Τρία καυτά μέτωπα περιμένουν τον Σαμαρά

Το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι ήδη τεταμένο και οι χειρισμοί του είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις από βουλευτές, ενδεχομένως και κυβερνητικά στελέχη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό που θα είναι ευρύς και σαρωτικός ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Το «μεγάλο αγκάθι» έχει να κάνει με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση που αποφασισθεί τελικά η αποχώρηση του Γ. Στουρνάρα προκειμένου να μετακινηθεί σε άλλο πόστο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πιθανότερος διάδοχός του θα είναι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο Στ. Παπασταύρου. Ο τελευταίος είχε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» σε όλη τη διάρκεια του 2014, ενώ έχει διαύλους επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ωστόσο η προοπτική υπουργοποίησής του προκαλεί τη δυσφορία αρκετών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν σχεδόν προκλητική μια τόσο ευνοϊκή μεταχείριση. Πέραν των άλλων θέτουν και το ζήτημα της εμπειρίας, ότι χωρίς να έχει άλλη υπουργική θητεία θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Οι ενστάσεις δεν θα περιοριστούν σε επίπεδο παρασκηνιακών διαφωνιών, αλλά δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και δημόσια, καθώς νυν υπουργοί προτίθενται να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση οικεία βουλήσει και σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Παρά το ότι το σύνθημα «Νέα Ελλάδα» χρησιμοποιείται πλέον ενεργά από τον ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, στο επιτελείο του πρωθυπουργού, ορισμένοι εκ των συνεργατών του τουλάχιστον, εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο εγχείρημα για τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας. Να αλλάξουν όνομα και να δημιουργήσουν μια μεγάλη παράταξη με καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με σκοπό να στεγάσει όλες τις δυνάμεις από το χώρο της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς (πλην ΣΥΡΙΖΑ) -μιλούν για προσχώρηση Χρυσοχοΐδη, Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ- που επιθυμούν τη σταθερότητα στη χώρα και τη συνέχιση των προσπαθειών για την έξοδο από την κρίση. Τα σχέδια και οι φιλοδοξίες αυτές αναμένεται να «σκοντάψουν» στην κατηγορηματική αντίθεση του Κ. Καραμανλή και των προσκείμενων σ’ εκείνων βουλευτών και στελεχών. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι διαφωνεί με την προοπτική αλλαγής του ονόματος της Νέας Δημοκρατίας, παράταξη που ίδρυσε ο θείος του κι ότι θ’ αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα. Βουλευτές και στελέχη ωστόσο προσεγγίζουν περισσότερο ψύχραιμα την όλη υπόθεση και λένε ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να βρει τις κατάλληλες πολιτικές συνθήκες για να θέσει σε εφαρμογή το εγχείρημά του. Κι αυτό, διότι, όπως σημειώνουν μετά τις εκλογές δεν θα είναι περισσότερο ισχυρός, ενδεχομένως να είναι πιο αδύναμος και θα έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα που μπορεί να έχουν να κάνουν ακόμη και με τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Το τρίτο «καυτό μέτωπο» που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός είναι… παλαιότερο και μόνιμο, έχει να κάνει με τον Β. Βενιζέλο. Βουλευτές, στελέχη, αλλά και απλοί ψηφοφόροι της παράταξης δυσφορούν με τη συνύπαρξη της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, στη βάση ότι «δώσαμε άλλοθι» στα σκάνδαλα και τις παρανομίες της περιόδου 2009-11. Ακόμη περισσότερο όμως τους ενοχλεί ο βασικός ρόλος που διαδραματίζει ο κ. Βενιζέλος στην κυβέρνηση, αλλά και ο αλαζονικός τρόπος συμπεριφοράς του. «Φτάσαμε στο σημείο το 5% να αποφασίζει για το 30%», λένε χαρακτηριστικά ή ότι «τρέχουμε κάθε τόσο να ικανοποιήσουμε τα καπρίτσια του Βενιζέλου». Ο κ. Σαμαράς έγινε αποδέκτης έντονων παραπόνων σε όλες σχεδόν τις περιοδείες του και τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες εν όψει εκλογών. Ανάλογο είναι το κλίμα και μεταξύ των βουλευτών, μιας μεγάλης μερίδας τουλάχιστον, που δυσκολεύονται να δεχτούν την πληθωρικότητα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η συνεργασία είναι αναγκαία, διαφορετικά δεν θα υπάρχει κυβέρνηση και η χώρα θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες.


Σχολιάστε εδώ