Βούλιαξαν όλες οι επιλογές του Σαμαρά

Γεγονός που άμβλυνε κατά πολύ τις θετικές εντυπώσεις από τα αποτελέσματα στο σύνολο των περιφερειών κι έδωσε τη δυνατότητα (και το δικαίωμα) στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για το «πρώτο βήμα για την ανατροπή».

Στην Αθήνα, μετά τις διαδοχικές αρνήσεις προβεβλημένων στελεχών (Ολ. Κεφαλογιάννη, Ν. Δένδιας, Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κ.ά.) ο κ. Σαμαράς κατέληξε με μεγάλη καθυστέρηση στον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Ήταν επί της ουσίας «λύση ανάγκης» αφού ο τελευταίος είχε αυτοπροταθεί και το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε εναλλακτική λύση. Δεν απέτρεψε ωστόσο την υποψηφιότητα του Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος επιθυμούσε να είναι εκείνος ο υποψήφιος της ΝΔ, αλλά αφού δεν πήρε το χρίσμα κατέβηκε ως ανεξάρτητος. Αποτέλεσμα ήταν η παράταξη να διχαστεί, τόσο σε επίπεδο στελεχών, όσο και σε επίπεδο ψηφοφόρων.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έμεινε τρίτος, ο κ. Κακλαμάνης πέμπτος και για πρώτη φορά στα χρονικά, τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια η ΝΔ δεν περνάει στον Β΄ Γύρο. Σʼ έναν δήμο που για πολλές τετραετίες υπήρξε το προπύργιό της. Στο διάστημα που ο κ. Σαμαράς αναζητούσε υποψήφιο ορισμένοι βουλευτές του είχαν προτείνει να στηρίξει τον Γ. Καμίνη και να μην αναλάβει το «ρίσκο» μιας πιθανής ήττας δεδομένων των ποσοστών που είχε η ΝΔ στην πρωτεύουσα. Το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε τη «λύση Καμίνη» διότι, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα εμφανιζόταν η παράταξη να τρέχει πίσω από τον κ. Βενιζέλο. Κάτι που τελικά δεν απέφυγε, αφού εν όψει δευτέρου γύρου και προκειμένου να αποτρέψει την εκλογή του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδη, η ΝΔ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του νυν δημάρχου. Άλλα στελέχη είχαν προτείνει στον κ. Σαμαρά να στηριχθεί εκ νέου ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος πίστευε ότι μπορούσε να πάρει τη ρεβάνς από τον κ. Καμίνη. Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν αντίθετη γνώμη, θεωρούσαν ότι στην τελευταία θητεία του στον δήμο είχε αφήσει κακές εντυπώσεις και δεν είχε πιθανότητες να εκλεγεί. Τελικά, ο κ. Κακλαμάνης κατέβηκε ανεξάρτητος, διεγράφη από τη ΝΔ και προστέθηκε στις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, που διασπάστηκε όσο ποτέ άλλοτε επί αρχηγίας του κ. Σαμαρά.

Στην Αττική, είχαμε κι εκεί την άρνηση αρκετών στελεχών να δοκιμάσουν την τύχη τους απέναντι στον Γ. Σγουρό που μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου θεωρούνταν περίπου ανίκητος. Οι εξελίξεις έδειξαν ότι δεν ήταν. Ο κ. Σαμαράς, προς μεγάλη έκπληξη όλων, κατέληξε στην υποψηφιότητα του Γ. Κουμουτσάκου, τον οποίο -όπως λένε οι πληροφορίες- υποχρέωσε να εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόσωπο με χαμηλή αναγνωρισιμότητα, ιδίως στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Κουμουτσάκος είχε εξ αρχής εξαιρετικά δύσκολο έργο. Που έγινε ακόμη δυσκολότερο στη συνέχεια αφενός διότι μια πλειάδα στελεχών και γαλάζιων δημάρχων είχαν ταχθεί στο πλευρό του Γ. Σγουρού. Και αφετέρου διότι ο κεντρικός μηχανισμός του κόμματος δεν προσέφερε την αναγκαία στήριξη με αποτέλεσμα ο κ. Κουμουτσάκος να δώσει τη μάχη σχεδόν μόνος του, χωρίς να έχει καμιά εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις. Μετά από όλα αυτά ήταν φυσικό κι επόμενο όχι μόνον να μην καταφέρει να περάσει στον επόμενο γύρο, αλλά να περιοριστεί σ’ ένα χαμηλό ποσοστό (14,08%). Τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής έδειξαν ότι αν η ηγεσία της ΝΔ είχε επιλέξει μιαν άλλη πιο ισχυρή προσωπικότητα θα είχε πολύ καλύτερη επίδοση, αφού ενδεχομένως θα είχε περιορίσει και τις διαρροές προς την πλευρά του κ. Σγουρού. Πριν καταλήξει στην υποψηφιότητα του κ. Κουμουτσάκου ο κ. Σαμαράς είχε γίνει αποδέκτης ώστε η ΝΔ να στηρίξει εξ αρχής τον κ. Σγουρό προκειμένου να μη ρισκάρει μια πιθανή ήττα κι ένα χαμηλό ποσοστό, γεγονός που θα προκαλούσε μείζον πολιτικό ζήτημα. Ο κ. Σαμαράς απέρριψε τις εισηγήσεις, αλλά δεν απέφυγε τη… στήριξη του κ. Σγουρού. Μόνο που έχει προηγηθεί μια οδυνηρή ήττα για την παράταξη.

Στην Κεντρική Μακεδονία το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε, στο πλαίσιο μιας «προσωπικής βεντέτας», να μη στηρίξει τον εν ενεργεία περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, παρά τα ισχυρά ερείσματα που εκείνος διέθετε και να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γ. Ιωαννίδη. Πρόσωπο με μεγάλη αναγνωρισιμότητα με αρκετούς φίλους και συμπαθούντες στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά με ακόμη περισσότερους πολέμιους, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής. Η επιλογή του κ. Σαμαρά κόντρα σε όλα τα προγνωστικά είχε ως αποτέλεσμα η παράταξη να διασπαστεί και ο κ. Ιωαννίδης να τερματίσει δεύτερος και καταϊδρωμένος. Στη Θεσσαλονίκη η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη αφού η ηγεσία της ΝΔ δεν κατάφερε να βρει το πρόσωπο εκείνο που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Γ. Μπουτάρη. Ο κ. Σαμαράς κατέληξε στην υποψηφιότητα του Στ. Καλαφάτη, ο οποίος πέτυχε μια αξιοπρεπή επίδοση, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι δεν είχε ουσιαστική βοήθεια από τη Λ. Συγγρού, αλλά ούτε και από τα τοπικά στελέχη της ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ