Σενάρια τρόμου…

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μυστικές (κυλιόμενες) δημοσκοπήσεις που φτάνουν (και) στο πρωθυπουργικό γραφείο δείχνουν σταδιακή και συνεχή υποχώρηση των ποσοστών της παράταξης. Το τελευταίο σενάριο κάνει λόγο για προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με τρεις και πλέον μονάδες και με αυξανόμενη τάση και στην παράσταση νίκης να είναι ο Τσίπρας τρεις μονάδες μπροστά από τον Σαμαρά. Ο προβληματισμός, αλλά περισσότερο ο φόβος για το ενδεχόμενο ενός αρνητικού αποτελέσματος είναι έκδηλος μεταξύ των στελεχών, ακόμη και κυβερνητικών. Ιδίως εκείνοι που εκλέγονται στην περιφέρεια κι έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους δοκιμάζονται σκληρά από την κυβερνητική πολιτική. Και το πιο σημαντικό, δεν φαίνεται να συμμερίζονται τη βεβαιότητα του Αντ. Σαμαρά ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση, δεν πείθονται και από τη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα. Η δυσπιστία της κοινωνίας αποτυπώθηκε άλλωστε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση, όπου έξι στους δέκα απάντησαν ότι η κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, το 67% των ερωτώμενων θεωρεί βέβαιο ένα νέο Μνημόνιο τους αμέσως επόμενους μήνες. Κομματικοί παράγοντες που έχουν άμεση εμπλοκή και καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα ορισμένων μετρήσεων είναι αρνητικά για τη Νέα Δημοκρατία. Υποστηρίζουν ωστόσο ότι πρόκειται για μεμονωμένα δείγματα που δεν ανατρέπουν την εικόνα που υπάρχει όλο το τελευταίο διάστημα, δηλαδή ότι η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους (+-1,5%).

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς εκτός από τις δημοσκοπήσεις τους ανησυχεί ιδιαίτερα το υψηλό ποσοστό αποχής, αλλά και η χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της παράταξης. Ο συνδυασμός αυτός εγκυμονεί κινδύνους για ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» στις ευρωεκλογές που μπορεί να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Σε μια από τις τελευταίες συσκέψεις του κ. Σαμαρά με τους στενούς συνεργάτες του εξετάστηκε με λεπτομέρεια το ζήτημα της «χαλαρής ψήφου» και αποφασίσθηκε τις ημέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές να ανέβουν οι τόνοι αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και παράλληλα ο πρωθυπουργός να προβάλλει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το δίλημμα και το διακύβευμα των εκλογών.

Στις τελευταίες ομιλίες του ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας μόνο για να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης και να δημιουργήσει «πολιτική ανωμαλία». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο» και προειδοποίησε ότι «οποιοδήποτε λάθος θα μας γυρίσει πίσω». Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, διαβλέποντας τον κίνδυνο ενός αρνητικού αποτελέσματος την επόμενη Κυριακή, διαμορφώνουν ήδη τη «γραμμή άμυνας». Η επιχειρηματολογία τους θα κινηθεί πάνω σε συγκεκριμένους άξονες: Ότι, στις εκλογές αυτές εκλέγουμε ευρωβουλευτές και όχι νέα κυβέρνηση. Και ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα η σύνθεση του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν πρόκειται ν’ αλλάξει και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει τη δεδηλωμένη. Όλα αυτά, βεβαίως, αν κι εφόσον η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε κάποια «λογικά όρια», δηλαδή να μην είναι πέραν των τριών μονάδων. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη όλα μπορούν να συμβούν και να υπάρξουν ανατροπές σε πολλά μέτωπα. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση με τη σημερινή της μορφή δεν θα μπορέσει να συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα…


Σχολιάστε εδώ