Οργή λαού για την αναλγησία του Ερντογάν

Όπως με ειρωνεία τόνιζαν δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, «σωστά στοιχεία, λάθος αιώνας, Ταγίπ».

Την ίδια στιγμή έρχεται στο φως η εγκληματική αμέλεια της εταιρείας που είχε στα χέρια της το ορυχείο. Να σημειωθεί ότι το αντιπολιτευόμενο ρεπουμπλικανικό κόμμα είχε κάνει διαβήματα στο Κοινοβούλιο, το τελευταίο στα τέλη Απριλίου, για τους συχνούς θανάτους σε εργατικά ατυχήματα σε ορυχεία της περιοχής και είχε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά οι βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης του ΑΚΡ αρνήθηκαν.

Στη Σόμα από την Πέμπτη έχουν αρχίσει οι κηδείες, ενώ φόβοι υπάρχουν ότι οι νεκροί θα φτάσουν στους 400. Δολοφόνο και κλέφτη αποκαλούσαν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι τον Ερντογάν γιουχάροντάς τον την Τετάρτη.

Μετά την αναλγησία που έδειξε τόσο ο ίδιος (υπάρχουν μαρτυρίες ότι ενώ κατέφευγε σε σούπερ μάρκετ για να αποφύγει τον κόσμο, χτύπησε μαγαζάτορα που τον εγκάλεσε για τους θανάτους, αλλά το σχετικό βίντεο δεν είναι καθαρό) όσο και το περιβάλλον του, με τον Γιουσούφ Γερκέλ, εκ των κοντινότερων συμβούλων του, με σημαντικές σπουδές στο Λονδίνο, να κλωτσά διαμαρτυρόμενο πεσμένο στο έδαφος, η ένταση έχει μεταφερθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

Διαδηλώσεις και βίαιη καταστολή για μια ακόμη φορά

Γενική απεργία κηρύχθηκε στη χώρα την Πέμπτη, διαδηλώσεις έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, που διαλύθηκαν με δακρυγόνα, ενώ 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Σμύρνη όπου η Αστυνομία έκανε για μία ακόμη φορά χρήση κανονιών νερού και πλαστικών σφαιρών, με αποτέλεσμα τη μεταφορά του γενικού γραμματέα του μεγαλύτερου εργατικού σωματείου της Τουρκίας (Disk) στο νοσοκομείο. Το σύνθημα που ακούγεται σε όλη την Τουρκία είναι ότι η τραγωδία στη Σόμα «Δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία»!

Στη Σόμα η ένταση είναι μεγάλη, καθώς η επίσκεψη του Προέδρου Γκιουλ δεν κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Η αντίδραση του Ερντογάν στην τραγωδία, παρότι είναι γνωστή η στήριξη που δίνει ο ίδιος και το κόμμα του στον μεταλλευτικό τομέα, έχει προκαλέσει απορία. Ο τούρκος πρωθυπουργός δείχνει να χάνει την επαφή με τον πιο ευαίσθητο πυρήνα των ψηφοφόρων του, καθώς οι θάνατοι στη Σόμα ακουμπούν τους «μαύρους Τούρκους», τις λαϊκές, θρησκευόμενες συντηρητικές μάζες που έχουν μεταναστεύσει από την επαρχία στα αστικά κέντρα και τροφοδοτούν με φθηνό εργατικό δυναμικό την τουρκική οικονομική μηχανή.

Η ιδιωτικοποίηση των ορυχείων, οι θάνατοι και οι πρωθυπουργικοί φίλοι, ξανά

Κατά τη διακυβέρνηση του ΑΚΡ οι θάνατοι από εργατικά ατυχήματα αυξήθηκαν από 872 το 2002 σε 1.235 το 2013. Στα έντεκα αυτά χρόνια έγιναν 880.000 εργατικά ατυχήματα με 13.442 νεκρούς. Την ημέρα, κατά μέσο όρο, συμβαίνουν 219 εργατικά ατυχήματα, με τέσσερις εργαζομένους νεκρούς και πέντε με μόνιμη αναπηρία.

Οι χώροι που κυρίως συμβαίνουν είναι τα λατομεία και τα ορυχεία, λόγω μηδαμινών μέτρων ασφαλείας. Ιδιαίτερα στη Σόμα κατά το 2013 έγιναν 5.000 εργατικά ατυχήματα, το 90% των οποίων σε ορυχεία.

Η Τουρκία, ως αναπτυσσόμενη χώρα, έχει τεράστια ανάγκη από φθηνή ενέργεια, γι’ αυτό και η εκμετάλλευση των ορυχείων λιγνίτη είναι εξαιρετικά εντατική. Η κυβέρνηση Ερντογάν ιδιωτικοποίησε τη διαχείριση των ορυχείων με χαριστικούς, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, όρους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός κατηγορείται ότι ευνόησε φιλικούς του επιχειρηματίες και σε πολλές περιστάσεις έδωσε την εκμετάλλευση ορυχείων σε ομίλους που κατείχαν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να τα ελέγξει.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Soma Mining που διαχειρίζεται το ορυχείο, Αλπ Γκιουρκάν, δήλωνε τα προηγούμενα χρόνια περήφανος ότι έριξε το κόστος παραγωγής ανά τόνο από 130 δολάρια σε 24, κατασκευάζοντας ο ίδιος, μεταξύ άλλων, ηλεκτρικούς μετασχηματιστές, παρόμοιους με αυτόν που φέρεται να βραχυκύκλωσε προκαλώντας το ατύχημα.

Να σημειώσουμε ότι το τοπικό γραφείο του τουρκικού Επιμελητηρίου ηλεκτρολόγων μηχανολόγων σε πόρισμά του τονίζει ότι το ατύχημα δεν προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, αλλά το κοίτασμα λιγνίτη άρχισε να σιγοκαίγεται (συχνό φαινόμενο σε ορυχεία) και το απαρχαιωμένο σύστημα εξαερισμού μετέφερε τα θανατηφόρα αέρια σε όλο το ορυχείο.

Επαρκές σύστημα ειδοποίησης για τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα δεν υπήρχε. Την ίδια στιγμή υπήρχε μόνο ένας θάλαμος κινδύνου για εκατοντάδες εργαζομένους, όπου όλοι οι ανθρακωρύχοι που είχαν καταφύγει βρέθηκαν νεκροί, αφού το οξυγόνο που υπήρχε δεν έφτασε για όλους.

Παρʼ όλα αυτά ο υπουργός Ενέργειας του ΑΚΡ Γιλντίζ επισκέφθηκε το συγκεκριμένο ορυχείο εννέα μήνες πριν και έπλεξε το εγκώμιο της διαχειρίστριας εταιρείας για τα μέτρα ασφαλείας που είχε σε εφαρμογή. Αρκετοί ανθρακωρύχοι που διασώθηκαν είπαν σε δημοσιογράφους ότι αξιωματούχοι από την Άγκυρα ειδοποιούσαν τη διοίκηση του ορυχείου μία εβδομάδα πριν από τους ελέγχους των κρατικών υπηρεσιών.

Οι ίδιοι εργάτες είπαν ότι αν δεν ήσουν μέλος του ΑΚΡ δεν έβρισκες δουλειά στο ορυχείο και ότι 3.000 από αυτούς αναγκάστηκαν να συμμετέχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ερντογάν, όπου μεταφέρθηκαν από την εταιρεία του ορυχείου, καθώς τα κουπόνια για το μεσημεριανό τους φαγητό κατακρατήθηκαν και τους επιστράφηκαν μετά την επιστροφή τους.

Τέλος, σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι αρμόδιοι επιθεωρητές προσπάθησαν να κλείσουν το ορυχείο αρκετές φορές λόγω της έλλειψης επαρκών μέτρων ασφαλείας, αλλά πολιτικοί διέσωζαν πάντα τον ιδιοκτήτη της εταιρείας.


Σχολιάστε εδώ