Βασίλης Μαρκεζίνης: Μαύρο δαγκωτό πρέπει να ρίξει ο πολίτης στην κάλπη
Η λευκή ψήφος δεν αποδίδει, αλλά και να ξαναψηφίσεις αυτούς που σε κατέστρεψαν είναι καταστροφικό, υποστηρίζει.
Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, λέει ότι: «Μου πήγαινε ο Σαμαράς της πρώτης φάσεως -τότε που είχε καταψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο- ως ο ηγέτης που χρειάζεται η Ελλάδα, για την ανάπτυξη που μπορεί να έρθει, αρκεί να γίνουν τρία πράγματα που δεν κοστίζουν καθόλου, για την εξωτερική μας πολιτική». Σημειώνει ότι η εξωτερική πολιτική είναι ανήθικη, γι’ αυτό και προτείνει να είναι… πολυγαμική, και ανησυχεί πολύ για τον μεγάλο φανατισμό που καλλιεργείται, την ώρα που η χώρα χρειάζεται συμφιλίωση.
Η απάντηση του κ. Μαρκεζίνη στο ερώτημα τι πρέπει να ψηφίσει ο πολίτης είναι:
• «Ο λαός έχει τη δυνατότητα κάθε δύο – τρία χρόνια να μπει πίσω από μια κουρτινίτσα και να ρίξει την ψήφο του. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι η λευκή ψήφος δεν αποδίδει τίποτα, αλλά και το να ξαναψηφίσουν αυτούς που τους κατέστρεψαν είναι καταστροφικό. Εγώ νομίζω ότι οι εκλογές πρέπει να μείνουν στην Ιστορία ως οι μαύρες εκλογές. Οι εκλογές που ο έλληνας ψηφοφόρος θα ρίξει μαύρο δαγκωτό. Και θα απαλλαγεί από όλους εκείνους που τον έχουν κυβερνήσει τόσο άσχημα».
// Τι πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη;
Ο κ. Μαρκεζίνης είναι σαφής:
• «Να δώσεις φορολογικά κίνητρα στις εταιρείες και να τους πεις ότι θα κάνεις ανάπτυξη εκεί που εγώ κυρίως θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη πολιτική, γεωγραφική κ.λπ. και θα σου κατεβάσω τον φόρο σε πολύ χαμηλό ποσοστό.
• Να δώσεις σταθερότητα φορολογική. Στην Ελλάδα των τελευταίων 5-6 χρόνων οι φόροι αλλάζουν κάθε μέρα, οι δε φήμες αλλάζουν δέκα φορές την ημέρα. Ο επενδυτής δεν μπορεί να έρθει εδώ να επενδύσει χρήματα αν κινδυνεύει από μέρα σε μέρα να υποστεί διαφορετικό φορολογικό καθεστώς.
• Να πατάξεις βάρβαρα -να κόψεις- τη γραφειοκρατία που εμποδίζει κάθε μορφής επένδυση. Να τα τρία πράγματα που μπορείς να συνδυάσεις για να πετύχεις ανάπτυξη».
// Ποια πρέπει να είναι η εξωτερική μας πολιτική και ποιες πρέπει να είναι οι σχέσεις μας με την Αμερική, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ισραήλ;
Η θέση του κ. Μαρκεζίνη:
«Εγώ λέω αυτό που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να είναι ελληνική εξωτερική πολιτική, να καθορίζεται από τα συμφέροντα της Ελλάδας. Και τα συμφέροντα της Ελλάδας πρέπει να έχουν σχέση με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών με έχουν δικαιώσει. Μετά τη Συρία, η αμερικανική επιρροή περνάει κρίση και γι’ αυτό προσπαθεί τώρα να ξαναεδραιωθεί στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο, αλλά χάνει όλο και περισσότερα. Και έχει χάσει την Αίγυπτο, έχει χάσει τη Σαουδική Αραβία, έχει χάσει τη Συρία, έχει χάσει το Ισραήλ, είναι τσακωμένη με το Ισραήλ. Αυτές είναι σοβαρές αλλαγές. Δεν λέω ότι πρέπει να είμαστε εχθροί των Αμερικανών. Ποτέ δεν το έχω πει αυτό. Στο τελευταίο βιβλίο μου λέω ότι το πρώτο μέρος στο οποίο πρέπει να πάμε είναι η Αμερική, να τους ρωτήσουμε τι θέλουν και να τους πούμε κι εμείς τι θέλουμε. Δεν μπορεί κάποιος να παίρνει από εμάς και να μη δίνει. Αν πει ότι “δεν μπορώ να σε βοηθήσω”, γιατί μας δίνει, π.χ., παλιά τανκς του 1991, από τον πόλεμο του Ιράκ; Μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά αυτά είναι ψίχουλα. Δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να πάμε αλλού. Από καιρό έχω κηρύξει την αρχή της πολυγαμικότητας. Ο Παπανδρέου, ο μεγάλος, την έλεγε πολυδιάστατη πολιτική, εγώ τη λέω πολυγαμική γιατί έχει το στοιχείο της ανηθικότητας, η εξωτερική πολιτική είναι ανήθικη. Η εξωτερική πολιτική λέει “αν είσαι βολικός, θα έρθω σ’ εσένα, κι αν είναι βολικός ο άλλος, θα πάω και στον άλλο”. Είδατε ότι την κρίση της Συρίας δεν την έλυσαν οι Αμερικανοί, την έλυσε ο Πούτιν.
Αν η Ελλάδα είχε μοντέρνα εξωτερική πολιτική και όχι εξωτερική πολιτική που ταιριάζει προ του τέλους της ψυχροπολεμικής περιόδου, θα μπορούσε να κάνει κάτι. Στην κατάσταση που είναι τώρα, δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Πήγε ο κ. Βενιζέλος στην Ουκρανία και επέπληξε ποιους; Τους Ρώσους; Αύριο μπορεί να πει ο Πούτιν: “Έτσι φέρεσαι; Την έκπτωση που υποσχέθηκα ότι θα σου κάνω στο αέριο την παίρνω πίσω. Με βρίζεις; Δεν σ’ επιδοτώ κι εγώ”. Και μετά τι θα γίνει; Θα έχει μείνει ο κ. Βενιζέλος με τις απειλές που απηύθυνε στους Ρώσους από την Ουκρανία. Το έκανε βέβαια, υποτίθεται, διπλωματικά, εκ μέρους της Ευρώπης, αλλά αυτή είναι η ουσία».