Στόχος ο β΄ γύρος για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ

Βέβαια το κύριο βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ το δίνει στην κάλπη των ευρωεκλογών, προσδοκώντας καθαρή και με διαφορά νίκη ενώ ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ως «το δημοψήφισμα που δεν έγινε στη χώρα την ώρα που έπρεπε να γίνει, τον Μάιο του 2010, πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο. Θα γίνει όμως τον Μάιο του 2014 και θα είναι σε αυτές τις εκλογές».

Τα στελέχη του κόμματος, παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καμία σχέση με τα οριακά αποτελέσματα που παρουσιάζουν κάποιες μετρήσεις και τονίζουν ότι οι αποκαλύψεις για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μ. Μπαρόζο στην ακύρωση του δημοψηφίσματος και στην (με συνεργασία Σαμαρά-Βενιζέλου) αποκαθήλωση του Γ. Παπανδρέου θα ενισχύσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσδοκούν, δε, περαιτέρω ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Αλ. Τσίπρα από τη συμμετοχή του, ως υποψηφίου όλης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, στο ευρωπαϊκό ντιμπέιτ που έγινε το βράδυ της Πέμπτης.

Αισιοδοξία για την Αθήνα

Στην Κουμουνδούρου με ικανοποίηση είδαν το τελευταίο διάστημα ότι από τις μετρήσεις για τον Δήμο της Αθήνας προκύπτει μέρα με τη μέρα μια σταθερή άνοδος των ποσοστών του Γ. Σακελλαρίδη, ο οποίος ως νέο πρόσωπο στο πολιτικό προσκήνιο ξεκίνησε από πολύ χαμηλά. Ο νεαρός υποψήφιος βελτιώνει συνεχώς τα ποσοστά του και με δεδομένο ότι προκύπτει μια σταθερή πτώση των ποσοστών του Γ. Καμίνη και μια υπολογίσιμη δύναμη του Ν. Κακλαμάνη, είναι ορατή και ρεαλιστική η προοπτική να περάσει στον δεύτερο γύρο. Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα δώσει νέα δυναμική για τον δεύτερο γύρο και τις ευρωεκλογές και για αυτό όλο το στελεχικό δυναμικό και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχουν ριχθεί στη μάχη στήριξης της υποψηφιότητας του Γ. Σακελλαρίδη, ο οποίος έκανε πετυχημένες εμφανίσεις στα κανάλια και παρουσίασε την εικόνα ενός νέου και άφθαρτου προσώπου.

Η ίδια αισιοδοξία επικρατεί και για την Περιφέρεια Αττικής (ψηφίζει το μισό εκλογικό σώμα της χώρας) όπου η Ρ. Δούρου έχει εξασφαλισμένη τη συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο και η υποψηφιότητά της παρουσιάζει μια δυναμική που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην κατάκτηση της περιφέρειας.

Πολύ καλά πάει η υποψηφιότητα του Β. Χατζηλάμπρου στη Δυτική Ελλάδα και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια θα κερδηθεί, ενώ και η Α. Κυρίτση στο Βόρειο Αιγαίο έχει αναπτύξει μια δυναμική νίκης.

Στον δεύτερο γύρο περιμένουν να περάσουν στην Κρήτη ο Μ. Κριτσωτάκης, στο Ιόνιο ο Θ. Γαλιατσάτος, στην Πελοπόννησο ο Οδ. Βουδούρης, στην Ήπειρο η Όλγα Γεροβασίλη, στη Θεσσαλία η Ηρώ Διώτη και στη Στερεά Ελλάδα ο Β. Αποστόλου, ενώ χαμηλές αναμένεται να είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία και τη Θράκη λόγω και των χειρισμών που έγιναν στην επιλογή κάποιων υποψηφίων.

Καλλιεργεί το προφίλ σοβαρού ηγέτη ο Τσίπρας

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής, από τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά πολλά, ο Αλ. Τσίπρας χτίζει το προφίλ του εν αναμονή πρωθυπουργού, όχι μόνο με τις διεθνείς επαφές και παρεμβάσεις (επίσκεψη στη Ρωσία, υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν) αλλά και με τις συνεντεύξεις του στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι, σε συνέντευξη που έδωσε στη Μ. Χούκλη στον ΑΝΤ1, φρόντισε να επαναλάβει ότι δεν υπόσχεται τα πάντα σε όλους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχω υποσχεθεί συγκεκριμένα πράγματα και όχι υπερβολικά, διότι ξέρω πάρα πολύ καλά ότι εγώ θα είμαι αυτός που θα κριθεί με πολύ πιο αυστηρό τρόπο. Ξέρω πάρα πολύ καλά την πατέντα της παροχολογίας και των ψεύτικων υποσχέσεων, την έχουν τα δύο κόμματα του παλιού πολιτικού κατεστημένου, που έριξε τη χώρα στα βράχια, που χρεοκόπησε τη χώρα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα μιας δικής του κυβέρνησης είναι να σταματήσει η καταστροφική πορεία της χώρας, αφού, όπως τόνισε, η λιτότητα έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε αδιέξοδο και οδηγεί και την Ευρώπη σε αδιέξοδο και αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο εάν «δημιουργήσουμε και συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας και να πάμε στην πολιτική της ανάπτυξης. Κι αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει άμεσα να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Στην Κουμουνδούρου μπορεί να προσγειώνουν τους ψηφοφόρους για μελλοντικές παροχές, αλλά είναι κατηγορηματικοί ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχουν εκπονήσει δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το διαπραγματευθούν με την «τρόικα» και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν ως «μάννα εξ ουρανού» τις αποκαλύψεις για το παρασκήνιο στις Κάννες, που οδήγησε εν τέλει στη συγκυβέρνηση και θεωρούν ότι δικαιώνει την κριτική που κάνει το κόμμα για το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκθέτει ανεπανόρθωτα τόσο τον Ευ. Βενιζέλο όσο και τον Αντ. Σαμαρά, οι οποίοι εμφανίζονται στα μάτια της κοινής γνώμης σαν «μαριονέτες του Μπαρόζο», ο οποίος επέβαλε στη χώρα την κυβέρνηση Παπαδήμου, την οποία διαδέχθηκε στην αρχή η τρικομματική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τα όσα έγιναν στις Κάννες θυμίζουν περιόδους της δεκαετίας του ’60 στην Ελλάδα, με την αποστασία που οργάνωσε τότε το παλάτι, το οποίο σήμερα έχει αντικατασταθεί από ένα «ευρωπαλάτι» με βασιλιά τον Μπαρόζο.

Με αφορμή τα συνεχή δημοσιεύματα περί της ύπαρξης σχεδίων για την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζουν ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους ότι εάν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε κινδυνεύει η θέση της χώρας στο ευρώ. Υπενθυμίζουν ότι ανάλογο τρομοκρατικό μήνυμα είχε σταλεί και στην πορεία προς τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αλλά επικαλούνται άλλα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Άνγκ. Μέρκελ σε κάποια σύνοδο κορυφής της ΕΕ είχε πει ότι εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, τότε θα διαλυόταν όλη η Ευρωζώνη. Όλα αυτά, είπε ο Αλ. Τσίπρας, «φανερώνουν ότι εδώ υπάρχει ένας εκβιασμός κατατρομοκράτησης και εκβιασμού του ελληνικού λαού, ένας σχεδιασμός προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική του Μνημονίου. Θυμίζω ότι ο κυρίαρχος εκβιασμός για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές τον Ιούνιο του 2012 ήταν ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας διώξουν από το ευρώ, λες και η Ευρωζώνη έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, λες και είμαστε παρίες, λες και έχουν το δικαίωμα να μας διώξουν, λες και δεν θα δημιουργηθεί αυτό το ντόμινο της καταστροφής στην Ευρώπη αν μας διώξουν από το ευρώ».

Με βάση τα παραπάνω, στον ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπουν ότι το παιχνίδι με το ευρώ θα παιχθεί και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ ξεκαθαρίζουν κατηγορηματικά ότι το όποιο δημοψήφισμα κάνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά τη δανειακή σύμβαση και όχι το νόμισμα, αφού όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας «δεν υπάρχει θέμα νομίσματος. Και δεν υπάρχει όχι μόνο για μας, δεν υπάρχει για κανέναν στην Ευρώπη. Καθόμαστε όλοι στο ίδιο κλαδί. Αν κάποιος το πριονίσει και το κόψει, θα πέσουμε όλοι από το κλαδί».

Εν κατακλείδι, στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σίγουροι ότι ειδικά η ευρωκάλπη θα βγάλει ένα αποτέλεσμα που θα διαψεύσει πάρα πολλούς και όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας: «Θα δημιουργήσει κι ένα κλίμα αναξιοπιστίας σε πάρα πολλούς, διότι δεν είναι εύκολο κανείς να κυβερνά μόνο με τη στήριξη των ΜΜΕ όταν έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση και τη λαϊκή στήριξη. Θα φανεί αυτό. Θα υπάρξει μια μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη λαϊκή βούληση που θα εκφραστεί με τα αποτελέσματα των εκλογών και στις επιλογές που ασκεί η κυβέρνηση».


Σχολιάστε εδώ