 740 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι οι απώλειες είναι τεράστιες. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αρκεί να θυμηθούμε ότι το κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού που διανέμει η κυβέρνηση είναι 530 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα φαινόμενα έξαρσης λαθρεμπορίου λόγω της υπερφορολόγησης και αδυναμίας της κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει την παραοικονομία καταγράφονται στην κατανάλωση ποτών και λιγότερο των καυσίμων.

Οι απώλειες εσόδων είναι τεράστιες και δυστυχώς, παρότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων το βλέπουν όλοι όσοι περπατούν στις πλατείες και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τους, στις λαϊκές αγορές, παντού, οι κρατικοί λειτουργοί, από τους δήμους μέχρι το υπουργείο Οικονομικών, αντιδρούν σαν να αντικρίζουν την πιο φυσιολογική συναλλαγή στον κόσμο. Σε αυτή την καθημερινότητα και στη λογική «ανεβάζω τους φόρους για να αυξήσω τα έσοδα» αντί να αντιμετωπίσω τη φοροδιαφυγή, χτίστηκε η φορολογική πολιτική την οποία πληρώσαμε και πληρώνουμε όλοι για δεκαετίες».

***

…του γενναίου Ρόμπερτ Κένεντι, από την ομιλία του το 1968, μια μέρα από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αποσπάσματα της οποίας είχε στη στήλη του στην «Καθημερινή» ο Ηλίας Μαγκλίνης:

Να μάθουμε επιτέλους, να κοιτάξουμε τους άλλους δίπλα μας, ως συνανθρώπους μας…

«Όταν διδάσκεις έναν άνθρωπο να μισεί και να φοβάται τον αδελφό του, όταν τον διδάσκεις ότι ο άλλος είναι λιγότερο άνθρωπος από τον ίδιο, εξαιτίας του δέρματός του ή των ιδεών του ή των πολιτικών που ακολουθεί, όταν διδάσκεις ότι όσοι διαφέρουν από εσένα απειλούν την ελευθερία σου ή τη δουλειά σου ή το σπίτι σου ή την οικογένειά σου, τότε αυτό που μαθαίνεις είναι να αντιμετωπίζεις τους άλλους όχι ως συμπολίτες σου αλλά ως εχθρούς τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζεις όχι μέσα από τη συνεργασία αλλά μέσα από την υποταγή. Έτσι μαθαίνουμε, εν τέλει, να βλέπουμε τους αδελφούς μας σαν ξένους, σαν ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε μια πόλη αλλά όχι μια κοινότητα ανθρώπους με τους οποίους μας συνδέουν κοινές επιδιώξεις, αλλά όχι η κοινή προσπάθεια. Μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε μονάχα έναν κοινό φόβο, μαθαίνουμε μονάχα στο κοινό ένστικτο να ζούμε μέσα από τη σύγκρουση και την άσκηση ισχύος.

Οι ζωές μας πάνω σε αυτό τον πλανήτη είναι πολύ σύντομες και η δουλειά που πρέπει να καταβάλουμε πολύ μεγάλη για να μπορέσει το πνεύμα να ανθήσει στην πατρίδα μας. Φυσικά, δεν μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί απλώς και μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα και μετά από μια απόφαση. Ωστόσο, μπορούμε ίσως να θυμόμαστε ότι εκείνοι που ζούνε μαζί μας είναι αδέλφια μας, ότι μοιραζόμαστε όλοι αυτή τη σύντομη στιγμή που είναι οι ζωές μας ότι όλοι δεν αναζητούμε τίποτα περισσότερο παρά την ευκαιρία να ζήσουμε τις ζωές μας με κάποιο νόημα, με ευτυχία, κατακτώντας αυτή την ικανοποίηση και την πληρότητα, στο μέτρο που μπορεί ο καθένας μας. Σίγουρα, αυτός ο δεσμός του κοινού στόχου, μπορεί, κατʼ αρχήν κάτι να μας διδάξει. Σίγουρα μπορούμε να μάθουμε, επιτέλους, να κοιτάζουμε τους άλλους δίπλα μας ως συνανθρώπους μας και σίγουρα μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε λίγο σκληρότερα για να δέσουμε τις κοινές μας πληγές και να γίνουμε βαθιά μέσα στις καρδιές μας αδέλφια και συμπατριώτες για μια ακόμη φορά».

***

…της «Αυγής» από το κύριο άρθρο της, την επομένη της πρώτης Κυριακής, με τίτλο «Αρχή του τέλους τους…».

Πέφτουν;

«Πολιτικό μήνυμα έστειλαν οι πολίτες με τη ψήφο τους. Παρά την ιδιομορφία των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου τοπικά προβλήματα, συσχετισμοί και παράγοντες επηρεάζουν την κρίση των πολιτών, είναι σαφές ότι οι χθεσινές δημοτικές – περιφερειακές εκλογές έστειλαν αυτοδιοικητικό, αλλά και κεντρικό πολιτικό μήνυμα. Η αξία του μάλιστα είναι μεγαλύτερη από άλλες εποχές, καθώς αποτελεί ευρύτερη λαϊκή συνείδηση ότι η αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, σε σημαντικό βαθμό, περιορίζεται από τη λιτότητα και τα Μνημόνια. Συνεπώς επιβάλλεται η υπέρβαση των πολιτικών λιτότητας».

«Οι ευρωεκλογές θα στείλουν, χωρίς αμφισβητήσεις, ευθύ πολιτικό μήνυμα, θα επιβεβαιώσουν τη λαϊκή αξίωση για τη δημοκρατική ανατροπή και την ήττα της λιτότητας σε ευρωπαϊκό πεδίο. Η δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δίνει προβάδισμα περίπου πέντε μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ιδιαίτερη αξία, διότι έγινε σε συνθήκες εκλογών και προσομοιάζει με τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Σε μια εβδομάδα θα επιβεβαιωθεί η πορεία αποσύνθεσης του συστήματος Σαμαρά. Η επιταχυνόμενη μετάλλαξη και συρρίκνωση της ΝΔ, αθροιζόμενη με την εκμηδένιση του ΠΑΣΟΚ, επιταχύνει την πτώση τους… Πέφτουν!».


Σχολιάστε εδώ