Πάει σε εκλογές η ΝΔ με απέναντι όλες τις τάξεις

Και που, επίμονα και συστηματικά, επιδίδονται σε μια αρνητική προπαγάνδα προκειμένου να τη φθείρουν εν όψει εκλογών. Τα μηνύματα που φθάνουν στη Λ. Συγγρού από διάφορες πλευρές έχουν προκαλέσει τις έντονες ανησυχίες των ηγετικών στελεχών της παράταξης. Για το κλίμα που επικρατεί έχει ήδη ενημερωθεί και το Μέγαρο Μαξίμου που μελετά τρόπους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αν και δεν έχουν σύμμαχο τον χρόνο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη Νέα Δημοκρατία προέρχονται από τον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης, όπου ο κόσμος έχει πληγεί και σε προσωπικό επίπεδο, πέραν τις γενικότερες θυσίες που υπέστησαν όλοι οι πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα στη Λ. Συγγρού έχουν φθάσει πληροφορίες ότι φαρμακοποιοί και γιατροί, στις επαφές τους με τους πολίτες, έχουν εξαπολύσει έναν «πόλεμο φθοράς» σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τα πρότυπα των ιδιοκτητών ταξί που στο παρελθόν, σε καθημερινή βάση, επιδίδονταν σε αρνητική προπαγάνδα εναντίον των εκάστοτε κυβερνήσεων. Άλλωστε, συνδικαλιστές από τον χώρο των φαρμακοποιών είχαν προειδοποιήσει, την περίοδο της «μεγάλης σύγκρουσης» με τον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη και την κυβέρνηση, ότι «κάθε φαρμακείο θα είναι ένα εκλογικό κέντρο» και όλα θα δουλεύουν σε βάρος της κυβέρνησης. Ανάλογα είναι τα μηνύματα και από τον χώρο των γιατρών, κλάδος με τον οποίο η κυβέρνηση ήρθε αρκετές φορές σε αντιπαράθεση τα τελευταία δύο χρόνια. Για τις περικοπές μισθών, τη μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, τη συγχώνευση των ιδρυμάτων που αναστάτωσε την καθημερινότητα εκατοντάδων γιατρών και νοσηλευτών. «Πόλεμο» εναντίον των κυβερνητικών κομμάτων διεξάγουν καθηγητές και πανεπιστημιακοί που ούτως ή άλλως «πνέουν μένεα» για μια σειρά λόγους και αιτίες. Στους παραπάνω προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα κι εκατοντάδες εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές καθώς η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει ρυθμίσεις που άλλαζαν άρδην το καθεστώς λειτουργίας και θίγονταν τα συμφέροντά τους. Στο παιχνίδι έχουν μπει και οι μκρομολογιούχοι που από την υπόθεση του PSI ζημιώθηκαν με τεράστια ποσά, ορισμένοι εξ αυτών καταστράφηκαν λόγω του ότι είχαν επενδύσει μεγάλα ποσά σε κρατικά ομόλογα.

Νάρκες από Θεοχάρη

Και μέσα σ’ όλα προέκυψαν και οι ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Χ. Θεοχάρη περί κατάσχεσης μισθών ή και καταθέσεων που προκάλεσαν τον πανικό των χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου. Αλλά και την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου που ζήτησε να υπάρξουν οι αναγκαίες καθησυχαστικές διευκρινίσεις, οι οποίες ωστόσο ελάχιστα άμβλυναν το κλίμα ανησυχίας. Επιπλέον έδωσαν τη δυνατότητα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει πολιτικά το ζήτημα στη βάση ότι «οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν από τον Μ. Γλέζο, αλλά από την κυβέρνηση»!.. Και σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα χιλιάδες επιχειρήσεις δέχτηκαν ένα μήνυμα στον υπολογιστή τους που τους επισήμανε ότι πρέπει εντός 15ημέρου να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Αποστολέας το υπουργείο Οικονομικών και ο Χ. Θεοχάρης. «Μα, είναι δυνατόν να γίνονται όλα αυτά παραμονές εκλογών;», ήταν η δικαιολογημένη αντίδραση βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ άλλοι διατύπωναν το ερώτημα αν ο κ. Θεοχάρης «είναι βαλτός ή ανεξέλεγκτος;» στρέφοντας τα «πυρά» προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου.

Το οικονομικό επιτελείο χρεώνεται και το «αλαλούμ» που έχει προκληθεί και με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Οι λανθασμένοι χειρισμοί και η ελλιπής προετοιμασία είχαν ως αποτέλεσμα ένα θετικό μέτρο να προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις και λιγότερη ικανοποίηση. Τα κριτήρια που τέθηκαν ήταν υπέρ του δέοντος αυστηρά με συνέπεια να μείνουν εκτός χιλιάδες πολίτες (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.ά.) που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι τα μέσα της εβδομάδας 400.000 και πλέον αιτήσεις είχαν απορριφθεί αυξάνοντας το κύμα οργής μεταξύ των πολιτών. Εκ των υστέρων το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε συσκέψεις επί συσκέψεων προκειμένου να κάνει πιο ελαστικά τα κριτήρια και να πάρουν περισσότεροι το κοινωνικό μέρισμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες κι έτσι ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποτελέσει «προεκλογικό όπλο» της κυβέρνησης, ενδεχομένως να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ