Ποιοι βάζουν θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Η όλη κατάσταση για τον κ. Βενιζέλο και το περιβάλλον του επιδεινώνεται από τις αποκαλύψεις των «Financial Times» για τον ρόλο που έπαιξε στην ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου το 2011 από τη θέση του πρωθυπουργού.

Όπως λένε έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα κλυδωνίζεται και κινδυνεύει να διαλυθεί στις επικείμενες εκλογές, καθώς έχει κλονιστεί και η εναπομείνασα εμπιστοσύνη στον κ. Βενιζέλο, ενώ ταυτόχρονα το δίλημμα της πολιτικής σταθερότητας που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο έχει στραφεί εναντίον του, αλλά έχει υπερκαλυφθεί από τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα για τη συνδιαλλαγή με το «Διευθυντήριο των Βρυξελλών» και τον Σαμαρά για τη συγκυβέρνηση υπό τον Λ. Παπαδήμο.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τόσο η υπόθεση με το περιβόητο δίλημμα της σταθερότητας όσο πρωτίστως και τα όσα αποκαλύπτονται διογκώνουν τη δυσαρέσκεια για το πρόσωπο του Βενιζέλου και δημιουργούν μια έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό για την «προετοιμασία» μιας εναλλακτικής λύσης στην ηγεσία, αλλά και στην πολιτική που θα ακολουθηθεί, που φαίνεται ότι θα δρομολογηθεί από τις ώρες που θα ακολουθήσουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Μέχρι τότε, μέχρι δηλαδή την ώρα που θα κλείσουν οι ευρωκάλπες και θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, τα περισσότερα στελέχη έχουν αποφασίσει να μη μιλούν και να μην ασκούν κριτική για να μην κατηγορηθούν ότι είναι υπεύθυνα για την εκλογική συντριβή.

Ποιοι παίρνουν θέση για την επόμενη μέρα

Θέσεις παίρνουν ήδη οι δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης. Ο πρώτος φαίνεται να έχει περισσότερα πλεονεκτήματα αυτήν τη στιγμή σε σχέση με τον Κ. Σημίτη που ενεπλάκη άμεσα και μάλιστα άτσαλα με την περιβόητη «κίνηση των 58» και ουσιαστικά δημιούργησε μια στρατηγική συμμαχία με τον κ. Βενιζέλο με το «εγχείρημα της ΕΛΙΑΣ».

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, «κλειδώνει» το τελευταίο διάστημα σημαντικές συμμαχίες με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι με τον Γ. Παπανδρέου συμπλέει πλέον και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό και στενούς του συνεργάτες, εγκατέλειψε -τουλάχιστον για την ώρα- τη σκέψη να «παρακολουθήσει» ενδεχόμενο εγχείρημα του Σαμαρά για ένα «μεγάλο ευρωπαϊκό κόμμα» και θα παραμείνει στην παράταξη να δώσει τη μάχη για την «επιβίωση και την ανάκαμψή» της.

Τις ίδιες ώρες θέση παίρνει και η Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει συγκεντρώσει γύρω της ένα επιτελείο από έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δημιουργούν ένα οργανωτικό και πολιτικό ιστό προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για οποιαδήποτε εξέλιξη, στον οποίο σημαίνοντα ρόλο φαίνεται να παίζουν οι πρώην υπουργοί Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Θανάσης Τσούρας, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρήστος Πρωτόπαπας έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους συνεργάτες της κ. Γεννηματά, η οποία όμως φαίνεται ότι θα περιμένει να ξεκαθαρίσει πλήρως τις προθέσεις του για την «επόμενη μέρα» ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πάντως, εκεί που στρέφονται τα περισσότερα βλέμματα και οι προσδοκίες ότι μπορούν να «γονιμοποιηθούν» εξελίξεις είναι η περιβόητη πρωτοβουλία των «ιστορικών στελεχών», που πλέον δείχνει να κινείται δραστήρια. Στην πρωτοβουλία αυτή κινούνται οι Δημήτρης Ρέππας, Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης και κατά περιπτώσεις ο Απόστολος Κακλαμάνης και άλλα στελέχη με μεγάλη διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ.

Επίσης υπάρχει και ο πόλος των Κώστα Σκανδαλίδη και Νίκου Ανδρουλάκη, που φιλοδοξεί να έχει και ρόλο και λόγο στην «επόμενη μέρα» και τις όποιες εξελίξεις δρομολογηθούν.

Πάντως, όλοι σχεδόν είναι σύμφωνοι ότι η «επομένη των ευρωεκλογών πρέπει να είναι μέρα μεγάλων αλλαγών σε επίπεδο πολιτικών και προσώπων ώστε να μπορέσει να επιβιώσει κοινοβουλευτικά και πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και να προσπαθήσει στη συνέχεια να ανακάμψει» και ότι, εκτός από δραστική αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να υπάρξει και αλλαγή ηγεσίας.

Πού συμφωνούν, πού αποκλίνουν

Από εκεί και πέρα υπάρχουν, για την ώρα τουλάχιστον, αποκλίσεις ανάμεσα στους διάφορους διαμορφωμένους πόλους στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

• Ενώ υπάρχει απόλυτη συμφωνία για μια ομάδα από έμπειρα, ιστορικά αλλά και νεότερα στελέχη που θα συγκροτήσουν τον νέο ηγετικό μεταβατικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ που θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης.

Που θα βγει μπροστά και θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στη μεταβατική περίοδο αλλά και θα αναλάβει να δώσει την εκλογική μάχη, αν μετά τις ευρωεκλογές δρομολογηθούν εθνικές εκλογές πριν από το συνέδριο, το οποίο τοποθετείται τουλάχιστον ένα εξάμηνο μετά τις ευρωκάλπες. «Ναι, υπάρχει σχεδόν έτοιμη η μεταβατική ηγετική ομάδα που θα δρομολογήσει την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ.

Όμως χρειάζεται να φαίνεται ο ένας, ο αρχηγός, που θα δίνει το στίγμα και κυρίως θα δώσει τον τόνο σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, αφού δεν μπορούν σε μια τέτοια περίπτωση να βγαίνουν ως συναρχηγοί τρία ή τέσσερα ή πέντε άτομα», έλεγε χαρακτηριστικά ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις.

• Η, έστω και μεταβατική, λύση με ηγεσία Κώστα Σκανδαλίδη δεν φαίνεται να προχωρά καθώς συναντάει έντονες αντιδράσεις από ένα ευρύ φάσμα στελεχών και βουλευτών.

• Στο τραπέζι, τα τελευταία 24ωρα, πέφτουν ονόματα ιστορικών και κορυφαίων στελεχών για να αναλάβουν μεταβατικά την ηγεσία μέχρι το συνέδριο, και δη να πρωτοστατήσουν σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ανάμεσα στα ονόματα που φέρονται να συζητούνται για μια μεταβατική ηγεσία λίγων μηνών είναι αυτά της Βάσως Παπανδρέου, του Δημήτρη Ρέππα, του Απόστολου Κακλαμάνη, ενώ τα δύο τελευταία 24ωρα άνοιξε συζήτηση για δύο πρόσωπα της νεότερης γενιάς, αλλά και για έναν ακόμα εν ενεργεία βουλευτή με σοβαρή διαδρομή στο Κίνημα και συμμετοχή σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά.

Σύμφωνα πάντως με ορισμένες εκτιμήσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου προσανατολίζεται να ξαναβγεί μπροστά και να αναλάβει και πάλι τα ηνία, αλλά μόνο μετά από διαδικασία συνεδρίου και νέα εκλογή του από τη βάση.

Όπως λένε έμπειρα στελέχη, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να «ξεπλένεται» με όλες αυτές τις αποκαλύψεις για το πώς ανατράπηκε, αλλά και με τη στάση που τήρησε στη Βουλή για το θέμα των τραπεζών.

Ο Ρέππας προαναγγέλλει πρωτοβουλίες

Χαρακτηριστική των εξελίξεων που κυοφορούνται στο ΠΑΣΟΚ είναι η παρέμβαση του Δημήτρη Ρέππα με άρθρο του, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση και ύστερα από μεγάλο διάστημα προσεκτικής σιωπής. Ζητάει την ανάληψη πρωτοβουλιών με αλλαγή πολιτικής στάσης την επομένη κιόλας ημέρα των ευρωεκλογών, ενώ παράλληλα ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Είμαι ΠΑΣΟΚ, δεν είμαι Ελιά. Ψηφίζω Ελιά, γιατί ψηφίζω ΠΑΣΟΚ», αναφέρει και ασκώντας κριτική για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2011-2012, προειδοποιεί:

«Οι δημοκρατικές εκλογές δεν είναι παραγωγός αστάθειας, αντιθέτως ενισχύουν την πολιτική σταθερότητα» και επισημαίνει ότι: «Δεν είναι Κεντροαριστερά η Ελιά και το Ποτάμι, ούτε η σύμπραξη με τη Δεξιά».

Σημειώνει δε, θέτοντας εμμέσως θέμα ηγεσίας, ότι: «Για το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη μέρα θα αποφασίσει το ίδιο, το αυτόνομο και αυτοκυρίαρχο ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Δεν θα αποφασίσουν οι διαχρονικοί πολέμιοί του ούτε όσοι το απαξιώνουν εποφθαλμιώντας τα ιμάτιά του».


Σχολιάστε εδώ