Οι εκλογές, «στοίχημα» για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ!

Με τα έως τώρα δείγματα, πάντως, ο δρόμος για την ηγεσία μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα έρχεται αντιμέτωπη όχι μόνο με τα χαμηλά αποτελέσματα των δημοσκοπικών μετρήσεων αλλά και με την εσωκομματική γκρίνια που κυριαρχεί στους κόλπους του κόμματος. «Πρωταγωνίστρια» στο κάδρο της αντιπαράθεσης η υποψήφια ευρωβουλευτής κ. Μαριλένα Κοππά για την οποία αρκετά στελέχη λένε ότι: «Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε το κόμμα μαγαζάκι κάποιων, για να “χτυπάμε” τον Βενιζέλο», όπως δήλωσε στο «Π» βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, περιγράφοντας έτσι την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Σημειωτέον, δε, ότι η κ. Κοππά άναψε… φωτιές με τη δήλωσή της (σχολιάζοντας το δίλημμα Βενιζέλου) ότι όποιος ψηφοφόρος επιθυμεί να στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά, θα ψηφίσει ΝΔ και όχι «δεκανίκια». Βολές εναντίον της εξαπέλυσε επ’ αυτού ο Γρηγόρης Ψαριανός, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η ΔΗΜΑΡ να γίνεται πεδίο ενδοπασοκικών διενέξεων. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, κάλυψε πλήρως την κ. Κοππά, υποστηρίζοντας ότι εκφράζει την άποψη της ΔΗΜΑΡ. «Η κ. Κοππά είπε, πολύ απλά, ότι η επιλογή του κ. Βενιζέλου και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ να μιλήσουν στο όνομα της σταθερότητας, εάν και εφόσον το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί την Ελιά και το ΠΑΣΟΚ, εξ αντικειμένου οδηγεί πολίτες στην κάλπη του κ. Σαμαρά. Όσοι αναζητούν στο πολιτικό τους μυαλό Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες κάνουν λάθος. Η δήλωση έχει ένα σαφές περιεχόμενο (…). Σε καμία περίπτωση δεν είναι προτροπή, είναι διαπίστωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας πως ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν κατάλαβε το περιεχόμενο της τοποθέτησής της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως πληροφορείται το «Π», δεν είναι καθόλου καλό το κλίμα ούτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθότι πολλοί βουλευτές νιώθουν αποκομμένοι από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και αρκετοί εξ αυτών διαφωνούν με τη στρατηγική της ηγεσίας να φλερτάρει με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. «Ο Σταύρος έκανε το αυτονόητο. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς», έλεγε πάνω σε μια χαλαρή κουβέντα, απευθυνόμενος προς τους συντρόφους του πρωτοκλασάτος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας ως κίνηση-ματ την κίνηση του Σταύρου Θεοδωράκη με το Ποτάμι και εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς Κουβέλη, που έκλεισε την πόρτα, προ μηνών, στις υπόλοιπες δυνάμεις για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς.

«Ναι» σε προοδευτική κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, οι επιτελείς της Αγίου Κωνσταντίνου και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, που έχει «οργώσει» την Ελλάδα, επιχειρούν εκ νέου να πιάσουν το νήμα της επαφής με κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, καθώς έχουν διαπιστώσει πως οι αναποφάσιστοι που κινούνται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι πάρα πολλοί, τόσοι ώστε να ανατρέψουν τους συσχετισμούς μεταξύ των δύο κομμάτων στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Από την Κρήτη, ο κ. Κουβέλης επιχείρησε να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε κεντροαριστερούς πολίτες που θα ήθελαν η ΔΗΜΑΡ να διατηρήσει τον κυβερνητικό χαρακτήρα της. Ο πρόεδρος του κόμματος, λοιπόν, αφενός απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά άφησε ορθάνοιχτο το σενάριο συμμετοχής σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο. «Η χώρα εισέρχεται στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας, οι οποίες όμως μπορούν να προωθηθούν μόνο με προοδευτικό κυβερνητικό πρόσημο», επισήμανε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ερωτηθείς αν θα σκεφτόταν την επιστροφή του κόμματός του στην κυβέρνηση, ο ίδιος το απέκλεισε, λέγοντας ότι η Αγίου Κωνσταντίνου «δεν προτίθεται να λειτουργήσει ως δημοκρατικό άλλοθι ουδενός». Εξάλλου, ο Φώτης Κουβέλης έκανε νέο άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η ανοιχτή πολιτική διαφωνία του με τη Χαριλάου Τρικούπη αφορά «τις συντηρητικές πολιτικές που ακολουθεί η ηγεσία και όχι τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ». «Με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ δεν έχω να χωρίσω τίποτα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.


Σχολιάστε εδώ