«Γίναμε ουρά του Βενιζέλου…»!

Τις περισσότερες και πιο έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση να στηριχθούν ο Γ. Σγουρός για την Περιφέρεια Αττικής και ο Γ. Καμίνης για τον Δήμο Αθηναίων. Η επιλογή αυτή έγινε με βασικό -αν όχι μοναδικό- κριτήριο να αποτραπεί η νίκη των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου και Γ. Σακελλαρίδη, γεγονός υψηλού συμβολισμού, που θα επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα για τα κυβερνητικά κόμματα. Βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, υποβαθμίζουν τη σημασία της συγκεκριμένης παραμέτρου και υποστηρίζουν ότι όλη η προσπάθεια είναι για να μην πληγεί ο Β. Βενιζέλος. «Έχουμε γίνει “ουρά” του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική πολιτική, πρέπει να γίνουμε και στις εκλογές;», είναι η μόνιμη επωδός των στελεχών. Καλύτερο δεν είναι το κλίμα στον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων, ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη στάση τους την ώρα της κάλπης. Το βέβαιο είναι ότι ένα τμήμα, μικρό ή μεγαλύτερο κανείς δεν γνωρίζει, δεν πρόκειται να κινηθεί στη «γραμμή» που χάραξε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενστάσεις διατυπώνονται και για τον σχετικά «άγαρμπο» τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκε η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας προς τους κ. Σγουρό και Καμίνη. Το βράδυ της περασμένης Κυριακής και μόλις οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έσπευσε στο εκλογικό κέντρο του κ. Καμίνη για να του εκφράσει την υποστήριξή του ωσάν να επρόκειτο για τον νικητή των εκλογών και πήγε να τον συγχαρεί. Το πρωί της επόμενης ημέρας και πριν καλά καλά οι ψηφοφόροι της παράταξης συνέλθουν από το σοκ της αποτυχίας τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον Δήμο, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε την απόφαση να στηριχθούν οι κ. Σγουρός και Καμίνης. Κίνηση που έδειξε σύγχυση και πανικό. Τουλάχιστον. Ένα 24ωρο αργότερα, και συγκεκριμένα την Τρίτη το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαρ. Τρικούπη σύσκεψη με τη συμμετοχή των Β. Βενιζέλου, Β. Μεϊμαράκη και Γ. Σγουρού, προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες εν όψει δευτέρου γύρου (προς ενίσχυση της άποψης που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ ότι «η παράταξη γίνεται ουρά του ΠΑΣΟΚ»). Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στις αρχές του 2014, πριν ακόμη διαμορφωθεί ο χάρτης των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Σαμαράς είχε δεχθεί εισηγήσεις από στελέχη να στηριχθούν οι κ. Σγουρός και Καμίνης, αλλά τις είχε απορρίψει.

Γκρίνιες

Γκρίνιες από υπουργούς και βουλευτές υπάρχουν και για την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση να γίνει στην Πλατεία Συντάγματος. Απόφαση που ελήφθη χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία ενώ και οι βουλευτές ενημερώθηκαν σχετικά λίγο πριν η πληροφορία διαρρεύσει στα Μέσα Ενημέρωσης. Εκτός από την προχειρότητα της κίνησης, άπαντες επισήμαιναν το υψηλό ρίσκο που αναλάμβανε η ηγεσία με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου. Στη βάση ότι πρόκειται για μεγάλη έκταση που είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για οποιοδήποτε κόμμα να τη γεμίσει. Πόσω μάλλον που τα τελευταία χρόνια οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν «γυρίσει τις πλάτες» στα κόμματα και δεν προσέρχονται στις λεγόμενες μεγάλες συγκεντρώσεις. Πριν καταλήξουν στην Πλατεία Συντάγματος τα επιτελεία του Μαξίμου και της Λ. Συγγρού εξέτασαν το ενδεχόμενο η τελική συγκέντρωση να γίνει στο Θησείο ή στην πλατεία Κοτζιά, χώροι που είναι σαφώς μικρότεροι και ως εκ τούτου μικρότερο και το ρίσκο.


Σχολιάστε εδώ