αμυντικά θέματα

Την έκαναν τη ζημιά…

• Οι Ελβετοί στους Σουηδούς. Απέρριψαν με δημοψήφισμα την αγορά είκοσι (20) μαχητικών GRIPEN της SAAB (2,5 δισ. ευρώ).

• Σας θυμίζω ότι υπήρξε καταγγελία, στη Σουηδία, ότι η σουηδική κυβέρνηση είχε χρηματοδοτήσει εκστρατεία στην Ελβετία για να επιτύχει το ΝΑΙ.

Καλώς τα δεχθήκατε…

• Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΕΘΑ, αποφασίστηκε η άμεση προμήθεια δύο αμερικανικών μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ. Ήδη η γείτονα έχει συμμετοχή στο πρόγραμμα με προοπτική αγοράς 100 μαχητικών, τελευταίας τεχνολογίας και πανάκριβων. Το κοστολόγιό της έχει, σχεδόν, ξεφύγει από τον προϋπολογισμό κατά 70%.

• Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης της Τουρκίας στο κορυφαίο αυτό οπλικό σύστημα, που έχει δημιουργήσει ερωτηματικά ακόμη και εντός των ΗΠΑ.

• Όλοι οι αρχικοί συμμετέχοντες περικόπτουν τους όγκους παραγγελιών, με τελευταία την Ιταλία, που μπορεί να φτάσει στο πάγωμα…

• Τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμό των δικών μας F-16; Θα «μπουσουλήσει» ή πρόκειται για σάλπισμα νομής;

Περασμένα μεγαλεία…

• Ξεφυλλίζοντας το αρχείο μου, έπεσα επάνω σε ένα φύλλο της εφημερίδας «ΠΟΝΤΙΚΙ» (16-Οκτ-03) του θρυλικού Κώστα Παπαϊωάννου. Στη μέση της δεύτερης σελίδας υπάρχει μια γελοιογραφία του καλού σκιτσογράφου Τολιάδη, που παρουσιάζει τον τότε παντοδύναμο και ευπατρίδη υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, που μόλις είχε υπογράψει συμβάσεις 5,5 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά, να αναφωνεί στον Σημίτη: «Είμαστε ισχυροί», ενώ ταυτόχρονα του έδινε τιμολόγιο 45.000 δολαρίων που πλήρωσε για να νοικιάσει ιδιωτικό jet. Πέταξε, μεγαλοπρεπώς, από τη Νέα Υόρκη στην Ατλάντα, ενώ οι συνάδελφοί του, από τις πτωχές ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, με το αεροπλάνο της γραμμής.

• Ήταν η εποχή των FOUR SEASONS, των LEAR JETS, των χλιδάτων γενεθλίων των βαρόνων του ΠΑΣΟΚ, με δάνεια που τώρα τα πληρώνουμε εμείς, οι πολίτες. Είναι η εποχή του «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου. Η χρυσή εποχή της κλεπτομανούς συντεχνίας των πολιτικών, όπως τους χαρακτηρίζει ο Γιώργος Βότσης.

Ο Αβραμόπουλος επουλώνει πληγές…

• Προκάλεσε ανησυχία στο Στράτευμα η λαίλαπα, η αλήστου μνήμης εποχή του Μπαλτακισμού και της «παράγκας». Και δεν ήταν μόνος ο Μπαλτάκος, είχε και παρέα.

• Κάλεσε τον πρώην Α/ΓΕΣ στρατηγό κ. Κ. Ζιαζιά, εξαναγκασθέντα σε παραίτηση, και είχε μαζί του μακρά συζήτηση για θέματα του υπουργείου. Προηγήθηκαν και έπονται κι άλλοι.

• Άριστα πράττει… Finis coronat opus, το τέλος στεφανώνει το έργο, όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι.

Περί πολιτιστικής πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης

• Περίεργο κείμενο – καταγγελία έβγαλε η «Καθημερινή» για το μέγα σκάνδαλο της Θεσσαλονίκης, που έχει επιμελώς ταφεί. Αναφέρει τραγικές λεπτομέρειες:

— Υπάλληλοι «δικά μας παιδιά» δεν πήγαιναν επί δύο χρόνια στη δουλειά τους, αλλά εισέπραξαν 1,2 εκατ. ευρώ.

— Το «έργο», αντί να εισπράττει έσοδα, γεννούσε δαπάνες.

— Μια εκδήλωση, ένα πάρτι, χρεώθηκε 2 εκατ. ευρώ (χωρίς παραστατικά)! Αυτά και άλλα πολλά…

• Δεν αναφερόταν, όμως, επιμελώς, το όνομα του δημιουργού του, γνωστού τοις πάσι! Άλλη πληγή για το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του…

Mea culpa

• Ταξίαρχος ε.α., τάξης 70, μου τηλεφώνησε και με επέπληξε, φιλικά, γιατί στις στρατιωτικές υποψηφιότητες που παρουσίασα, παρέλειψα «μια σπουδαία προσωπικότητα», όπως μου είπε, που κατέρχεται ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον συνδυασμό του οικονομολόγου κ. Καζάζη.

• Πρόκειται για τον ταξίαρχο ε.α. Γ. Κυπριώτη, στενό συνεργάτη (όταν λέμε στενό, εννοούμε… κορσέ) του άλλου σπουδαίου κ. Ευάγγελου Χωραφά, γενικού διευθυντή και τσάρου του υπουργικού γραφείου επί Άκη. Ήταν εντεταλμένος, ο ταξίαρχος, στον χειρισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων δρχ. των απορρήτων δαπανών, εκδόσεων, οικοδομικών έργων κ.ά. Αμφότεροι, Χωραφάς – Κυπριώτης, άφησαν εποχή 1996-2001, ανάλογη του Σμπώκου στη ΓΔΕ.

• Την ίδια, ακριβώς, εποχή πρόεδρος του Ινστιτούτου Αμυντικών Ερευνών ήταν ο κ. Αντώνης Κοτσακάς, με συνεργάτιδα την κ. Ρένα Δούρου.

• Η στήλη εύχεται, de profundis, καλή επιτυχία στον κ. Κυπριώτη, για το καλό της χώρας.

Συνειρμοί

• Μια ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ περί συνάντησης γενικού διευθυντή της κ. Δημ. Γεωργιόπουλου με τον αντιπρόεδρο της THEON SENSORS κ. Ν. Παπάτσα, με θέμα συζήτησης την έκθεση EUROSATORY 2014, στο Παρίσι, με έφερε χρόνια πίσω. Όταν στην Αθήνα γινόταν, με επιτυχία πάντοτε, η μεγάλη Έκθεση Αμυντικού Υλικού. Εκατοντάδες εκθέτες, χιλιάδες επισκέπτες, στην κορύφωσή του ο εκθεσιακός τουρισμός.

• Ήρθε ο ολετήρας Βενιζέλος, που τίποτα δεν άφησε όρθιο στο πέρασμά του από το ΥΕΘΑ, και, για πελατειακούς λόγους και μόνο, τη μετέφερε στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαλύθηκε. Άφρων ο άνθρωπος, εσαεί. Κανείς δεν τον έλεγξε. Ούτε η ΝΔ!

• Δεν έχουμε, όμως, παράπονο. Μας άφησε τον πτέραρχο κ. Δ. Γεωργιόπουλο, δικό του άνθρωπο, να κουμαντάρει τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και τα Αντισταθμιστικά. Εδώ μπορεί να αναφωνήσουμε BRAVO BENI.

Η συμμετοχή της στήλης στις ευρωεκλογές

• Με τρία σοφίσματα και έναν στίχο:

— Ένας λαός που εκλέγει διεφθαρμένους, κλέφτες, προδότες, απατεώνες και κλεπτομανείς, δεν είναι θύμα, είναι συνεργός τους.
George Orwell

— Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο, το μέλλον των παιδιών σου.
Abraham Lincoln

— Μόνο ηλίθιοι καλούν τους εμπρηστές τους να τους σβήσουν τη φωτιά.
Μπαλζάκ

• Έλα της θάλασσας θεριό και του πελάγου μπόρα,
το θλιβερό σκουπιδαριό να διώξεις απ’ τη χώρα.
Νίκος Γκάτσος

— Αν το θεριό και η πελαγίσια μπόρα είναι ο λαός, τότε θα αργήσει να ‘ρθει. Ο λαός μας υπνώττει…
Λέτε;

• Πληροφορίες φέρουν ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έδωσε εντολή στους ψηφοφόρους της να πριμοδοτήσουν τις υποψηφιότητες στρατιωτικών.

• Αυτό έχει ανησυχήσει σφόδρα το υπουργείο Άμυνας, γενικότερα, γιατί δεν θα είναι καθόλου κολακευτικό για τις ΕΔ, απόστρατοι να εκπροσωπούν στο Ευρωκοινοβούλιο ένα ακροδεξιό κόμμα.

• Υπάρχει και το χειρότερο ενδεχόμενο: Η εκλογή να χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα για τη στρατολόγηση υποψήφιων βετεράνων για τις εθνικές εκλογές…

Το ΠΝ στα 150 χρόνια της Ένωσης της Επτανήσου

• Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε στην Κέρκυρα η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 150 χρόνων από την ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων με τη μητέρα πατρίδα. Εκτός από την παρέλαση της 21ης Μαΐου, η μπάντα του ΠΝ έδωσε δύο αξέχαστες συναυλίες, μία στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας και μία στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Φιλαρμονικής Σκριπερού», στο χωριό Σκριπερό της βόρειας Κέρκυρας, γενέτειρας του μαέστρου της μπάντας, του πλωτάρχη Γιώργου Τσιλιμπάρη. Ο αρχιμουσικός Γιώργος Τσιλιμπάρης συνεχίζει την παράδοση των κερκυραίων αρχιμουσικών του ΠΝ. Έτσι, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο Τσιλιμπάρης, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, βράβευσε τον μέντορά του, τον επί 13 χρόνια αρχιμουσικό του ΠΝ της δεκαετίας του ’70 και του ’80 Αντώνη Ζερβό.

Στη «φόρα» τα ακίνητα του ΤΕΣ

• Δύσκολοι καιροί για όλους. Τα «ευρώ» τα κυνηγάμε σαν «μάνα εξ ουρανού», η παραμικρή ευκαιρία για αξιοποίηση και αποκόμιση εσόδων δεν πρέπει να πάει χαμένη. Σωστά λοιπόν το Πολεμικό Ναυτικό βγάζει προς ενοικίαση όλα τα «κατάλληλα» ακίνητα ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου. Έτσι λοιπόν, εννιά διαμερίσματα για κατοικία καθώς και 19 επαγγελματικοί χώροι στην Αθήνα διατίθενται προς ενοικίαση με ενοίκια μέχρι 700 ευρώ. Όσοι πιστοί προσέλθετε…


Σχολιάστε εδώ