Δίχτυ προστασίας στους καρχαρίες που έχουν έξω καταθέσεις δισ. ευρώ

Άγριο φοροκυνηγητό έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, ακόμη και για χρέη 5.000 ευρώ, ενώ βάζει φόρο σε ό,τι περπατάει και σε ό,τι… πετάει. Έχει μεταβληθεί σε Γιαγκούλα και την ίδια στιγμή έχει απλώσει ένα αδιαπέραστο τείχος προστασίας στα πρώτα ονόματα της… πιάτσας, που κυκλοφορούν στην περιθρύλητη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα Λιχτενστάιν και στη λίστα Λουξεμβούργου, όπου κρύβονται δισεκατομμύρια φοροφυγάδων και το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να είχε ήδη εισπράξει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, όπως έκαναν η Αγγλία, η Αυστρία και η Γερμανία!

Τα πλήρη στοιχεία των 2.062 που… κοσμούν τη λίστα Λαγκάρντ και εκείνων των άλλων δύο, του Λιχτενστάιν και του Λουξεμβούργου, είναι κλειδαμπαρωμένα στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών από το 2010 (!) και μέχρι σήμερα κυριολεκτικά ΜΟΥΧΛΙΑΖΟΥΝ, αν δεν τα έχουν φάει τα… ποντίκια – σίγουρα αντιλαμβάνεστε τι ποντίκια είναι αυτά…

Μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάρει το ελληνικό κράτος από αυτόν τον παράνομο πλουτισμό των γνωστών επιτήδειων, που έχουν προσβάσεις επί όλων των κυβερνήσεων. Και αυτό το δηλώνει το γεγονός ότι και οι τρεις αυτές λίστες παραλήφθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών του Παπανδρέου, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πριν από τον Σεπτέμβρη του 2010 και έκτοτε είναι άγνωστο πού έχουν καταχωνιαστεί, εις υγείαν των συνήθων κορόιδων.

Και δεν μπορεί κανένας από τους υπουργούς Οικονομικών από το 2010 μέχρι και σήμερα να ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε τίποτε, ότι δεν είχε πάρει χαμπάρι. Γιατί υπάρχουν έγγραφα-ντοκουμέντα που κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει και τα οποία τεκμηριώνουν τις τεράστιες ευθύνες τους για το θάψιμο των λιστών, το οποίο στερεί από το Δημόσιο πολλά δισ. ευρώ, που τα είχε και τα έχει μεγάλη ανάγκη.

Στις 26 Μαρτίου 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, την οποία είχε καταθέσει στις 2 Μαρτίου, επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου του η λίστα Λιχτενστάιν. Σημειώνει συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου:

«Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου μας (Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων), με έγγραφό της προς το αντίστοιχο υπουργείο της ΟΔ της Γερμανίας, ζήτησε τα στοιχεία που περιήλθαν στις γερμανικές αρχές σχετικά με τις καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν από πρόσωπα που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα. Τα εν λόγω στοιχεία παραλήφθηκαν με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε με τις αρμόδιες Γερμανικές Φορολογικές Αρχές και έχουμε προβεί, ήδη, στις ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο για τυχόν εντοπισμό διαφυγούσας φορολογητέας ύλης».

Άκρα του τάφου σιωπή…

Για 19 ολόκληρους μήνες ούτε φωνή ούτε ακρόαση για την τύχη της λίστας Λιχτενστάιν, τι απέγινε, αν εντοπίσθηκαν οι φοροφυγάδες –η «διαφυγούσα φορολογητέα ύλη»–, όπως διαβεβαίωνε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν αξιολογήθηκαν τα στοιχεία που είχε αποστείλει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αν επεβλήθησαν πρόστιμα και τι χρήματα εισπράχθηκαν.

Τίποτε απολύτως δεν έγινε. Η λίστα παρέμενε αραχνιασμένη σε κάποιο συρτάρι του γραφείου του υπουργού, προφανέστατα κατόπιν άνωθεν εντολής, γιατί οι καταθέτες σε τράπεζες του Λιχτενστάιν ήταν μεγάλα ονόματα και τα πλοκάμια τους έφθαναν στους ανθρώπους της εξουσίας.

Είδαν κι απόειδαν στη ΔΗΜΑΡ, που φαίνεται να γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις –δεν αποκλείεται να είχαν στα χέρια τους και κάποια καυτά αποσπάσματα της λίστας, κάτι που εξηγεί το ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άνοιξε το θέμα με την ερώτησή του τον Μάρτιο του 2010–, και στις 11 Οκτωβρίου 2012 οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και Βασίλης Οικονόμου κατέθεσαν νέα ερώτηση για τις καταθέσεις ελλήνων φορολογουμένων στο Λιχτενστάιν και στο Λουξεμβούργο.

Είναι αστείες οι δικαιολογίες που προβάλλει στην απάντησή του στις 10 Δεκεμβρίου 2012 ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το κουκούλωμα των… εντιμότατων Ελλήνων που έχουν βγάλει πολλά λεφτά στις δύο αυτές χώρες. Παραδέχεται ότι «περιήλθαν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στοιχεία που αφορούν φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν και του Λουξεμβούργου»,πέραν αυτού όμως ουδέν. Τριάντα δύο ολόκληρους μήνες οι δύο χρυσοφόρες λίστες παρέμειναν αναξιοποίητες, ενώ ξεζούμιζαν τον μικρομεσαίο, τον μισθωτό και τον συνταξιούχο με απανωτούς φόρους και «χαράτσια» για να κλείσουν τρύπες και να πείσουν την «τρόικα» ότι εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις των Μνημονίων. Το μόνο που έγινε ήταν ότι μετά την κατάθεση της ερώτησης τα στοιχεία «διαβιβάστηκαν προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ». Μέχρι τότε, όπως ομολογεί ο τσάρος, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια! Λέει, όμως, ο κ. Στουρνάρας ότι «Για τη διασφάλιση της πληρότητας (sic) της ελεγκτικής διαδικασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει, πριν ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επαλήθευσης και διασταύρωσης των διαθέσιμων αρχείων».

Πώς το λένε αυτό; Τι άλλο από καθυστέρηση είναι το να περνάει ο χρόνος μέχρι κάποια νύχτα να περάσει από τη Βουλή κάποια τροπολογία για να κλείσουν αυτές οι… εκκρεμότητες, πάντοτε με το… αζημίωτο φυσικά!

Παρεμπιπτόντως, ο κ. Στουρνάρας πληροφορεί τους δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ότι: «Το ΣΔΟΕ, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, διενεργεί (από τον Σεπτέμβριο του 2012) προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο, η οποία κατά τα λοιπά καλύπτεται από τη μυστικότητα της ποινικής προδικασίας»! Για τη λίστα Λιχτενστάιν, μιλιά…

Έχουν περάσει 20 μήνες από τότε και ακόμη είναι στην προκαταρκτική διαδικασία. Πώς το λένε αυτό; Πώς αλλιώς από εσκεμμένη καθυστέρηση…


Σχολιάστε εδώ